IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Mart 2006, 02:23   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Pardus Kurulumu




Sistem

PARDUS KURULUMU



Pardus'u edinmek

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresine girdiğinizde Pardus (
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
nereden indireceğinize dair gerekli bağlantıyı göreceksiniz. Bağlantı yardımıyla Internet'teki dosya arşivimize ulaşır ve hem ISO dosyasını (ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/k...pardus-1.0.iso) hem de bu dosyanın tam olarak indirildiğini kontrol edebileceğiniz özet bilgi dosyasın (ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/k....0.iso.md5sum)ı indirebilirsiniz (Özet dosyaları genel olarak Internet'ten indirilen verilerin doğru bir şekilde inip inmediğini kontrol edebilmek için kullanılan kriptografik karakter dizisini barındırırlar. Bu işlem kurulum için şart değildir, fakat bu aşama sayesinde yanlış inmiş bir dosya ile gereksiz zaman ve iş gücü kaybının önüne geçilebilir. Ayrıntılı bilgiyi lütfen [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden okuyunuz).


CD'ye yazmak

İndirdiğiniz dosyanın doğru indirildiğinden emin olduktan sonra her zaman kullandığınız CD yazıcınız ile yazabilirsiniz. ISO, bir CD dosya sistemi türüdür. CD yazmak için kullandığınız uygulamanın yardım menülerinden ISO dosyalarını yazmak için bilgi alabilirsiniz. Bu dosyayı doğrudan CD içerisinde kopyalar ya da arşiv araçları ile açıp içeriğini CD içerisine yazarsanız bilgisayarı bu CD ile başlatamazsınız.

Bir hatırlatma (Onur Küçük'ten): Malum yazılabilir CD üretimi başını alıp gidince günümüzde bulabildiğimiz boş CD'ler gittikçe daha kalitesiz olmaya başladı. Pardus CD'lerini yazarken sorun yaşamamak için cd yazıcı ayarlarınızdan "burnfree" seçeneğinin açık olduğuna emin olun. Ayrıca ISO görüntülerini DAO modunda (Disk at once) yazarsanız işlem çok daha sağlıklı gerçekleşiyor.

Hazırlık

Pardus kurulumuna başlayabilmek için bilgisayarınızın CD'den açılacak şekilde ayarlanmış olması gerekir. Eğer öyle ise Pardus Kurulum CD'sini CD sürücünüz içerisine koyup bilgisayarınızı yeniden başlatmanız Pardus kurulum yardımcısı YALI'nın makul bir açılış süresinin ardından sizi karşılaması için yeterli olacaktır. Eğer bilgisayarınız yeniden başlattığınızda kurulum CD'sinden açılmıyorsa anakartınızın ayarlarını bilgisayarınızı CD'den başlatacak şekilde değiştirmeniz gerekebilir.

Kurulum

Bilgisayarınız CD'den açıldığında karşınıza sistem yükleyicisi çıkar ve kurulum sistemini birkaç dakika içerisinde yükleyerek sizi YALI'ya ulaştırır. YALI ile kurulum süreci boyunca sol üstte kurulumun aşamalarını takip ederken, sağda bulunan bölümde o an gerçekleşen eylemlerle ilgili bilgileri ya da uyarıları okuyabilirsiniz. Pencerenin altındaki oklar da ekranlar arasında dolaşmanıza yardımcı olurlar.

Kurulum yapılmasına onay verdiğinizde disk bölümlendirme ekranına ulaşırsınız. Bu ekranda hangi bölümlendirme yöntemini ve birden fazla sabit diskiniz varsa hangi diske kurulum yapacağınızı belirtebilirsiniz.

Otomatik Bölümlendirme seçeneği, diskin tamamı Pardus'a ayrılarak yapılacak kurulumlar için tasarlanmıştır. DİKKAT: Bu seçeneği tercih ederseniz diskinizdeki bütün bilgiler silinir! Eğer diskin yalnızca bir bölümüne Pardus kurmak istiyorsanız "Hayır, diskimi kendim bölümlendireceğim." seçeneğini tercih etmelisiniz.

Unutmayınız ki Pardus kurulumu ve sonrasındaki normal bir kullanım için yaklaşık 5Gb'lık bir boş disk bölümü yeterli olacaktır.

Disk Bölümlendirme

Bu bölümde disklerinizi ve varsa disk bölümlerinizi görecek, kurulum yapacağınız bölümü seçmekle yetineceksiniz. Kurulum yapılacak disk bölümünü işaretlemek için bölümün üzerine tıklayıp, Düzenle tuşuna basarak Sistem dosyaları seçeneğini kullanmalısınız.

En rahat ve tercih edilen kurulum senaryosu Pardus için ayrılmış bir disk bölümünü daha önceden hazırlamış olmak iken, arzu ederseniz tek parça olan diskinizi kurulum esnasında YALI ile yeniden boyutlandırarak Pardus için gerekli alanı yaratabilirsiniz.


Uygulamaların Kurulumu ve Son

Disk bölümlendirmenin hemen ardından uygulamaların ve gerekli dosyaların -az önce belirlediğiniz disk bölümüne- kurulmaları işlemi başlar. Bilgisayarınızın performansına bağlı olarak süresi değişecek olan bu işlemin bitimi ile kullanıcıların yapılandırılacağı ekran ile karşılaşacaksınız.

İlk olarak Sistem Yöneticisi (kullanıcı adı root olan yetkili kullanıcı) için bir parola belirlemeniz, sonrasında da sistemi kullanacağınız kullanıcı hesabını açmanız beklenir. Sistem Yöneticisi tüm sistem çapında gerekli olan yapılandırmalar, bakım ve benzeri işlemler için gereken yetkiye sahiptir; bu kullanıcı ile grafik masaüstü ortamını açmamalısınız. Ayrıca kullanıcı adı içerisinde Türkçe karakter kullanmamanız gerekir; bu uluslararası standartların bir gerekliliğidir.

Tüm kurulum boyunca yaptıklarınız arasından unutmamanız gereken tek şey bu kullanıcıların parolalarıdır; herkes tarafından tahmin edilemeyecek ve aynı zamanda sizin de unutmayacağınız parolaları tercih etmeniz hem güvenliğiniz için hem de sisteme giriş yapabilmeniz için önemlidir.

YALI'nın son aşaması bilgisayarınıza kurulacak sistem yükleyicisi ile ilgilidir. Eğer sistem yükleyiciler hakkında fikriniz yoksa Pardus 'un bir sistem yükleyicisi kurmasına onay vermelisiniz! Bu sayede YALI gerekli düzenlemeleri sizin adınıza yapar. Bu yükleyici, bilgisayarınız açılırken size hangi işletim sisteminiz ile açmak istediğinizi soran bir uygulamadır.

Sonrasında bilgisayarınız yeniden başlatılır: kurulum CD'sini sürücünüzden çıkarmayı unutmayın
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Açılış ve Pardus 'a Merhaba

Eğer her şey yolunda ise, bilgisayarınız tam olarak açıldığında kullanıcı adı ve parolanızı soran bir giriş ekranı ile karşılaşırsınız; Pardus masaüstüne çok az kalmıştır, hatta kendisi bu ekranın hemen arkasındadır.

Kurulum esnasında belirlediğiniz kullanıcılardan birisi ve parolası ile yaptığınız girişin ardından sizi pala bıyıklı Kaptan Masaüstü karşılar ve basit başlangıç yapılandırmalarının ardından TASMA isimli yapılandırma merkezimize gönderir. Pardus 'un ne kadar kişiselleştirilebileceğine dair güzel bir deneyim TASMA içerisinde sizi beklemektedir. Aynı zamanda Internet'teki depolarımızdan kolayca yeni uygulama kurmanıza ya da güncellemenize olanak sağlayan PiSi'nin grafik arayüzü de diğer tüm yapılandırmalar gibi yine TASMA içerisindedir.

Pardus 'u Kullanmak

Pardus yalnızca bir işletim sistemi değil, on yıllardır tüm dünyada geliştirilen açık kaynak kodlu ve özgür yazılım projelerinin rafine ve entegre edildiği, tespit edilen eksiklerini tamamlamaya yönelik yeni katkılarla kolay kullanılan, Türkçe ile ilgili altyapı sorunları çözülmüş, çeviri kalitesi yükseltilmiş ve tüm masaüstü ihtiyaçlarını karşılamak için hazırlanmış tüm bir çözüm paketidir. Temel grafik düzenlemeler, anında mesajlaşma, e-posta, haber grupları, ofis paketi, Internet gezgini, tüm müzik ve video dosyalarını oynatabileceğiniz, Internet'ten yapılan canlı yayınları, blog sitelerini takip edebileceğiniz yazılımlarla tüm ihtiyaçlarınızı standart kurulumda çözen Pardus , tüm bu işlemler için yalnızca bir CD ile gelir ve yaklaşık yarım saat içinde kurulur.

Donanımlarınız için hazırlıklıdır, her biri için tek tek sürücü kurmanız gerekmez ve doğal yapısı gereği virüs, trojan, solucan gibi, yazılımlardan et-ki-len-mez
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Sonrası...

Pardus bilişim dünyasının alışageldiğiniz tarzının dışında, tamamen açık olan bir projedir, dolayısıyla geliştiricilere ve katkıcılara ulaşmanın bir çok yolu vardır:

Bizimle iletişime geçin, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bu adreste Pardus geliştiricileri, katkıcıları ve takipçilerinin üye olduğu bir çok e-posta listesi mevcuttur. Bu listelere üye olarak hem proje ile ilgili gelişmeleri takip edebilir hem de fikirlerinizi paylaşıp projenin gidişatına katkıda bulunabilirsiniz. E-posta listeleri içerikleri ve amaçlarına göre gruplanmıştır, 'uludag' isimli e-posta listesi ise, genel tartışma ve sohbet listesidir. 'pardus-teknik' Pardus ile ilgili sorularınıza yardım alabileceğiniz listedir. Ayrıca geliştiricilerin her birine ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]) de doğrudan e-posta ile ulaşabilirsiniz.

Bizi takip edin, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Web sayfamız dışında geliştiricilerimizin ve katkıcılarımızın günlüklerinin bir araya getirildiği bir sayfadur bu ve bu adresten en güncel en sıcak haberleri alabilir, belki isterseniz bir yardım çağrısına cevap verebilirsiniz.

Hataları bildirin, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Pardus'ta karşılaştığınız hataların bir daha karşınıza çıkmayacak şekilde düzeltilmesi için hata raporlarınızı geliştiricilere ulaştırabileceğiniz hata takip sistemidir.

Forum ya da IRC yoluyla yardım alın, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Katkıcılarımız tarafından açılmış resmi olmayan Pardus yardım forumudur. Bu foruma üye olarak sorularınıza yardım alabilirsiniz. Aynı şekilde resmi olmayan sohbet odalarına da irc.freenode.net adresli sunucu üzerinde yaşayan #pardus ve #pardus-devel kanallarından Pardus kullanan insanlara ulaşabilirsiniz. İyi eğlenceler.

*Alıntıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kurulumu, pardus


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pardus 2008 kurulumu Kralice GNU, Linux ve UNIX 0 18 Temmuz 2008 10:20
Şifreli kablosuz ağ Kurulumu(WPA) [Linux Pardus] Ocean Ağ, Network ve Networking 0 14 Haziran 2008 01:26
Pardus’a USB Modem Kurulumu Julw GNU, Linux ve UNIX 1 16 Aralık 2007 05:26
Pardus 2007 Kurulumu. Silencer GNU, Linux ve UNIX 2 01 Eylül 2007 18:57