IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Temmuz 2010, 10:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
OpenSUSE 11.3 Çıktı.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Uzun süredir beklenen yeni kararlı Opensuse 11.3 önceki kararlı sürümden 8 ay sonra resmen yayınlandı.

32 ve 64 bit sistemler için ücretsiz olarak sunulan dağıtım, Thunderbird, Mozilla Firefox, ses dosyaları düzenlemeleri için Rosegarden ve Tracker ile gelişmiş endeksleme gibi güncellemeler içeriyor.

2.6.34 Linux çekirdeğinin kullanıldığı OpenSUSE 11.3, ayrıca HP TouchSmart gibi dokunmatik etkileşime sahip yeni nesil bilgisayarlar için de destek sunuyor.
OpenSUSE, KDE ön tanımlı olarak dağıtılmaya devam ediyor. Ayrıca GNOME, LXDE ve XFCE masaüstü yöneticileri de seçeneğe bağlı olarak kullanılabiliyor.

KDE 4.4.4, Gnome 2.30.1, Xfce 4.6.1, OpenOffice.Org 3.2.1, X.org 7.5, Nouveau Nvidia sürücüleri sistemin bazı tercih edilebilir özellikleri.
OpenSUSE 11.3 ile ilgili daha detaylı bilgi almak için, sürüm duyurusuna göz atabilirsiniz. OpenSUSE 11.3 edinmek için, resmi internet adresindeki indirme yönergelerini izleyebilirsiniz.

Bir sonraki OpenSUSE sürümü Mart 2011 tarihinde hazır olacak.
openSUSE 11.3 final sürümü, Bryen Yunashko tarafından duyuruldu. Projenin, openSUSE'nin 32 ve 64-bit sistemler için destek sunan en son örneğini sunmaktan mutlu olduğunu vurgulayan Yunashko, openSUSE 11.3'ün; SpiderOak ile kullancının dosyalarını internet üzerinden senkronize etmesi, Rosegarden ile ses dosyalarını özgürce düzenlemesi, Tracker ile geliştirilmiş dizin oluşturma özelliği, Mozilla Firefox ve Thunderbird güncellemeleri gibi yeni özellikler ve güncellemelerle dolu olduğunu söyledi.

Yunashko, bütün bu yeni özellikler dışında openSUSE 11.3'ün netbook'lar ve Btrfs dosya sistemi için destek sunduğunu sözlerine ekledi. 2.6.34 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistemde, grafik sürücüleri de güncellemiş bulunuyor.

openSUSE popüler masaüstü yöneticisi KDE'yi varsayılan olarak sunma geleneğini sürdürüyor. Ancak kullanıcı dilerse, KDE dışında GNOME veya XFCE masaüstü yöneticilerini de tercih edebiliyor. KDE SC 4.4.4 sürümü kullanılan sistemde, GNOME'un 2.30.1 ve XFCE'nin 4.6.1 sürümlerini kullanmak mümkün.

Sonraki sürüm openSUSE 11.4, Mart 2011'de yayımlanacak. openSUSE 11.3 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu veya öne çıkanlar sayfasını inceleyebilirsiniz. openSUSE 11.3 edinmek için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
İndirme sayfası
İNDİRME YÖNTEMLERİ

Doğrudan: Herhangi bir web gezgini veya indirme yönetisi ile yapılan klasik yöntem.
+ Kolaylık
- Düşük ihtimal de olsa internet hattındaki bozulmalara bağlı olarak oluşan hatalar.

Torrent: Herhangi bir p2p istemcisi ile yapılan yöntem.
+ MD5 kontrollü algoritmasından dolayı hata oluşma ihtimalinin sıfıra inmesi
- Bazen yavaş olması, yapılan uploadlardan(gönderme) dolayı harici internet hızının daha fazla etkilenmesi

Meta: Metalink destekleyen bir indirme yöneticisi ile yapılabilecek gelişmiş yöntem.
+ İçerisindeki çoklu linkler ve yöntemler(http, ftp, p2p) ile en yüksek hızda olması, bant genişliğini en az etkilemesi
- Her indirme yöneticisinin bu yöntemi desteklememesinden doğan zorluk

Yansılar: Sunuculara ait linkler bulunan sayfa. Doğrudan indirme yöntemi ile hızınız düşük ise iptal edip başka bir sunucu içerisinden indirme yapabilmenizi sağlar.


TEMEL İNDİRME LİNKLERİ


DVD
Opensuse yüklemelerinde en çok kullanılan standart yöntem olan DVD, tam teşekküllü bir linux deneyimi yaşamanız için tasarlanmıştır. Masaüstü ve sunucular için özelleştirebilen kurulumu ile size en uygun kernel(çekirdek) otomatik seçip masaüstü tercihinize(kde, gnome, xfce, lxde, minimum x, minimum text) bağlı geniş program yelpazesine sahiptir. İstemediğiniz herhangi bir paketi kurulumdan çıkarabilir veya gerekli gördüğünüz ama varsayılan olarak gelmeyen bir paketi rahatlıkla ekleyebilirsiniz. CD kurulumunda otomatiğe alınmış bazı ayarları da tercihinize bağlı değiştirebilirsiniz. Sıfırdan kurulum ve eski sürümden internet bağlantısı olmadan güncelleme imkanına sahip olan DVD sürümünün canlı kullanılması ise mümkün değildir. 32 Bit sürümü i586 mimari kullanıyor ve pae desteği var. Metin tabanlı kurulum mevcut, LVM ve yazılımsal RAID görsel olarak kurulabilir.

Doğrudan Torrent Meta Yansılar 32-Bit( 4.0 GB )
Doğrudan Torrent Meta Yansılar 64-Bit( 4.2 GB )

CANLI KDE/Gnome
Opensuse canlı deneyimlerinde en çok kullanılan bu yöntem ile hard disk dahil bilgisayarınızın hiçbir yerinde hiçbir değişiklik yapmadan CD üzerinden deneyebileceğiniz gibi(live) yükleyebilme seçeneğine de sahipsiniz. Eski sürümlerden güncelleme metoduyla yükleme imkanı sunmayan bu sihirbaz ile kurulum sırasında paket ekleyip çıkarabilme ve masaüstü seçimi şansınız da yok. Yükleme sırasında kullanılabilecek bazı gelişmiş seçenekler ise alan darlığından dolayı yer almıyor ve internet üzerinden yapılan güncellemeler de daha fazla paket gereksinimi dolayısıyla indirme boyutunun büyümesine sebep oluyor. Bunun dışında ise canlı kullanım ve sistem kurtarmaları için oldukça hızlı ve çevik olmasıyla dikkat çekiyor. 32 Bit sürümü i686 mimari kullanıyor ve pae desteği yok. Metin tabanlı kurulum mevcut, LVM ve yazılımsal RAID görsel olarak kurulabilir. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de canlı kurulumun, doğrudan kurulumdan daha fazla sistem gereksinimine ihtiyaç duymasıdır.

Doğrudan Torrent Meta Yansılar KDE 32-Bit( 686 MB )
Doğrudan Torrent Meta Yansılar KDE 64-Bit( 695 MB )
Doğrudan Torrent Meta Yansılar Gnome 32-Bit( 683 MB )
Doğrudan Torrent Meta Yansılar Gnome 64-Bit( 681 MB )


İçerisinde sadece temel yükleyici bulunan bu yöntem bütün paketleri ve depoları internet üzerinden indirip kurmaktadır. Genel olarak DVD altyapısında oluşturulduğundan özellikleri de onunla aynıdır. Sadece kurulum sırasında olmak üzere internet bağlantısının kablolu olma zorunluluğu vardır.

Doğrudan Meta Yansılar 32-Bit( 115 MB )
Doğrudan Meta Yansılar 64-Bit( 158 MB )


EKLENTİ İNDİRME LİNKLERİ


Non-OSS
Linux sürümleri ülkelerin patent anlaşması ve lisans şekline bağlı olarak mp3, çeşitli çokluortam çözücüler ve bazı donanım sürücülerini varsayılan kurulumdan çıkarmak zorunda kalmıştır. Bu paketler kurulum sonrası internet üzerinden kolaylıkla yüklenebileceği gibi kurulum sırasında ise bu CD sayesinde zorlanmadan yüklenebilir. Kurulum içerisinde kaynak ekle seçeneğinden sonra CD'yi tanıtırsanız sihirbaz size rehberlik edecektir. Kurulum sonrasında ise YAST içerisinde eklentiler kısmından da tanıtabilirsiniz. İçerisinde 32 ve 64 bit, iki mimari için de gerekli paketler bulunur.

Yansılar ( 339 MB )

Dil Paketi
Canlı kurulum CD'leri sunduğu dar alandan dolayı sadece 4 dile destek verebilmektedir. (İngilizce/Almanca/Rusça/İtalyanca) Kurulum sırasında istediğiniz dilleri seçtikten sonra(çoklu dilde yüklemek de mümkündür) bunlara bağlı gerekli paketler otomatik yüklenir. Ancak elinizin altında her zaman internet yoksa bu sizin için sıkıntı oluşturabilir. Bu eklenti ise tam olarak bu alanda imdadınıza yetişiyor ancak söylemek gerekir ki opensuse'nin Türkçe desteği diğer dağıtımlara göre biraz daha zayıftır. İçerisinde 32 ve 64 bit, iki mimari için de gerekli paketler bulunur.

Yansılar ( 606 MB )

linuxhaberleri

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
113, Çıktı, opensuse


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
openSUSE Edu Li-f-e 12.1 Ocean GNU, Linux ve UNIX 0 04 Ocak 2012 01:53
openSUSE 11.0 Ocean GNU, Linux ve UNIX 1 20 Haziran 2008 12:21
openSUSE 11.0 Beta 3 Ocean GNU, Linux ve UNIX 0 18 Mayıs 2008 22:12