IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Temmuz 2010, 00:07   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Özgür Flash Oynatıcı: Lightspark





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Adobe Flash diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi GNU/Linux masaüstlerinde de çok popüler. Bununla birlikte çoğu kişi de bazı durumlarda çöken tarayıcı eklentisi, yüksek bellek/işlemci kullanımı ve bunlardan daha önemlisi kapalı kaynak olması gibi nedenlerle Adobe ürünlerini pek sevmiyor.

Bugüne kadar özgür yazılım topluluğunda özgür bir Flash oynatıcı geliştirmek için çeşitli denemeler oldu. Bunun için kapalı kaynak oynatıcı üzerinde ters mühendislik ve Adobe'un yayınladığı SWF belirtimlerinden yararlanma gibi yollar izlendi. Özgür Flash oynatıcılar arasında en popüler olanları SWFdec ve FSF'nin desteklediği Gnash isimli projelerdir. Şimdiyse dikkat çeken yeni bir özgür Flash oynatıcı beta seviyesine ulaştı.

Alessandro PIGNOTTI geçtiğimiz yıl boyunca sadece Adobe'un yayınlamış olduğu SWF belirtimlerinden yararlanarak hiçbir ters mühendislik yöntemi içermeyen Lightspark isminde özgür bir Flash oynatıcı yazmak için uğraştı ve geçtiğimiz birkaç ay itibariyle bu uygulamayı beta seviyesine getirmeyi başardı. Lightspark, OpenGL temelli tarama, hemen hemen tam sayılabilecek ActionScript 3.0 desteği, Mozilla uyumlu bir eklenti sunması gibi özellikleriyle dikkat çekiyor.

Lightspark'ta OpenGL taraması X-Video üzerinden gerçekleştiriliyor, bu sayede tüm Flash kaplama ve dönüştürme efektlerine destek verilebilecek. ActionScript 3.0 desteğiyse bir yorumlayıcı ve LLVM'den yararlanan JIT motoruyla sağlanıyor.


Hızla Gelişimi Sürüyor

Lightspark Haziran ayında çıkan 0.4.2 RC2 sürümüyle YouTube'deki H.264 Flash videolarıyla uyumlu hale geldi. SSE2 temelli video paketleyicisindeki iyileştirmeler daha hızlı video sunumları gerçekleştirilmesini sağladı. PulseAudio kullanan ses desteği de eklenen önemli özelliklerden biriydi.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan 0.4.2 sürümüyse projenin hızla gelişimini sürdürdüğünü gösterdi. Lightspark bu sürümünün ana özellikleriyse fontconfig ile yazı tipi seçimi, YouTube videolarıyla daha uyumlu yapı, ses ve görüntünün eş zamanlı olması, Google Chrome/Chromium eklenti desteği ve Mozilla Firefox Out-Of-Process eklenti desteği sayılabilir.

Lightspark hakkında gelişmeleri yakından izlemek için geliştiricisinin günlüğünü takip edebilirsiniz. Umarız şu an erken geliştirme döneminde olan Lightspark bu hızlı gelişimini sürdürür, daha fazla geliştirici ve katkıcı kazanarak masaüstü için her sitede çalışan özgür bir Flash oynatıcı özleminini sona erdir.

ozgurlukicin

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
flash, lightspark, oynatıcı, Özgür


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sahte Flash oynatıcı Android’leri tehdit ediyor! Bulut Oyun Dünyasından Son Haberler 0 23 Mayıs 2012 13:03
FLASH gif; Siz FLASH Severler İçin, Hazır FLASH gifleri. Sevda Avatar ve Smiley 1 20 Ağustos 2011 23:39
FLASH FLASH FLASH - Ronaldinho Fenere imza Attı Disconnected Komedi ve Mizah 1 07 Temmuz 2010 20:54
Creative'den Wi-Fi medya oynatıcı Kralice Bilgisayar Donanımı 0 17 Temmuz 2008 23:49