IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Ekim 2010, 16:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bu Yılın Projesi: ÇoMaK





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Pardus'un ilk gününden bu yana Pardus'un diğer masaüstü ortamlarıyla da KDE ile olduğu gibi uyumlu olması istene geldi kullanıcılarca. Eldeki olanaklar doğrultusunda özgür masaüstü ortamları Pardus depolarına eklendi. Geçtiğimiz gün Necdet YÜCEL'in günlüğü üzerinden duyurduğu ÇoMaK Projesi de bu konuyla ilgili dev bir adımı Pardus kullanıcılarına müjdeledi.

ÇoMaK Projesi kapsamında Pardus depolarında olmayan masaüstlerini depoya alınacak ve Pardus teknolojileri KDE bağımsız hale getirilecek.

Bu gelişme en çok GNOME taraftarı Pardus kullanıcılarını sevindirecektir, Cebit'te ve Özgür Web Teknolojileri Günleri'nde en çok konuşulan konulardan biri de Pardus'un öntanımlı olarak KDE ile gelmesi ve bazı kullanıcıların GNOME veya diğer masaüstü ortamları için özel sürümler (Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu gibi) istemesiydi.

Pardus, masaüstü ortamı olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi KDE ile birlikte geliyor. Kendi geliştirdiği teknolojiler de büyük oranda KDE tabanlı. Bir dağıtımı diğerlerinden ayıran özelliklerin başında, dağıtımın kendi geliştirdiği teknolojiler geldiğinden Pardus üzerinde diğer masaüstlerinin kurulup çalıştırılabilir olması, kullanıcılar için yeterli olmamaktaydı.


ÇoMaK: Masaüstü Bağımsız Pardus

Projenin detaylarını Necdet YÜCEL'in günlük yazısındaki açıklamalardan beraberce okuyalım: "KDE masaüstü ortamı Linux kullanıcılarınca yaygın olarak kullanılsa bile gerek beğenilere, gerekse daha az fonksiyonel olmalarına rağmen daha az donanım kaynağı gerektirdikleri için tercih edilen başka masaüstü ortamları da bulunmaktadır. GNOME, Enlightenment, Xfce, Fluxbox ve LXDE masaüstü ortamları hali hazırda resmi veya gayrı resmi depoları kullanarak Pardus üzerine kurulabiliyor olmalarına rağmen Pardus'un geliştirdiği teknolojileri kurmak için bu masaüstlerinin yanında çok fazla bağımlılık kurulması gerekmektedir. İlave paketlerin kurulması çoğu durumda kullanılan masaüstünü amacından uzaklaştırmakta, bazı durumlardaysa KDE için çalışan özellikler diğer masaüstlerinde çalışmamaktadır.

ÇoMaK, Pardus'un KDE haricindeki masaüstleri ile de KDE ile birlikte çalıştığı gibi çalışmasını sağlamayı hedeflemektedir. Bunun için Pardus depolarında olmayan masaüstlerini depoya almak ve Pardus teknolojilerini KDE bağımsız hale getirmek gerekiyor. Yapılacak çok iş olduğunun farkındayız ama çalışacak ekip de geçen yıla göre hayli kalabalık."

ÇoMaK'ın da 64bit projesi gibi bir yıl sürmesi planlanıyor. Projenin TÜBİTAK ve ÇOMÜ arasında bir protokole bağlanarak sürdürülmesi ve sonuçlarının Pardus'a dahil edilmesi hedefleniyor.


ÇoMaK Ekibi

Projede çalışacak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ekibiyse şöyle:

* Kaan ÖZDİNÇER (Bilgisayar Mühendisi)
* Aydan TAŞDEMİR (4. sınıf öğrencisi)
* Merve YÜZBAŞIOĞLU (4. sınıf öğrencisi)
* Mehmet Zahit ŞAMAT (4. sınıf öğrencisi)
* M. Sertaç TÜRKEL (4. sınıf öğrencisi)
* Gökhan AKGÜN (4. sınıf öğrencisi)
* Özge BARBAROS (4. sınıf öğrencisi)
* Tayfur YILMAZ (4. sınıf öğrencisi)
* Alper TEKİNALP (4. sınıf öğrencisi)
* Orçun AVŞAR (4. sınıf öğrencisi)
* Engin MANAP (3. sınıf öğrencisi)
* Mesutcan KURT (3. sınıf öğrencisi)
* Mehtap GÜNDOĞAN (2. sınıf öğrencisi)

Uzun süredir Pardus GNOME paketlerinin bakımını sürdüren Burak ÇALIŞKAN da ekibin bir üyesi. Geçen yıl 64bit projesinde Ozan ÇAĞLAYAN'ın yaptığı koordinatörlük görevini bu projede Onur KÜÇÜK yapacak. Yönetici arayüzleri ailesinin yazarı Gökmen GÖKSEL de ilgili konularda yardımcı olmak için projenin yakınlarında olacak.

Bu büyük ve önemli projede tüm geliştiricilerimize başarılar dileriz.

ozgurlukicin

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bu, çomak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Arı Kovanına Çomak Sokan Kız - MILLENNIUM III - IRCForumları - Kitap Tanıtımları Sevda Kitap Tanıtımları 0 14 Mart 2012 06:08
Topbaş Haliç 2013'te bitecek kimse çomak sokmasın PassioN Haber Arşivi 0 11 Mart 2012 17:16