IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   GNU, Linux ve UNIX (https://www.ircforumlari.net/gnu-linux-ve-unix/)
-   -   Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım? (https://www.ircforumlari.net/gnu-linux-ve-unix/366250-linux-kurdum-antivirus-kurmali-miyim.html)

Numberone 20 Kasım 2010 14:06

Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Bu soru genelde linux ile yeni tanışan kullanıcılar tarafından sorulmaktadır. Virüs insanları o kadar çok etkiledi ki , her an her şeyin bir anda yok olacağına inanıp internete girmeye cesaret edemeyen insanlarımız var.
Linux kullanıcıları asla unutmasın ki , linux kurulu ( sürümü fark etmez ) bir bilgisayara kesinlikle virüs programı kullanmanıza gerek yok.
Neden?
Çünkü ; Windows virüsleri linux üzerinde çalışmaz, Linux içinde bilinen bir virüs yok. Şu an için böyle bir konu söz konusu değildir.

Ancak Linux üzerinden windows virüslerini temizlemek isterseniz gerekbilir.

Bu konu ile ilgili sorunu ve problemi olan arkadaslar var ise , bu konu basligi altinda yardimci olabilirim.

Dipnot : Son zamanlarda linux ile tanisan arkadaslar genellikle ubuntu kullaniyor. Zaten benim onerimde ilk kullananlar icin ubuntu ancak linux surumleri tanismaya baslayin ozellikle Mandriva ile. Mandriva kullanmanizi oneriyorum. Kendinizi gelistirmek istiyorsaniz Mandriva ile devam edin.. Mandriva ile ilgilenmeniz sizler icin daha saglikli olacagina inaniyorum.

İyi forumlar.

Chelt 20 Kasım 2010 14:24

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Benim Merak ettiğim birşey var aslında. Bu virüsü yazanlar sadece windows tabanlı mı yazıyor. daha önce okuduğum birkaç makalede linuxlarında windows kadar olmasada virüs tehdidi altında olmaları söz konusu. Bana kalırsa linux kullanan kullanıcılarında en azından akıllarında soru işareti oluşmaması adına linux uyumlu bir antivirüs satın alıp kullanmaları. Tabi bilmiyorum bu düşüncemde ne kadar haklıyım ne kadar haksızım..

Shadow 20 Kasım 2010 14:34

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Bu işletim sisteminin mantığı gereği, giren virüslerinin yayılma olasılığı imkansız olarak nitelendirilebilir. Bu yüzden Linux'a özel antivirüs programı duymadım, olduğunuda sanmıyorum. Windows virüslerini silmek için (ağ'ı korumak amaçlı) antivirüs programı kullanılabilir.

Linux virüslerini yazan kişilerin çoğu Linux için çalışan ve açıkları tespit etmek isteyen kişilerdi.

Numberone 20 Kasım 2010 15:02

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Dunya capindaki butun programlari win32 tabanli olmasi sebebiyle genellikle bu virusler windows tabanli yaziliyor. Ancak , linux icinde destekli programlar var elbette. Kullanıcı kapasitesi arttıkça Linux içinde virüsler yayilmaya baslayacaktir. Ancak mantiginiz su olmali olcmediginiz güvenligi kuramaz ve yönetemezsiniz.

Bir arkadasimizin size bu konu ile ilgili makalesini paylasayim daha detayli olacagina inaniyorum..

**************Linux'ta Virüsler, Casus Yazılımlar ve Truva Atları****************


Linux kullanırken, çok nadir yönetici olmanız gerekir. Windows'un aksine bilgisayarınızı, yönetici olarak kullanmanız asla önerilmez. Eğer bir program yükleyecekseniz, güncelleme yapacaksanız ya da sistemin genelini etkileyecek benzer bir konu varsa, geçici olarak ya da sadece bir komut çalıştıracak kadar yönetici (yani root) olursunuz. Üstelik bunu yapmak için sisteme yeniden giriş (login) yapmanız gerekmez; bir konsol açıp, root olmak istediğinizi belirtir, ardından şifresini girersiniz; voila! artık yönetici olmuşsunuzdur. Peki bu neden çok önemli bir avantaj?

Linux kullanıcıları, kendi ev (home) klasörleri içerisinde, dilediklerini yapmakta özgürdür. Fakat yapabilecekleri, sadece bu kadardır; sistemin genelini etkileyemezler. Senaryomuza dönelim, arkadaşınızdan bir adres alıyorsunuz ve merak içinde tıklıyorsunuz, üstelik virüs programınız da yok. Sizce n'olur? Hemen söyleyeyim; hiçbir şey! Tıkladığınız adreste bulunan virüs, %99.9 Windows için yazılmıştır ve indirseniz dahi size bir zararı olmaz. 2003 yılında yayımlanan bir makaleye göre Linux'ta sadece 40 civarında virüs bulunuyormuş. Elbette ki bu rakam günümüzde oldukça artmış durumda; F-Prot 1900 kadar Unix/Linux virüsü tespit edebildiğini belirtiyor. Artık zamanında verilen rakamlar mı yanlıştı, yoksa F-Prot bütün Unix tabanlı işletim sistemlerine ait toplam virüs sayısını mı veriyor bilmiyorum. Fakat yüzbinlerle ifade edilen Windows ve MS-DOS virüslerine oranla dikkate alınmayacak kadar ufak sayılardan bahsediyoruz. Üstelik virüsün, Windows'taki kadar rahat bir biçimde hemen bulaşamayacağını da hesaba katmak gerekir. F-Prot'un işletim sistemlerine göre tespit edebildiği virüs rakamları aşağıda bulunuyor:

İSTATİSTİKLER
ORTAM VİRÜS SAYISI
Windows 755732
DOS 40257
Unix/Linux 1946
Script/Batch 39001
Office/Macro 11350
Java 698
Mobile 603
Mac 72
OS/2 53

Bir Internet sitesi zararları bir içeriği sahipse, çoğu durumda Firefox, -Internet Explorer'ın aksine- kendiliğinden yüklenmeye çalışan yazılımları engelleyecektir. Diyelim ki Firefox engellemeyi başaramadı ve virüs Linux için özel olarak hazırlanmıştı... Peki şimdi n'olacak? Yine cevap verelim: siz çalıştırana kadar bir şey olmaz! Windows'un aksine, Linux'ta programlar siz başlatana kadar çalışmamaktadır. Programı başlatıp, aktive edene kadar, virüsün size zarar verme şansı yoktur. Fakat olabilecek en olumsuz şeyleri düşünüyoruz ve virüslü programı çalıştırdığınızı varsayalım...

Windows kullansaydınız, o an bellekte olup, çalışan bütün programlar virüsten etkilenebilir ve virüs hızla yayılabilirdi. Ancak Linux'ta bu olmayacaktır. Çünkü sistem genelinde olan hiçbir şeyi etkileme şansınız yoktur. Başınıza gelebilecek en kötü şey, ev (home) klasörü içindeki bazı dosyalarınızın etkilenmesidir. Üstelik bunun olma olasılığı gerçekten çok çok çok küçük.

Linux tasarımı gereği, virüslerin, casus yazılımların, truva atlarının (trojan) büyük riskler taşımadığı bir ortam. Bu saydığımız üçlü arasında en büyük problem yaratabilecekler, virüsler olmasına rağmen, tehditleri oldukça küçük kalıyor. Yine de kendinizi garantiye almak istiyorsanız, merak etmeyin Linux için de anti-virüs programları bulunuyor. Üstelik ücretsiz!
****************************

Virüsler, truva atları, casus yazılımlar, Linux dünyası için öncelikli tehdit değildir. Virüsten zarar görme olasılığınız, elektrik kesintisinden zarar görme olasılığınızla hemen hemen aynı. Çünkü Linux tasarımı gereği virüslerin yayılmasına set çekmektedir. Sistemi sürekli olarak yönetici (root) olarak kullanmadığınız sürece, aksi bir durum yaşanmaz. Ancak mutlaka bir anti-virüs programı kullanmak isterseniz, bunun hızlı çalışan ve az sistem kaynağı tüketen bir yazılım olması gerekir.

Bu faktörleri göz önüne aldığımızda tercih hakkımı F-Prot'tan yana kullanıyorum ve sizlerede öneriyorum. Kullanımı çok basit ve komutları hakkında da bilgi verebilirim. ( Kurulumu hakkındaki komutları )

Dipnot : F-Prot, ev kullanıcısı olmanız kaydıyla DOS, BSD, Solaris ve Linux için ücretsiz olarak sunuluyor.

Ancak , tekrar ediyorum kullanmak isterseniz.. Bence su an icin yukarida belirttigim gibi gerek yok sadece guvenlik felsefesini kendinize benimsetin sizin icin yeterli olacaktir.

Ocean 20 Kasım 2010 23:26

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
mademki bu konuya deginilmis uzun yillardir linux kullanicisi biri olarak bende bir kac aciklama yapmaktan kacinmayacagim, aslinda linux altinda virus ve casus yazilimlar kullanici icin hic bir risk faktoru olusturmazlar. win32 tabanli yani windows tabanli hic bir virus veya casus yazilim Linux sistemine girse dahi zarar veremez.

Devam edelim, olduda Linux icin ozel bir virus yazildi peki simdi ne olacak ? Korkulacak bir durum yok neden mi ?

Linux uzerinde systemfile yani dosya sistemi dizininde root haklarina ulasilmadigi surece hic bir degisiklik yapilamaz, eklenemez ve silinemez bu da demek oluyor ki Linux icin yazilmis ozel bir casus yazilimi olsa da ve benim sistemime bulassada ben onu aktive etmedigim surece hic bir risk olusturmamaktadir.

Risk faktoru sadece kullanicinin bilincsiz bir sekilde root kullanici adi ve sifresini bilincsizce kullanmasi sonucu olusabilir.

Sunuda belirtmek gerekirse, son zamanlar oldukca tartisma konusu olan bir durum soz konusu ozellikle bu baslikta buna deginilmedigi icin eklemekte yarar goruyorum.

Biliyorsunuz ki Linux uzerinde Win32 tabanlarin calistirilabilmesi icin oldukca unlu bir yazilim mevcut buna emulatorde diyebiliriz bunun adi "wine" bu program sayesinde windows tabanli programlar Linux uzerinde calistirilabildigi icin, windows virus ve casus yazilimlarin sisteme bulasmasi halinde Wine emulatoru sayesinde calistirilip calistirilamayacagi konusu ve sistem icin rist faktoru olusturup olusturamayacagi konusu oldukca bir tartisma konusu olmustu ancak korkulacak bir durum yok suan icin hersey guvenli sizin icin

2003-2004 yilindan bu yana yani yaklasik olarak, 6-7 yildir Linux kullanan biri olarak bugune kadar sistemimde virus namina en ufak bir sorun ve skinti yasamadim, siz rahatiniza bakin ve guvenli internetin/bilgisayarin keyfini cikarin derim ben.

son yorum ve karar sizin : ) virussuz gunler dilerim.

Shadow 21 Kasım 2010 05:46

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Windows virüslerini demedim dostum, linux virüslerini dedim, windows bana uzak olsun : ) Linux için virüs yazan kişiler genelde linux'ta açık tespiti yapan linux çalışanları oluyor. Yani özel olarak linux virüsü kasan pek kimse yok. Kassalarda dediğin gibi linux işletim sisteminin işleyişi farklı olduğu için yani sanki root yokmuş gibi olduğu için bulaşan virüslerinde etkisi yoktur.

Ağ'ında windows makine bulunduran kişilerin işletim sistemleri linux veya macos olsa bile antivirüs programı kurmaları, windows kullanıcıları için olası riskleri önler.

Ocean 21 Kasım 2010 11:38

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
@Shadow ;

yazimi düzeltiyorum, yazmis oldugun yazidaki o son ibareyi ne hikmetse "linux viruslerini yazanlar linux icin calisanlar" yerine "windows viruslerini yazanlar linux icin calisanlar" olarak okumusum kusura bakma : )

Numberone 23 Kasım 2010 20:55

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Ocean sana katiliyorum..


Aslinda bizim ulkemizde bu konunun ( Linux İşletim Sistemlerinin ) yaygin olmamasinin en buyuk nedeni , biz millet olarak zoru secmeyi sevmiyor ve kolay yolu deniyoruz. Bu topluma linux alistirmak zor gorunsede , inaniyorum ki bunu zamanla asacagiz. Biraz arastirip , inceleyip mantigini anlayabilsek eminim cok sevecekler. Ancak , toplum olarak malesef arastirmayi da pek sevmiyoruz. En kucuk bir zorlukta hemen kolay yolu tercih etmemiz bizi hep geriye goturmustur.

Neden bu kadar sitemkar oldum?
Gecenlerde bir platformda bir kullanici bilgisayarina mandriva linuxu ikinci işletim sistemi olarak kurdugunu ve daha sonra exe uzantılı dosyaları kuramadigini dile getirip nasil kaldiracagi konusu hakkin da yardim istemisti. Yani arastirip kurmayi denemek yerine hemen uzaklasmak istemesi elbette uzucu..

Ancak son yillarda kullanici kapasitesinin arttigi goz onune alinirsa onumuzdeki 10 yil icerisinde özgür yazilimin Türkiye' de daha etkili olacagina inaniyorum..

Konuya ilgi gosteren arkadaslara tesekkur ederim , hepinize iyi forumlar..

Ocean 23 Kasım 2010 23:45

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
biz tesekkur ederiz, @Numberone

Linux hakkinda her konuda merak edilenleri, fikirleri ve düsüncelerini bizlerle paylasmak isteyen forumdaki tüm arkadaslarimizi buraya davet ediyoruz : )

chaos 08 Aralık 2010 16:22

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Alıntı:

Shadow Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1040585533)
Windows virüslerini demedim dostum, linux virüslerini dedim, windows bana uzak olsun : ) Linux için virüs yazan kişiler genelde linux'ta açık tespiti yapan linux çalışanları oluyor. Yani özel olarak linux virüsü kasan pek kimse yok. Kassalarda dediğin gibi linux işletim sisteminin işleyişi farklı olduğu için yani sanki root yokmuş gibi olduğu için bulaşan virüslerinde etkisi yoktur.

Ağ'ında windows makine bulunduran kişilerin işletim sistemleri linux veya macos olsa bile antivirüs programı kurmaları, windows kullanıcıları için olası riskleri önler.

Genel olarak yaklasim hep *nix dagitimlarin guvenli oldugundan yana ama isin bir diger boyutuna bakalim.
Bu ve benzeri dagitimlarin tamami ucret karsiligi birileri tarafindan gelistirilen urunler. Microsoft tarafinda bu departman calisanlari yaptiklari isi belli bir ucret karsiliginda yapiyorlar. Dagitimlar arasinda kullanim farkliligi olsa da (linux bir sunucu ya da bsd bir sunucu, apple urunleri ve windows sunucu farkliligi gibi) ayni amaca hizmet ettiklerini zaten biliyoruz. Butun bu dagitimlarin hepsi cikmadan once belli testler, zorlamalar ve analizlerden sonra bize ulasiyor. Bize ulasmadan once genel olarak kullanimi,kararliligi,arayuzu vb. konulara zaten bakilmis oluyor. Public edildikden sonra urunun tanitimi ve lansmanina gore de (mesela Appla en guvenli oldugunu soyledikden sonra ciddi problemler ile karsilasti.) bir grup insanin yeniden ayni testler ve zorlamalarina magdur kaliyor. Bence iyi de oluyor en azindan eskisinden daha guvenli bir hale gelmesine X insanlar X olusumlar direkt olarak katkida bulunmus oluyorlar. Linux Foundation da isler nasil yuruyor? Microsoft tarafi kendi icinde kendi calisanlari ile bir urunu sorunsuz hale getirmeye calisiyorken Linux Foundation cekirdege kimlerin ne kadar katkida bulundugunu aciklamis ilgili link : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tabi microsoft ya da apple fanatigi birisi degilim, linux dagitimlarini kullanmayi da cok severim ama genele baktigimizda Linux Foundation iddasi olmayan ve bir grup insanin gelistirmeye devam ettigi bir cekirdekken ticari kaygisi olan ve bu kaygilar dogrultusunda is yapan kurumlara yuklenilmesi ve bir suru acigin bulunmasi dolayli yollardan o urunu daha guvenli hale getirmeye katki saglamaktir. Dagitim ve o dagitimin popularitesi o dagitima he zaman katki saglar diye dusunuyorum.

----------

Alıntı:

Numberone Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1040588935)
Ocean sana katiliyorum..


Aslinda bizim ulkemizde bu konunun ( Linux İşletim Sistemlerinin ) yaygin olmamasinin en buyuk nedeni , biz millet olarak zoru secmeyi sevmiyor ve kolay yolu deniyoruz. Bu topluma linux alistirmak zor gorunsede , inaniyorum ki bunu zamanla asacagiz. Biraz arastirip , inceleyip mantigini anlayabilsek eminim cok sevecekler. Ancak , toplum olarak malesef arastirmayi da pek sevmiyoruz. En kucuk bir zorlukta hemen kolay yolu tercih etmemiz bizi hep geriye goturmustur.

Neden bu kadar sitemkar oldum?
Gecenlerde bir platformda bir kullanici bilgisayarina mandriva linuxu ikinci işletim sistemi olarak kurdugunu ve daha sonra exe uzantılı dosyaları kuramadigini dile getirip nasil kaldiracagi konusu hakkin da yardim istemisti. Yani arastirip kurmayi denemek yerine hemen uzaklasmak istemesi elbette uzucu..

Ancak son yillarda kullanici kapasitesinin arttigi goz onune alinirsa onumuzdeki 10 yil icerisinde özgür yazilimin Türkiye' de daha etkili olacagina inaniyorum..

Konuya ilgi gosteren arkadaslara tesekkur ederim , hepinize iyi forumlar..

Olaya neden kolay ve zor diye baktiginizi pek anlayamadim. Her iki tarafinda yeterince buyuk bir MANUAL'e sahip oldugunu, iki tarafinda sorunlari cozmek icin bir suru alternatife sahip oldugunu dusunursek cok da zor degil. Kullanim amaci ve beraberinde getirdikleri ile alakali seyleri zorluk ya da kolaylik gibi yorumlamak cok dogru degil. Uc noktadan bir ornek vereyim developer arkadaslar icin: .NET Framework kullanarak uygulama gelistiren arkadaslarin Microsoft tarafinda calismalarindan normal birsey olamaz herhalde? Mono ( ilgili link: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ) adli bir proje var evet. .NET Framework kullanilmasi linux tarafi icin de mumkun buna da evet ama kullanim amaci ve gereksiminler neyi gerektiriyorsa o sekilde haraket etmeli. Tabi (windows'u) virtual olarak kullanim da mumkun ama bence herkesin ozgur yazilim urunlerini tercih etmesi degil, neden tercih etmesi gerektigini anlamasi lazim. Siz neden linux kullaniyorsunuz mesela? Kullanimin size getirdikleri ne? Hangi konuda Microsoft tarafi yetersiz kaldi da linux tarafina gecip herhangi bir dagitimi kullanmaya karar verdiniz? (stabilite, guvenlik vb seyler hakkinda cok konusmak istemiyorum). Yani kisaca nedir sizi herhangi bir linux dagitimini kullanmaya iten?

ysfm 12 Aralık 2010 19:28

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Konu nereden nereye gelmis... Linux surumlerinin daha kararlı oldugunu kabul etmek mi sorun? Bu kullanıcıların kolaylık ile anlayabilecegi bir mesele. Asıl sorun sistemlerin guvenilirligi 2003'den beri linux kullanan bir birey olarak gercekten linux sistemlerin dahah kararlı oldugunu soyleyebılırım hele ki son senelerde. Ama su da bir gercek simdi bizim asıl dikkate aldıgımız (xp ile ubuntu) sistemler arasında cok cok fark var. Nasıl cok fark var derseniz xp yanlis hatırlamıyorsam 2001 veya 2002 de piyasaya cıkan bir sistem ben 2001 de 98 kullanıyordum 2003 de xp e gectim 2003 de aynı zamanda mandrake kullanıyordum hangısı daha kararlıydı dersenız xp daha kararlı idi kde'nin cokus mesajları 98 kadar insanı sıkıyordu. Simdi xp 2001 den 2010 a kadar ne kadar degiştiki bir cogumuz sp1 i hic kullanmadi sp2 de bir kac virus yuzunden mecbur kullandık ama kendi acımdan artık mandriva olmus bir surum cok cok mesafe kattetti. Yani demek istedigim su anda bana gore windows 7 ile ubuntu 10.4 arasında daha kararlı olan surum win7 ama 2 sene sonra ubuntu 12.4 veya 12.10 daha kararlı olacaktır. Bu kullanıcının sistemine sahip cıkması ve bilgisayar bilgi seviyesi ile alakalı diye dusunuyorum. Biraz karmasık bir mesaj oldu ama umarım demek istedigim anlasılmıstır

chaos 12 Aralık 2010 20:57

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Alıntı:

ysfm Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1040614092)
Konu nereden nereye gelmis... Linux surumlerinin daha kararlı oldugunu kabul etmek mi sorun? Bu kullanıcıların kolaylık ile anlayabilecegi bir mesele. Asıl sorun sistemlerin guvenilirligi 2003'den beri linux kullanan bir birey olarak gercekten linux sistemlerin dahah kararlı oldugunu soyleyebılırım hele ki son senelerde. Ama su da bir gercek simdi bizim asıl dikkate aldıgımız (xp ile ubuntu) sistemler arasında cok cok fark var. Nasıl cok fark var derseniz xp yanlis hatırlamıyorsam 2001 veya 2002 de piyasaya cıkan bir sistem ben 2001 de 98 kullanıyordum 2003 de xp e gectim 2003 de aynı zamanda mandrake kullanıyordum hangısı daha kararlıydı dersenız xp daha kararlı idi kde'nin cokus mesajları 98 kadar insanı sıkıyordu. Simdi xp 2001 den 2010 a kadar ne kadar degiştiki bir cogumuz sp1 i hic kullanmadi sp2 de bir kac virus yuzunden mecbur kullandık ama kendi acımdan artık mandriva olmus bir surum cok cok mesafe kattetti. Yani demek istedigim su anda bana gore windows 7 ile ubuntu 10.4 arasında daha kararlı olan surum win7 ama 2 sene sonra ubuntu 12.4 veya 12.10 daha kararlı olacaktır. Bu kullanıcının sistemine sahip cıkması ve bilgisayar bilgi seviyesi ile alakalı diye dusunuyorum. Biraz karmasık bir mesaj oldu ama umarım demek istedigim anlasılmıstır

Sondan baslayayim,
Cok karmasik bir mesaj degil gayet basit bir arayuz(UI) elestirisi yapmissiniz. Daha once soyledim olayi stabilite konusuna getirmek istemiyorum diye, sizin stabiliteden anladiginiz nedir? Diger arkadasima da ayni soruyu yonettim size de yoneltiyorum. Windows tarafinda ne sizi memnun etmedi, hangi benchmarklara tabi tuttunuz iki tarafi da (ayni aygitlari kullanarak) bu sonuca vardiniz. Stabilite sistemin ya da bahsettiginiz KDE,gnome,xfce ya da benzeri bir (arayuz)un stabil sekilde calismasi midir? Kac yildir linux kullandiginiz ya da hangi dagitimi kullandiginiz inanin cok onemli degil elimizde bir adet Kernel var ve Kernel uzerine insa edilen arayuzler, 3. parti programlar vb. seyleri kullanmaktayiz. Guvenlik konusunda da ne demek istediginizi pek anlayamadim, windows tarafi cok mu guvensiz yoksa guvenilir olmayan uygulamalari cikarlar dogrultusunda kullandigimiz icin mi problem yasiyoruz? Linux tarafi cok mu guvenli yoksa herhangi bir iddasi olmadigi ve sistemin guvenilirligi windows tarafina oranla daha az sorgulandigi icin mi guvenli? Konunun herhangi bir yere gittigi yok oldugu yerde duruyor. Kat edilen yol, asilan sorunlar konusunda daha spesifik olabilir misiniz? Mesela ben 2002 yillinda ya da 2003 ortasinda external keyboard ve mause setim ile ilgili bir problemle karsilasmistim zaman icinde bu sorunu astik cozum bulundu artik bu tip sorunlar ile cok fazla karsilasmak mumkun degil gibi asilan sorunlardan bahsederseniz biz de ne gibi asamalardan gectigini daha iyi anlariz.

ysfm 15 Aralık 2010 20:36

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Demek istedigimi anlatamamısım.

Alıntı:

Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?


Soru buydu, bende linuxta, Microsoft NT'e göre sorunların / açıkların daha hızlı kapatıldığını anlatmaya çalışmıştım. *nix çekirdeği kadar hızlı bir güncelleme ne yazıkkı NT sistemlerde karşılaşmadık. Bilmiyorum Microsoft hiç haftalık cekirdek guncellemesi yayınladı mı? Birde şunu unutmamak lazım *nix sistemler günümüzde ne kadar kolay kullanılıp yüklenilebilselerde yinede - en az orta seviye - (bana göre) kullanıcılara hitap ederler. Orta seviye kullanıcılarında ortaya cıkabilecek kücük sorunlar ile baslaması muhtemel veri kayıpları karsısında sistemini koruyabilecegini dusunuyorum. Su gercek unutulmasın yakın zaman icerisinde iki platformdada çalışan uygulamaların dahada artması ile bu guvenilirlik dahada azalacaktır. Birde su mevzu var linuxta neye göre zararlı kod yazacaksınız? Derleyici ve kütüphaneler sistem çekirdekleri bircok surumde farklılık gosterecektir. Ama bir cok win32 kodunda bu tür bir sorunla karsılasılmaz.

Cok bilgili degilim ama bana göre linux hakkında da xp ve 98 hakkındada konusacak kadar tecrubem var.

chaos 15 Aralık 2010 21:53

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Alıntı:

ysfm Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1040618536)
Demek istedigimi anlatamamısım.



Soru buydu, bende linuxta, Microsoft NT'e göre sorunların / açıkların daha hızlı kapatıldığını anlatmaya çalışmıştım. *nix çekirdeği kadar hızlı bir güncelleme ne yazıkkı NT sistemlerde karşılaşmadık. Bilmiyorum Microsoft hiç haftalık cekirdek guncellemesi yayınladı mı? Birde şunu unutmamak lazım *nix sistemler günümüzde ne kadar kolay kullanılıp yüklenilebilselerde yinede - en az orta seviye - (bana göre) kullanıcılara hitap ederler. Orta seviye kullanıcılarında ortaya cıkabilecek kücük sorunlar ile baslaması muhtemel veri kayıpları karsısında sistemini koruyabilecegini dusunuyorum. Su gercek unutulmasın yakın zaman icerisinde iki platformdada çalışan uygulamaların dahada artması ile bu guvenilirlik dahada azalacaktır. Birde su mevzu var linuxta neye göre zararlı kod yazacaksınız? Derleyici ve kütüphaneler sistem çekirdekleri bircok surumde farklılık gosterecektir. Ama bir cok win32 kodunda bu tür bir sorunla karsılasılmaz.

Cok bilgili degilim ama bana göre linux hakkında da xp ve 98 hakkındada konusacak kadar tecrubem var.

Siz sorduguma degil de ilk konuya geri donmek istemissiniz. Madem yeteri kadar tecrubelisiniz her iki sisteme de hakimsiniz sunun farkindasinizdir demektir: cekirdek guncellemesinin fazla olmasi sistemin guvenilirligini garantilemez tam aksine cekirdegin maruz kaldigi problemlerin ne kadar cokk oldugunu gosterir. Windows tarafinda haftalik guncelleme yapilmamasinin nedenini bana degil Microsoft'a sormaniz gerek muhtemelen gecerli bir cevaplari vardir. Gunumuz kosullarinda yazilan uygunsuz yazilimlar (malware,spyware ya da trojen) ne demek istiyorsaniz artik birincil olarak isletim sistemine degil bir uygulamaya yazilir ve gerekli konfigurasyona sahip olmayan her "isletim sisteminde" ayni tepkilere (zararlara) maruz birakir sistemleri. Sizin demek istediginiz linux daha cok guncelleme yapiyor ya da *nix sistemlerde guncelleme cok daha fazla demekse evet cok daha fazla cunku cok daha fazla gelismeye ihtiyaci var. Her iki platformda calisan uygulamalarin guvenligi ne sekilde azaltacagini anlamadim. Bunu aciklayabilir misiniz lutfen?

PS:
Let's look further at social engineering. Windows software is either executable or not, depending on the file extension. So if a file ends with ".exe" or ".scr", it can be run as a program (yes, of course, if you change a text file's extension from ".txt" to ".exe", nothing will happen, because it's not magically an executable; I'm talking about real executable programs). It's easy to run executables in the Windows world, and users who get an email with a subject line like "Check out this wicked screensaver!" and an attachment, too often click on it without thinking first, and bang! we're off to the races and a new worm has taken over their systems.
Yukaridaki yaziya hitaben "kullanici hatasi mi? windows ya da benzeri OS'lerin kendi problemi mi?" karar sizin :)
uzun ama okursan faydali olur: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ysfm 16 Aralık 2010 20:07

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Siz bana sormussunuz NT'lerde sizi ne memnun etmedi? Ne etti ki? Haftalarda bilgisayarlarla ugrasmak beni hic rahatsız etmedi. :) 24 Kasayı ust uste koyup bastan sıstem kurmakta rahatsız etmedi. Bunları ben XP ile tattım inanın cok zevkli :) Hele su başa bela dosya izinleri yok mu kullanıcının en kucuk hatasında sistemin kurtarılmasını cok cok zorlastıran. Bunların hic birisi sorun teskil etmemistir. 60 saniye sonra sistem kapatılacak yazısının caresını insanların haftalarca aramasıda aslında su an ıcın cevap cok kolaydı ama o gun ve türkiyede ki bilgi seviyesi ile cok zordu. Driverların sorunları,
sistemin o ünlü mavi ekranları biz bunları 98 ve xp ile tattık sizde yaşadınız. Şimdi bunlarda suclu sistem mimarisi degilde 3. parti uygulamalarmıydı yapmayın allah askına bana dokuman sunmussunuz bu benım ıcın birsey ifade etmez 2003'de yazılmıs bir makale ile 7 yıl sonrasında bir konusma yapmak mantıksız.

Birde siz konunun basına donmussunuz demıssınız. Ne sordunuz kı? Ben sistemin daha hızlı yenılendıgını sorunların kaynak herkezın ulasabılecegı ve duzeltebılecegı bıcımde oldugu icin daha kolay cozuldugunu anlatmaya calıstım.

Usttekı sorunları xp'i kullananların hepsi yaşadı. Ama ben 2003/2004-2010 arası virusler ve acıklar yuzunden hicbirsey yasamadım. Simdi benim gozumde windows'un guvenli olmasının imkanı var mı?

Cevremize bir bakalım. 10 linux kullanıcından kacı antivirus vb program kullanıyor kac NT kullanıcısı benzerı programları kullanıyor. Tabi ki bu sistemlerin güvenilirliklerini kanıtlamaya yetmez ama sistemlerin icinde bulundukları yıpratılma oranları ve kullanıcıların o programlara olan ihtiyaclarının zorunlulugunu gosterebılır.

Sene 2003 mandrake kde ile gelirken, red hot halen aktifken, tr de linux gelecek linux demekken yazılmıs bir makale su an icin hicbirseye ışık tutamaz :)

Konu 2'miz arasında sistem tartısmasına donecek galiba o yuzden bu konu icin son mesajımdı... Hayırlı gunler

chaos 16 Aralık 2010 21:11

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Alıntı:

ysfm Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1040619686)
Siz bana sormussunuz NT'lerde sizi ne memnun etmedi? Ne etti ki? Haftalarda bilgisayarlarla ugrasmak beni hic rahatsız etmedi. :) 24 Kasayı ust uste koyup bastan sıstem kurmakta rahatsız etmedi. Bunları ben XP ile tattım inanın cok zevkli :) Hele su başa bela dosya izinleri yok mu kullanıcının en kucuk hatasında sistemin kurtarılmasını cok cok zorlastıran. Bunların hic birisi sorun teskil etmemistir. 60 saniye sonra sistem kapatılacak yazısının caresını insanların haftalarca aramasıda aslında su an ıcın cevap cok kolaydı ama o gun ve türkiyede ki bilgi seviyesi ile cok zordu. Driverların sorunları,
sistemin o ünlü mavi ekranları biz bunları 98 ve xp ile tattık sizde yaşadınız. Şimdi bunlarda suclu sistem mimarisi degilde 3. parti uygulamalarmıydı yapmayın allah askına bana dokuman sunmussunuz bu benım ıcın birsey ifade etmez 2003'de yazılmıs bir makale ile 7 yıl sonrasında bir konusma yapmak mantıksız.

Birde siz konunun basına donmussunuz demıssınız. Ne sordunuz kı? Ben sistemin daha hızlı yenılendıgını sorunların kaynak herkezın ulasabılecegı ve duzeltebılecegı bıcımde oldugu icin daha kolay cozuldugunu anlatmaya calıstım.

Usttekı sorunları xp'i kullananların hepsi yaşadı. Ama ben 2003/2004-2010 arası virusler ve acıklar yuzunden hicbirsey yasamadım. Simdi benim gozumde windows'un guvenli olmasının imkanı var mı?

Cevremize bir bakalım. 10 linux kullanıcından kacı antivirus vb program kullanıyor kac NT kullanıcısı benzerı programları kullanıyor. Tabi ki bu sistemlerin güvenilirliklerini kanıtlamaya yetmez ama sistemlerin icinde bulundukları yıpratılma oranları ve kullanıcıların o programlara olan ihtiyaclarının zorunlulugunu gosterebılır.

Sene 2003 mandrake kde ile gelirken, red hot halen aktifken, tr de linux gelecek linux demekken yazılmıs bir makale su an icin hicbirseye ışık tutamaz :)

Konu 2'miz arasında sistem tartısmasına donecek galiba o yuzden bu konu icin son mesajımdı... Hayırlı gunler

Birseyleri bu sekilde edepli adapli tartisabiliyorsak ne mutlu. 2003'den ben degil siz bahsediyosunuz dolayisi ile o derece eski bir yazi degil de gunumuz yorumlarini mi vermeliydim? (hata yaptim herhalde). Ben size NT ya da linux hakkinda yorum yapin demedim ki sizi ne memnun etmedi dedim. Update islemlerinde ilgili sistemin kendini yeniden baslatmayi istemedi bu kadar can sikici mi yani :) Bir de antivirus kullanmiyorum ben mesela gerek de duymuyorum antivirus kullanmaya, olayi istatisiklerle anlatmaya gerek yok yani. Almis/almakta oldugunuz hata mesajlarini vurgulamaniz da anlamsiz, kullanicinin beceriksizligi ya da hatasi yuzunden problem olusuyorsa geri donusunun olmamasi cok normal (harddisklerde veri block level'da bile olsa kaybolmaz.). Siz sistemin ne yaptikdan sonra o hale geldigini biliyorsunuz herhalde (ben oyle yorumluyorum (mavi ekran ya da baska bir hata olabilir)) bunun X'in cokmesinden ne farkli bir etkisi yok ki. Ben sizi elestirmiyorum bilgi duzeyiniz ile ilgili yorum da yapmak istemiyorum. Sadece belli bir fanatiklik var o fanatikligin anlamsizligi ile ilgileniyorum. Hali hazirda linux sunucu tercih eden birisiyim linux dagitimlarinin bir cogunu (slackware, backtrack, gentoo, debian, ubuntu, redhat, centos novell satin almadan once suse) kullandim, kullanmaya da devam edicem. Ama bu sekilde anlamsiz konusmalar birine kaka diyip oburune cici demeler pek mantikli gelmiyor bana. Micorosft ya da *nix dagiticilari hepsi belli amaclara hizmet ediyorlar. Etmeye devam edecekler ve biz de bunu tartisacagiz. Tartismakdan korkmayin adap sinirlari icinde tartistigimiz surece kimsenin bize neden tartisiyorsunuz diyecegini sanmiyorum. O kadar kasayi ust uste koymaya gerek yok sanirim 10 yildir (imaj alinabiliyo) ve o imaj direkt olarak kullanilabiliyo (zaten biliyorsunuzdur). Yani benim son kullanici ile ilgili yaptigim yorum bana pek yanlis gozukmedi, microsoft ya da *nix dagitimlari kullanan birisi olarak sanirim bu tespitlerim dogru. Tartismak istemediginizden bu da benim son postum oldu ne yazik ki.

z00 04 Şubat 2011 05:12

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Ben antivirus kullanmam kullanmiyorum demekle işin içinden sıvışmak ancak virtual sistem de (Kullanmiyorum) olabilir çok eskilerde bi amaç vardı neydi o yemeyin içmeyin dağıtın tanıtın öğretin öğrenin di felsefe ysfm yanlış bişey dememiş aksine bazılarımız geçmişi unutmuşuz tanımam etmem ama davasında haklı bknz: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] !

AkMaN 04 Şubat 2011 13:10

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
peki linux un hangi sürümünü kurmalıyım tavsiyeniz nedir bu yönde bana yardımcı olursanız sevinirim

Numberone 04 Şubat 2011 21:17

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
Ubuntu kurabilirsin. Linux ile yeni tanisiyosan ubuntu kullanman daha saglikli olur.

Ocean 05 Şubat 2011 17:20

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
ubuntu ile baglan hayata : )

AkMaN 07 Şubat 2011 17:18

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
dediğiniz gibi ubuntu kurdum fakat mp3 tarzı dosyaları ubuntunun player ı niçin çalmıyor

z00 07 Şubat 2011 17:29

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ancak size bir önerim var sorunlar herzaman olacaktır asil olay sorunları araştırıp sistemi daha iyi öğrenmektir linux'u tercih ettiğiniz için teşekkürler :)

Alıntı:

AkMaNLaR Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 1040673991)
dediğiniz gibi ubuntu kurdum fakat mp3 tarzı dosyaları ubuntunun player ı niçin çalmıyor


Ocean 07 Şubat 2011 23:28

Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?
 
vermis oldugumuz kaynak ingilizce oldugu icin ingilizce bilmeyen arkadaslar icin sıkıntı yaratabilir.

dahada kolaylastirip soyle yapabiliriz. zaten ubuntu ile kurulu gelen totem media player ile mp3 formatina sahip bir dosya acmak istediginde asagidaki resimdeki gibi


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

bir uyari gelecek ok diyin ve yeni acilan pencereden soldaki tikleri isaretleyip

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ok diyerek onayladiginiz taktirde otomatik olarak kendisi download edip kurulumu gerceklestirecektir.

Buna ek olarak farkli bir media oynatici yukleyebilirsiniz.

Ornegin ;

"sudo apt-get install smplayer"
"sudo apt-get install amarok"
"sudo apt-get install vlc*"

XMMS vb. cogaltmak mumkun cesitli media oynaticilarida sizin icin alternatif olabilir.

video codec packlari yuklemek icin ise ;

32bit sistemler icin ;


"sudo apt-get install w32codecs libdvdcss2"


64bit sistemler icin ;

"sudo apt-get install w64codecs libdvdcss2"

komutlarini girmeniz yeterli olacaktir.

Ubuntu ile kalin.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:37.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2025 IRCForumlari.Net Sparhawk