IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Kasım 2010, 14:06   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?




Bu soru genelde linux ile yeni tanışan kullanıcılar tarafından sorulmaktadır. Virüs insanları o kadar çok etkiledi ki , her an her şeyin bir anda yok olacağına inanıp internete girmeye cesaret edemeyen insanlarımız var.
Linux kullanıcıları asla unutmasın ki , linux kurulu ( sürümü fark etmez ) bir bilgisayara kesinlikle virüs programı kullanmanıza gerek yok.
Neden?
Çünkü ; Windows virüsleri linux üzerinde çalışmaz, Linux içinde bilinen bir virüs yok. Şu an için böyle bir konu söz konusu değildir.

Ancak Linux üzerinden windows virüslerini temizlemek isterseniz gerekbilir.

Bu konu ile ilgili sorunu ve problemi olan arkadaslar var ise , bu konu basligi altinda yardimci olabilirim.

Dipnot : Son zamanlarda linux ile tanisan arkadaslar genellikle ubuntu kullaniyor. Zaten benim onerimde ilk kullananlar icin ubuntu ancak linux surumleri tanismaya baslayin ozellikle Mandriva ile. Mandriva kullanmanizi oneriyorum. Kendinizi gelistirmek istiyorsaniz Mandriva ile devam edin.. Mandriva ile ilgilenmeniz sizler icin daha saglikli olacagina inaniyorum.

İyi forumlar.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 20 Kasım 2010, 14:24   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (1)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?




Benim Merak ettiğim birşey var aslında. Bu virüsü yazanlar sadece windows tabanlı mı yazıyor. daha önce okuduğum birkaç makalede linuxlarında windows kadar olmasada virüs tehdidi altında olmaları söz konusu. Bana kalırsa linux kullanan kullanıcılarında en azından akıllarında soru işareti oluşmaması adına linux uyumlu bir antivirüs satın alıp kullanmaları. Tabi bilmiyorum bu düşüncemde ne kadar haklıyım ne kadar haksızım..

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 20 Kasım 2010, 14:34   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?




Bu işletim sisteminin mantığı gereği, giren virüslerinin yayılma olasılığı imkansız olarak nitelendirilebilir. Bu yüzden Linux'a özel antivirüs programı duymadım, olduğunuda sanmıyorum. Windows virüslerini silmek için (ağ'ı korumak amaçlı) antivirüs programı kullanılabilir.

Linux virüslerini yazan kişilerin çoğu Linux için çalışan ve açıkları tespit etmek isteyen kişilerdi.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 20 Kasım 2010, 15:02   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?




Dunya capindaki butun programlari win32 tabanli olmasi sebebiyle genellikle bu virusler windows tabanli yaziliyor. Ancak , linux icinde destekli programlar var elbette. Kullanıcı kapasitesi arttıkça Linux içinde virüsler yayilmaya baslayacaktir. Ancak mantiginiz su olmali olcmediginiz güvenligi kuramaz ve yönetemezsiniz.

Bir arkadasimizin size bu konu ile ilgili makalesini paylasayim daha detayli olacagina inaniyorum..

**************Linux'ta Virüsler, Casus Yazılımlar ve Truva Atları****************


Linux kullanırken, çok nadir yönetici olmanız gerekir. Windows'un aksine bilgisayarınızı, yönetici olarak kullanmanız asla önerilmez. Eğer bir program yükleyecekseniz, güncelleme yapacaksanız ya da sistemin genelini etkileyecek benzer bir konu varsa, geçici olarak ya da sadece bir komut çalıştıracak kadar yönetici (yani root) olursunuz. Üstelik bunu yapmak için sisteme yeniden giriş (login) yapmanız gerekmez; bir konsol açıp, root olmak istediğinizi belirtir, ardından şifresini girersiniz; voila! artık yönetici olmuşsunuzdur. Peki bu neden çok önemli bir avantaj?

Linux kullanıcıları, kendi ev (home) klasörleri içerisinde, dilediklerini yapmakta özgürdür. Fakat yapabilecekleri, sadece bu kadardır; sistemin genelini etkileyemezler. Senaryomuza dönelim, arkadaşınızdan bir adres alıyorsunuz ve merak içinde tıklıyorsunuz, üstelik virüs programınız da yok. Sizce n'olur? Hemen söyleyeyim; hiçbir şey! Tıkladığınız adreste bulunan virüs, %99.9 Windows için yazılmıştır ve indirseniz dahi size bir zararı olmaz. 2003 yılında yayımlanan bir makaleye göre Linux'ta sadece 40 civarında virüs bulunuyormuş. Elbette ki bu rakam günümüzde oldukça artmış durumda; F-Prot 1900 kadar Unix/Linux virüsü tespit edebildiğini belirtiyor. Artık zamanında verilen rakamlar mı yanlıştı, yoksa F-Prot bütün Unix tabanlı işletim sistemlerine ait toplam virüs sayısını mı veriyor bilmiyorum. Fakat yüzbinlerle ifade edilen Windows ve MS-DOS virüslerine oranla dikkate alınmayacak kadar ufak sayılardan bahsediyoruz. Üstelik virüsün, Windows'taki kadar rahat bir biçimde hemen bulaşamayacağını da hesaba katmak gerekir. F-Prot'un işletim sistemlerine göre tespit edebildiği virüs rakamları aşağıda bulunuyor:

İSTATİSTİKLER
ORTAM VİRÜS SAYISI
Windows 755732
DOS 40257
Unix/Linux 1946
Script/Batch 39001
Office/Macro 11350
Java 698
Mobile 603
Mac 72
OS/2 53

Bir Internet sitesi zararları bir içeriği sahipse, çoğu durumda Firefox, -Internet Explorer'ın aksine- kendiliğinden yüklenmeye çalışan yazılımları engelleyecektir. Diyelim ki Firefox engellemeyi başaramadı ve virüs Linux için özel olarak hazırlanmıştı... Peki şimdi n'olacak? Yine cevap verelim: siz çalıştırana kadar bir şey olmaz! Windows'un aksine, Linux'ta programlar siz başlatana kadar çalışmamaktadır. Programı başlatıp, aktive edene kadar, virüsün size zarar verme şansı yoktur. Fakat olabilecek en olumsuz şeyleri düşünüyoruz ve virüslü programı çalıştırdığınızı varsayalım...

Windows kullansaydınız, o an bellekte olup, çalışan bütün programlar virüsten etkilenebilir ve virüs hızla yayılabilirdi. Ancak Linux'ta bu olmayacaktır. Çünkü sistem genelinde olan hiçbir şeyi etkileme şansınız yoktur. Başınıza gelebilecek en kötü şey, ev (home) klasörü içindeki bazı dosyalarınızın etkilenmesidir. Üstelik bunun olma olasılığı gerçekten çok çok çok küçük.

Linux tasarımı gereği, virüslerin, casus yazılımların, truva atlarının (trojan) büyük riskler taşımadığı bir ortam. Bu saydığımız üçlü arasında en büyük problem yaratabilecekler, virüsler olmasına rağmen, tehditleri oldukça küçük kalıyor. Yine de kendinizi garantiye almak istiyorsanız, merak etmeyin Linux için de anti-virüs programları bulunuyor. Üstelik ücretsiz!
****************************

Virüsler, truva atları, casus yazılımlar, Linux dünyası için öncelikli tehdit değildir. Virüsten zarar görme olasılığınız, elektrik kesintisinden zarar görme olasılığınızla hemen hemen aynı. Çünkü Linux tasarımı gereği virüslerin yayılmasına set çekmektedir. Sistemi sürekli olarak yönetici (root) olarak kullanmadığınız sürece, aksi bir durum yaşanmaz. Ancak mutlaka bir anti-virüs programı kullanmak isterseniz, bunun hızlı çalışan ve az sistem kaynağı tüketen bir yazılım olması gerekir.

Bu faktörleri göz önüne aldığımızda tercih hakkımı F-Prot'tan yana kullanıyorum ve sizlerede öneriyorum. Kullanımı çok basit ve komutları hakkında da bilgi verebilirim. ( Kurulumu hakkındaki komutları )

Dipnot : F-Prot, ev kullanıcısı olmanız kaydıyla DOS, BSD, Solaris ve Linux için ücretsiz olarak sunuluyor.

Ancak , tekrar ediyorum kullanmak isterseniz.. Bence su an icin yukarida belirttigim gibi gerek yok sadece guvenlik felsefesini kendinize benimsetin sizin icin yeterli olacaktir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 20 Kasım 2010, 23:26   #5
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?




mademki bu konuya deginilmis uzun yillardir linux kullanicisi biri olarak bende bir kac aciklama yapmaktan kacinmayacagim, aslinda linux altinda virus ve casus yazilimlar kullanici icin hic bir risk faktoru olusturmazlar. win32 tabanli yani windows tabanli hic bir virus veya casus yazilim Linux sistemine girse dahi zarar veremez.

Devam edelim, olduda Linux icin ozel bir virus yazildi peki simdi ne olacak ? Korkulacak bir durum yok neden mi ?

Linux uzerinde systemfile yani dosya sistemi dizininde root haklarina ulasilmadigi surece hic bir degisiklik yapilamaz, eklenemez ve silinemez bu da demek oluyor ki Linux icin yazilmis ozel bir casus yazilimi olsa da ve benim sistemime bulassada ben onu aktive etmedigim surece hic bir risk olusturmamaktadir.

Risk faktoru sadece kullanicinin bilincsiz bir sekilde root kullanici adi ve sifresini bilincsizce kullanmasi sonucu olusabilir.

Sunuda belirtmek gerekirse, son zamanlar oldukca tartisma konusu olan bir durum soz konusu ozellikle bu baslikta buna deginilmedigi icin eklemekte yarar goruyorum.

Biliyorsunuz ki Linux uzerinde Win32 tabanlarin calistirilabilmesi icin oldukca unlu bir yazilim mevcut buna emulatorde diyebiliriz bunun adi "wine" bu program sayesinde windows tabanli programlar Linux uzerinde calistirilabildigi icin, windows virus ve casus yazilimlarin sisteme bulasmasi halinde Wine emulatoru sayesinde calistirilip calistirilamayacagi konusu ve sistem icin rist faktoru olusturup olusturamayacagi konusu oldukca bir tartisma konusu olmustu ancak korkulacak bir durum yok suan icin hersey guvenli sizin icin

2003-2004 yilindan bu yana yani yaklasik olarak, 6-7 yildir Linux kullanan biri olarak bugune kadar sistemimde virus namina en ufak bir sorun ve skinti yasamadim, siz rahatiniza bakin ve guvenli internetin/bilgisayarin keyfini cikarin derim ben.

son yorum ve karar sizin : ) virussuz gunler dilerim.


Konu Ocean tarafından (21 Kasım 2010 Saat 11:27 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Kasım 2010, 05:46   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?




Windows virüslerini demedim dostum, linux virüslerini dedim, windows bana uzak olsun : ) Linux için virüs yazan kişiler genelde linux'ta açık tespiti yapan linux çalışanları oluyor. Yani özel olarak linux virüsü kasan pek kimse yok. Kassalarda dediğin gibi linux işletim sisteminin işleyişi farklı olduğu için yani sanki root yokmuş gibi olduğu için bulaşan virüslerinde etkisi yoktur.

Ağ'ında windows makine bulunduran kişilerin işletim sistemleri linux veya macos olsa bile antivirüs programı kurmaları, windows kullanıcıları için olası riskleri önler.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Kasım 2010, 11:38   #7
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?




@Shadow ;

yazimi düzeltiyorum, yazmis oldugun yazidaki o son ibareyi ne hikmetse "linux viruslerini yazanlar linux icin calisanlar" yerine "windows viruslerini yazanlar linux icin calisanlar" olarak okumusum kusura bakma : )

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 23 Kasım 2010, 20:55   #8
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?




Ocean sana katiliyorum..


Aslinda bizim ulkemizde bu konunun ( Linux İşletim Sistemlerinin ) yaygin olmamasinin en buyuk nedeni , biz millet olarak zoru secmeyi sevmiyor ve kolay yolu deniyoruz. Bu topluma linux alistirmak zor gorunsede , inaniyorum ki bunu zamanla asacagiz. Biraz arastirip , inceleyip mantigini anlayabilsek eminim cok sevecekler. Ancak , toplum olarak malesef arastirmayi da pek sevmiyoruz. En kucuk bir zorlukta hemen kolay yolu tercih etmemiz bizi hep geriye goturmustur.

Neden bu kadar sitemkar oldum?
Gecenlerde bir platformda bir kullanici bilgisayarina mandriva linuxu ikinci işletim sistemi olarak kurdugunu ve daha sonra exe uzantılı dosyaları kuramadigini dile getirip nasil kaldiracagi konusu hakkin da yardim istemisti. Yani arastirip kurmayi denemek yerine hemen uzaklasmak istemesi elbette uzucu..

Ancak son yillarda kullanici kapasitesinin arttigi goz onune alinirsa onumuzdeki 10 yil icerisinde özgür yazilimin Türkiye' de daha etkili olacagina inaniyorum..

Konuya ilgi gosteren arkadaslara tesekkur ederim , hepinize iyi forumlar..


Konu Numberone tarafından (24 Kasım 2010 Saat 18:20 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 23 Kasım 2010, 23:45   #9
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?




biz tesekkur ederiz, @Numberone

Linux hakkinda her konuda merak edilenleri, fikirleri ve düsüncelerini bizlerle paylasmak isteyen forumdaki tüm arkadaslarimizi buraya davet ediyoruz : )

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Aralık 2010, 16:22   #10
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux kurdum antivirüs kurmalı mıyım?




Shadow Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Windows virüslerini demedim dostum, linux virüslerini dedim, windows bana uzak olsun : ) Linux için virüs yazan kişiler genelde linux'ta açık tespiti yapan linux çalışanları oluyor. Yani özel olarak linux virüsü kasan pek kimse yok. Kassalarda dediğin gibi linux işletim sisteminin işleyişi farklı olduğu için yani sanki root yokmuş gibi olduğu için bulaşan virüslerinde etkisi yoktur.

Ağ'ında windows makine bulunduran kişilerin işletim sistemleri linux veya macos olsa bile antivirüs programı kurmaları, windows kullanıcıları için olası riskleri önler.

Genel olarak yaklasim hep *nix dagitimlarin guvenli oldugundan yana ama isin bir diger boyutuna bakalim.
Bu ve benzeri dagitimlarin tamami ucret karsiligi birileri tarafindan gelistirilen urunler. Microsoft tarafinda bu departman calisanlari yaptiklari isi belli bir ucret karsiliginda yapiyorlar. Dagitimlar arasinda kullanim farkliligi olsa da (linux bir sunucu ya da bsd bir sunucu, apple urunleri ve windows sunucu farkliligi gibi) ayni amaca hizmet ettiklerini zaten biliyoruz. Butun bu dagitimlarin hepsi cikmadan once belli testler, zorlamalar ve analizlerden sonra bize ulasiyor. Bize ulasmadan once genel olarak kullanimi,kararliligi,arayuzu vb. konulara zaten bakilmis oluyor. Public edildikden sonra urunun tanitimi ve lansmanina gore de (mesela Appla en guvenli oldugunu soyledikden sonra ciddi problemler ile karsilasti.) bir grup insanin yeniden ayni testler ve zorlamalarina magdur kaliyor. Bence iyi de oluyor en azindan eskisinden daha guvenli bir hale gelmesine X insanlar X olusumlar direkt olarak katkida bulunmus oluyorlar. Linux Foundation da isler nasil yuruyor? Microsoft tarafi kendi icinde kendi calisanlari ile bir urunu sorunsuz hale getirmeye calisiyorken Linux Foundation cekirdege kimlerin ne kadar katkida bulundugunu aciklamis ilgili link : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] tabi microsoft ya da apple fanatigi birisi degilim, linux dagitimlarini kullanmayi da cok severim ama genele baktigimizda Linux Foundation iddasi olmayan ve bir grup insanin gelistirmeye devam ettigi bir cekirdekken ticari kaygisi olan ve bu kaygilar dogrultusunda is yapan kurumlara yuklenilmesi ve bir suru acigin bulunmasi dolayli yollardan o urunu daha guvenli hale getirmeye katki saglamaktir. Dagitim ve o dagitimin popularitesi o dagitima he zaman katki saglar diye dusunuyorum.

----------

Numberone Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ocean sana katiliyorum..


Aslinda bizim ulkemizde bu konunun ( Linux İşletim Sistemlerinin ) yaygin olmamasinin en buyuk nedeni , biz millet olarak zoru secmeyi sevmiyor ve kolay yolu deniyoruz. Bu topluma linux alistirmak zor gorunsede , inaniyorum ki bunu zamanla asacagiz. Biraz arastirip , inceleyip mantigini anlayabilsek eminim cok sevecekler. Ancak , toplum olarak malesef arastirmayi da pek sevmiyoruz. En kucuk bir zorlukta hemen kolay yolu tercih etmemiz bizi hep geriye goturmustur.

Neden bu kadar sitemkar oldum?
Gecenlerde bir platformda bir kullanici bilgisayarina mandriva linuxu ikinci işletim sistemi olarak kurdugunu ve daha sonra exe uzantılı dosyaları kuramadigini dile getirip nasil kaldiracagi konusu hakkin da yardim istemisti. Yani arastirip kurmayi denemek yerine hemen uzaklasmak istemesi elbette uzucu..

Ancak son yillarda kullanici kapasitesinin arttigi goz onune alinirsa onumuzdeki 10 yil icerisinde özgür yazilimin Türkiye' de daha etkili olacagina inaniyorum..

Konuya ilgi gosteren arkadaslara tesekkur ederim , hepinize iyi forumlar..

Olaya neden kolay ve zor diye baktiginizi pek anlayamadim. Her iki tarafinda yeterince buyuk bir MANUAL'e sahip oldugunu, iki tarafinda sorunlari cozmek icin bir suru alternatife sahip oldugunu dusunursek cok da zor degil. Kullanim amaci ve beraberinde getirdikleri ile alakali seyleri zorluk ya da kolaylik gibi yorumlamak cok dogru degil. Uc noktadan bir ornek vereyim developer arkadaslar icin: .NET Framework kullanarak uygulama gelistiren arkadaslarin Microsoft tarafinda calismalarindan normal birsey olamaz herhalde? Mono ( ilgili link: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ) adli bir proje var evet. .NET Framework kullanilmasi linux tarafi icin de mumkun buna da evet ama kullanim amaci ve gereksiminler neyi gerektiriyorsa o sekilde haraket etmeli. Tabi (windows'u) virtual olarak kullanim da mumkun ama bence herkesin ozgur yazilim urunlerini tercih etmesi degil, neden tercih etmesi gerektigini anlamasi lazim. Siz neden linux kullaniyorsunuz mesela? Kullanimin size getirdikleri ne? Hangi konuda Microsoft tarafi yetersiz kaldi da linux tarafina gecip herhangi bir dagitimi kullanmaya karar verdiniz? (stabilite, guvenlik vb seyler hakkinda cok konusmak istemiyorum). Yani kisaca nedir sizi herhangi bir linux dagitimini kullanmaya iten?

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
antivirüs, kurdum, kurmalı, linux, mıyım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ben de var mıyım? Kalemzede İslam Alimleri 0 26 Eylül 2011 00:50
Ben kİm mİyİm ?...... Candy Aşk ve Sevgi Köşesi 2 10 Ocak 2010 18:18
Az mıyım çok muyum? Ruj Aşk ve Sevgi Köşesi 0 02 Eylül 2009 04:02