IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ocak 2008, 21:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Linux Altında Programlama




Linux Altında C Programlama

Dağıtımınız ile birlikte gelen yazılım geliştirme araçları gerçekten çok zengindir. Özellikle gcc (GNU C Compiler) çok güçlü bir derleyicidir. Linux altında küçük bir c kaynak kodu derleyerek yazılım geliştirmeye adım atalım. Grafik arayüzde Gnome kullanıcıları gedit, KDE kullanıcıları kate uygulamasını açarak aşağıdaki resimdeki gibi kodları yazabilirler. Unutmayalım ki gedit ve kate basit yazım uygulamalarıdır. Anjuta gibi sadece program yazmak için geliştirilmiş büyük yazım uygulamalarına şu anda değinmeyeceğiz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Daha sonra menüden Dosya->Farklı kaydet (File->Save As) seçenekleri ile merhaba.c ismiyle kaydediyoruz. Derlemek için bir komut satırı açıyoruz ve aşağıdaki gibi gcc derleyicisi ile derliyoruz. cc merhaba.c -o merhaba şeklindeki derleme işlemimizde bir hata mesajı ile karşılaşmıyorsak problemsiz olarak işlem bitmiş demektir. merhaba.c derlendikten sonra -o parametresinden sonra yazılan isimde çalıştırılabilir dosya kaydedilir. Daha sonra başına ./ ekleyerek çalıştırabilirsiniz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Böylece ilk programımızı yazmış ve derlemiş olduk. Gelelim ne yaptığımıza. #include ile kullanacağımız fonksiyonların bildirimlerinin bulunduğu başlık dosyasını ekliyoruz. Printf fonksiyonu hakkındaki bildirim stdio.h başlık dosyasında bulunmakta. İnt yani tamsayı türünde main isimli bir fonksiyon tanımlıyoruz. C programlama dilinde fonksiyonlarla işlerimizi yapıyoruz. Programımız ise işleri yapmaya main isimli bu fonksiyondan başlar. Bu nedenle main fonksiyonu olmazsa olmazdır. Daha sonta printf fonksiyonu içinde belirtilenler ekrana basılıyor. Daha sonra da sıfır değerini geri döndürerek uygulama sonlanıyor. Herhalde burada en önemli işlem printf satırında gerçekleşiyor.

Gcc ile ilgili paketler yüklü olduğunda Linux altında yazılım geliştirmek gördüğünüz gibi çok hızlı ve çok kolay.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 07 Ocak 2008, 21:43   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux Altında Programlama




Linux Altında C# Programlamaya Başlangıç (mono ile)

C# geleceği olan bir dil gibi gözüküyor. Benim şahsi görüşüme göre C temelli olan bu dil oldukça başarılı. Ben her ne kadar düşük seviyeli dillerden başlamış olsam da zamanla C# gibi yüksek seviyeli dillere doğru ilerliyorum. Bazı insanlar hazırı sevmez ve arkada olan olayları bilmek ister. Ben böyleyim işte. Ama insan yavaş yavaş
ilerlediği bu yolda yüksek seviyeli dillerin avantajlarını zamanla görüyor. Peki neden C# diye sorabilir insanlar, MS ürünü değil mi bu? Ama MS .NET kullanmıyorum şu anda, mono kullanıyorum.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] projesi .NET IL ve C# için açık kaynak kodlu bir uygulama geliştirme ortamı sunuyor. (ECMA standartlarına bağlı kalarak) Hatta öyle güzel bir ortam ki bu .NET de söylenmiş olan sözde platform bağımsızlık burada gerçekten var. Şu anda çalıştığı ortamlar: MacOSX, Windows 9x, Windows NT,XP , Linux x86/x86-64/ia64/S390 şeklindedir. Eğer .NET tarafında desteklenmeyen bir sınıfı kullanmazsanız uygulamanın çalışması için Windows'a mono yüklenmek zorunda değil. .NET Framework yüklü olsa da olur. mono'nun Linux paketi ile birlikte monoDevelop isminde tamamlama özelliklerine de sahip bir editör gelmekte. Henüz Visual Studio .NET de olduğu gibi görsel arabirim hazırlamak için araçlar gelmemekte ama bu problem değil. Glade ile hazırlanan arbirimin XML dosyasını projenizde kullanabiliyorsunuz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hemen denemek isteyen arkadaşlar [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden "Linux Installer for x86 (All distributions)" bölümündeki dosyayı indirebilirler. Yaklaşık 53 Mbyte tutmakta. Ayrıca mono ile birlikte monoDoc isminde bir uygulama altında ciddi bir dökümantasyon bulunmakta. mono hakkında en önemli kaynaklardan biri ise [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]adresindedir.

monoyu Önce Paket yöneticisine bakin orada mutlaka vardir yoksa [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresten dagitiminiza uygun paket'i indiriniz.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 07 Ocak 2008, 21:44   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Linux Altında Programlama




Linux Altında Java Programlama

1) Java ile programlama yapmak için neler gerekir?

Sisteminizde JDK (Java Development Kit) yüklü olması gerekir. JDK yüklü değilse depodan yükleyebilirsiniz.

Bunun dışında bir geliştirme ortamına (IDE) ihityacınız olacak. Bu noktada yeni başlayanlar için ben kesinlikle BlueJ programını öneriyorum.

Son derece basit, kullanıcı dostu bir program ve yaptığınız hatalarda anlaşılabilir bir şekilde sizi uyarıyor. Class'lar arası bağlantıları v.s oklarla gösteriyor. Bu gibi sebeplerden dolayı anlatımı BlueJ üzerinden yapacağım.

2) BlueJ kurulumu

Öncelikle BlueJ'i şu adresten indiriyoruz: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
İndirdikten sonra ALT+F2'ye basıyoruz ve "java -jar indirdiğiniz/dizin/bluej-220.jar" yazıp enter'a basıyoruz. Ekrandaki tailmatlara göre kurulumu yapıyoruz.


3) BlueJ nasıl açılır?

Kurulum yaptığınız dizinde "bluej" adlı dosyaya çift tıklayarak çalıştırabilirsiniz

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
altinda, altında, linux, programlama


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Programlama Yazılımının Arayüzü C# Console-Programlama Temelleri Ders 1 aSpeNDos C# 0 08 Mart 2013 13:31
GnuWin32 ile Windows Altında Linux Komutları Ocean Windows 0 18 Aralık 2011 15:00
Linux altında AVI dosyalarını birleştirmek Ocean GNU, Linux ve UNIX 0 22 Ağustos 2008 01:02
Linux altında, Program Kurulumu. Ocean GNU, Linux ve UNIX 0 06 Nisan 2008 01:43