IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Ocak 2020, 11:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
SEO Stratejisi İçin Kullanıcı Personası Oluşturma




Persona Nedir? Neden Gereklidir?
Hedef kitlenin belirli özelliklerine göre kendi içerisinde kategorize edilmesine persona denir. Kısacası, hedef kitlenizin taslaklarıdır. Bu hedef kitle taslakları ile kimlere ulaşmaya çalıştığınızı daha iyi anlayabilir ve SEO stratejinizi buna yönelik daha etkin bir şekilde planlayabilirsiniz.

Pazar ve Kitle Araştırması İçin Hangi Araçlar Kullanılabilir?
Pazar araştırması ve veriler sizlere persona oluşturma konusunda önemli derecede yardımcı olacaktır. Hedeflediğiniz kişiler hakkında bilgi toplamanız ve bu bilgilerden çeşitli personlar oluşturmanız için birçok araçtan faydalanabilirsiniz. Bu araçlardan bir kaçı;

Google Analytics
Persona oluşturmak için mevcut müşterilerinizin verilerinden faydalanabileceğinizi yazının başında belirtmiştik. Mevcut müşterilerinizin verilerini ise Google Analytics üzerinden detaylıca görebilirsiniz.

Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yaş ve cinsiyet dağılımını görmek için Google Analytics sol menüsünden Kitleler/Demografi/Genel Bakış seçeneği ile ulaşabilir ve hedef kitlenizin verilerini görebilirsiniz.
Google Analytics üzerinden sitenizi ziyaret etmiş kullanıcıların sizin sektörünüz haricinde hangi sektörlere ilgi duyduğunu görmek için Kitleler/İlgi Alanları/Genel Bakış ve Pazardaki Segmentler seçeneğini kullanabilirsiniz.
Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların web sayfanızı hangi cihazlar ile görüntülediğini de Google Analytics Kitle/Mobil/Genel Bakış seçeneğinde bulabilirsiniz.
Google Search Console
Sitenizi ziyaret etmiş kullanıcıların verilerini Google Search Console üzerinden de inceleyebilirsiniz.

Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların arama motorundan hangi kelimeleri arayarak sizlere ulaştığını, sektörünüzde en çok gösterim ve tıklama alan kelimeleri Performans/Sorgular bölümünde bulabilirsiniz.
Yine daha önce sitenizi ziyaret etmiş kullanıcıların Lokasyon(Ülke) bazında incelemek için Performans/Ülkeler bölümünü kullanabilirsiniz.
Sosyal Medya
Sosyal medya kullanmıyorsanız kesinlikle şimdiden oluşturmanızı ve aktif bir şekilde kullanmanızı tavsiye ederim. Sosyal medya persona oluşturmak için derya deniz adeta. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube vb. tüm bu ağlar üzerinde Google Analytics aracından faydalanarak hedef kitlenizin hangi konular üzerinde ilgili olduğunu görerek stratejiler belirleyebilirsiniz.

Örneğin: Twitterda takipçilerinizin ağırlıklı olarak takip ettiği bir diğer hesap bulunuyor mu? Buradan takipçilerinizin ortak noktasına varabilir ve bir pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz.

Persona Oluşturma
Yukarıda belirtmiş olduğum araçlar ile hedef kitlenizin verilerini görebilirsiniz. Bu verilerden faydalanarak personanızı oluşturmak için Hubspot’un geliştirmiş olduğu [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] aracını kullanarak 7 adımda hızlıca oluşturabilirsiniz.

Persona Oluştururken Sorulması Gereken 15 Soru
Kişisel
Kaç yaşında?
Cinsiyeti nedir?
Hangi şehirde yaşıyor?
Evli mi?
Ailesi ile birlikte mi yaşıyor?
Sosyal medya kullanıyor mu?
Nerede alışveriş yapıyor?
Hobileri neler?
Hangi cihazlardan internete bağlanıyor?
Üniversite mezunu mu?
İş Hayatı & Maddi Durum
Mesleği nedir?
Şuan ki işi nedir?
Gelir aralığı nedir?
Onu satın almaya iten faktörler nelerdir?
Mevcut harcama alışkanlığı nasıl?
Zıt Persona Oluşturma
Her sektör için hedef kitlenin farklı olduğundan bahsetmiştik. Bazı sektördeki ürünler doğrudan kadınlara hitap etse de hedef kitlesi erkekler olabilmektedir.

Örneğin: Tektaş yüzük ürünleri. Tektaş yüzükler kadınlara hitap eden ürünler olmasına rağmen bu yüzükleri hediye etmek amacıyla erkekler aldığı için hedef kitle doğrudan erkekler olacaktır. Bu nedenle bazı istisnai durumlarda hedef kitle baz alınırken ürünün hitap ettiği kitle doğrudan hedeflenmemelidir.

Persona ve SEO Stratejisi Kurgulama
Hedef kitlenizin kim olduğunu bilmeniz neleri hedeflediğinizi belirlemenizde yardımcı olacaktır.

Örneğin:

Anahtar kelime araştırması yaparken hedef kitleniz ile ilgili olmayan anahtar kelimeleri eleyebilirsiniz veya odak anahtar kelimelerinizi belirleyebilirsiniz.
Hedef kitlenizin ortak olarak sorduğu soruları sitenizin içerisindeki cevaplar verebilirsiniz.
Bonus: Google Search Console üzerinden sitenizi ziyaret etmiş kullanıcılarınızın verilerinden yola çıkarak tıklama oranı yüksek olan sayfalarınızı tespit edebilirsiniz. Bu sayfalar hedef kitlenizin ilgisini çekerek tıklama oranını arttırmaktadır. Bu sayfalarınızın Title etiketlerinde hedef kitlenizin ilgisini çeken kelime gruplarını tespit edebilirsiniz. Bu kelime gruplarını diğer sayfalarınıza uyarlayarak kullanmanız diğer sayfalarınızın da tıklama oranını arttıracaktır.

Case: Çatı malzemeleri satışı yapan bir müşterimizin Google Search Console verilerini incelediğimizde "Ölçüleri" ve "Fiyatları" Title etiketine sahip sayfaların tıklama oranı daha yüksek görünüyordu. Bu kelimeleri gruplarını diğer sayfaların Title etiketinde yer verdiğimizde organik trafikte 3 ay gibi kısa bir sürede ciddi bir şekilde trafik artışı sağlandı. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
seo stratejisi için kullanıcı personası oluşturma


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Facebook, Kullanıcı Deneyimini İyileştirmek İçin Chrome'a Özel Kod Ekledi Funda Google 0 23 Nisan 2019 16:40
Öğrenmede “Tekrar Stratejisi” Cry Ruh Sağlığı 0 08 Mayıs 2012 22:04
PKK'nın yeni stratejisi dayak ve tehdit PassioN Haber Arşivi 2 08 Nisan 2012 17:25
Olaylar PKK'nın yeni stratejisi mi? PuSAt Haber Arşivi 0 31 Mart 2006 07:47