IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Risque

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Ocak 2020, 11:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Geleceğin SEO’su!




Geçtiğimiz günlerde arama sonuçlarına eklenen yeni bir özellik ile artık Alışveriş sonuçları için arama yapabiliyorsunuz. Yani E-Ticaret amaçlı fiyat karşılaştırmalı ürün aramaları mümkün. Bu yazıda detayları anlatılan alışveriş arama sonuçları özelliği sayesinde insanların arama motorları üzerindeki davranışlarında bir kategorilendirme, bu sayede de daha iyi reklam kitlesi elde etmek mümkün hale geldi. Birkaç gün önce gerçekleşen bu özellikten 3 yıl önceki Sorularla SEO kitabımızda aşağıdaki gibi bahsetmiştik;

Google, geçmişte olduğu gibi gelecekte de, gelişen kullanıcı alışkanlıkları ve davranışlarına göre kendi yapısında büyük değişikliklere gidecektir. Örneğin, tüm e-ticaret sitelerini tek çatı altında toplayıp, günümüzde örneklerini sıkça gördüğümüz fiyat karşılaştırma sitelerinin daha gelişmişi olabilecek nitelikte e-ticarete özel ürün ve fiyat arama motoru geliştirebilecektir.

Bu özellik ile fiyat karşılaştırma sitelerinin sonunun gelebileceğini söylemek mümkün. Elbette bir süre daha arama sonuçlarındaki görünürlüklerinden ziyaret elde ederek ticari varlıklarını sürdürebilecekler, ancak yine bir öngörüde bulunalım Google web sonuçlarına ürün ile ilgili aramalar için alışveriş sonuçlarından da bölümler dahil etmeye başlayacaktır. Bu gelişme ile birlikte de daha ticari pazara yani ekonomiye yani tüm reklamveren kitleye çok daha iyi oynayabileceği anlamına geliyor.

SEO konusunda önceki kitabımda ve bu kitapta sürekli üzerinde durduğum nokta “Geleceğin SEO'su” kavramıdır. SEO doğrudan arama motorlarına bağlı bir sektör olduğu için, arama motorlarının gelişimine paralel bir gelişim süreci yaşamaktadır.
Ancak en başından beri ulaşılmak istenen hedef nokta daima bellidir. Bundan yıllar sonra SEO’nun ulaşacağı nokta çok açık;

SEO = Doğal Ziyaretçi/Kullanıcı/Müşteri Memnuniyeti

Tabi ki, SEO'yu geleceğe ilişkin değerlendirecek olursak, temelde 2 özelde 3 başlıkta inceleyebiliriz. Bu başlıklar gelecekteki ihtiyaçlara veya gelişmelere göre daha fazla da özelleşebilecektir.

E-Ticaret odaklı SEO
Bilgi odaklı SEO
Ziyaret odaklı SEO
Günümüzde internet kullanıcılarının arama motorlarını kullanım amaçları, ürün satın almak için arama (e-ticaret), bilgi edinmek için arama (bilgi odaklı), ziyaret edeceği siteyi arama (ziyaret odaklı örn:facebook) gibi 3 özel başlıkta incelenebilir.

Arama motorlarının günümüzdeki bu 3 başlıktaki davranışları dikkate alarak geleceğin arama motoru algoritmasını oluşturmak üzere büyük çaba gösterdiğini biliyoruz. Bu sebeple, arama motorları arama yapısını farklılaştırarak bu 3 amaca (ileride değişiklik gösterebilir, örn. sosyal medya odaklı aramalar) yönelik olarak sonuçları filtreleyecektir. Bunu çok rahat bir şekilde geçmişteki gelişimlerini inceleyerek görebiliyoruz.

Google artık bir anahtar kelimenin bir sektöre ait olup olmadığını algılıyor ve buna göre sektörel sonuçları normal sonuçlara dahil edebiliyor. Bu özellik “Google Plus İşletme Kaydı”.
Google plus işletme kaydı özelliği, ilk başta bazı büyük firma rehberlerini referans alarak sonuçlarında değişikliğe gitti. Bu yapılanmadaki amacı, hizmet veya ürün arayan kullanıcıların, kendi konumlarına en yakın kurumsal çözümlere ulaşmasını sağlamak. Bu sebeple doğal sonuçların arasına bir de alfabetik olarak sıralamasını yaptığı sektörel sonuçları dahil etmeye başladı. Daha sonra Google Rehberlere başvuru özelliğini yayına açarak, her firmanın kendi sitesini rehber özelliklerinde listelemesine
imkan tanıdı. Google yeni özelliklerini ilk başlarda dışarıya bağımlı bir şekilde yayına açarak, daha sonra kendisini bu alanda yeterli görünce, bağımlı olduğu kaynaklardaki etki derecesini büyük ölçüde azaltma yoluna gitmektedir. Bu durum, aslında harici kaynaklar üzerinden yapılabilecek olası manipülasyonları önleyerek, Google’ın arama sonuçlarının kalitesi konusunda kendini daha fazla güvende hissetmesi içindir. Bu sebeple Google, geçmişte olduğu gibi gelecekte de, gelişen kullanıcı alışkanlıkları ve davranışlarına göre kendi yapısında büyük değişikliklere gidecektir. Örneğin, tüm e-ticaret sitelerini tek çatı altında toplayıp, günümüzde örneklerini sıkça gördüğümüz fiyat karşılaştırma sitelerinin daha gelişmişi olabilecek nitelikte e-ticarete özel ürün ve fiyat arama motoru geliştirebilecektir.

Bilgi odaklı SEO gelişimi ise, daha önce de bahsettiğimiz üzere, arama motoru üzerinden sorulan sorularla cevapların semantik ilişkisinin geliştirilmesi gibi birçok atılım yapılabilecek potansiyel özellik bulunmaktadır. Özetle, arama motorlarının bugünkü yapısını değerlendirmemiz, sadece bugüne özel SEO çözümleri üretmemizi sağlar. Ancak, her güncellemede daha üst sıraları elde eden biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim ki, arama motorlarının ulaşmak istediği noktaları değerlendirerek, geleceğin SEO'sunu yapabilir ve her yeni algoritma güncellemesinde rakiplerinizin onlarca sıra üstüne çıkabilirsiniz. Bu sebeple, günümüzün SEO çalışması halen, site içi SEO, site dışı backlink çalışmaları şeklinde algılansa da, geleceğin SEO çalışması, sektörünüze hizmet eden ve çoğu ziyaretçinizin arama motorunda rastlamak yerine doğrudan giriş yaptığı bir site durumuna gelmeye çalışmanızdır. Bir web sitesi, ne kadar sektördeki diğer siteler için bir referans durumundaysa ve sektör kullanıcılarının ihtiyaçlarına çözüm sunuyorsa o derece geleceğin SEO çalışmasına yaklaşıyor demektir. Şu anda SEO'yu, site içi, SEO dışı, domain bazlı, hosting bazlı gibi kriterlerle açıklamamızın sebebi arama motoru algoritmalarının hala emekleme dönemlerinde olmasından dolayıdır. Geleceğin SEO'sunda konuşulacak en önemli belki de tek unsur, “Ziyaretçi Bazlı SEO” olacaktır. Ziyaretçi memnuniyetini sağlamak adına web sitelerinde yapılacak uygulamaları yazsak sanırım ayrı bir kitap tutabilecek düzeydedir. Aynı zamanda her sektörün farklı özellikleri olduğundan, her sektörün bu konuda üretebileceği hizmetler de oldukça farklı ve tamamıyla hayal gücüyle sınırları olmayan bir dünyadır. Tabi tüm kullanıcılara hizmet etmek için, döviz kurlarını da hava durumunu da borsa durumunu da sitenize eklerseniz, bu durum çoğu kişi açısından can sıkıcı olabilir. Çünkü bu bilgileri zaten öğrenmek istiyorsa, internet bu bilgileri arayabilecektir. Özetle; şu anda SEO, her ne kadar backlink olarak görülse de, büyük ölçüde ziyaretçi odaklıdır. Arama motorlarının her gelişiminde bu ziyaretçi odaklı SEO'nun önemi giderek artacaktır.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 13 Ocak 2020, 11:49   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Geleceğin SEO’su!




Başarılı çalışmalarının devamını dilerim @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emegine sağlık.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
geleceğin seo’su


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Geleceğin Meslekleri Sanem Kişisel Gelişim 0 29 Haziran 2018 12:37
Geleceğin Teknolojisi Desmont Bilim Dünyasından Son Haberler 0 23 Kasım 2014 15:45
Geleceğin Robotları Sevda Bilim Dünyasından Son Haberler 0 19 Aralık 2011 21:48
Geleceğin PC'si: E-Ball Kralice Bilim Dünyasından Son Haberler 0 26 Temmuz 2008 09:14