IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Şubat 2020, 15:37   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Seo Mantığı Nedir?




SEO Nedir?
SEO kelimesinin “Serach Engine Optimization” anlamına geldiği, dilimize “arama motoru optimizasyonu” olarak çevrilebileceğini on binlerce defa okumuş olabilirsiniz. Hatta bu konuda yazılan yüzlerce makaleyi analiz edip, bazı SEO taktiklerini tarif edildiği şekilde harfiyen uygulamış olmanıza rağmen; başarı gösterememiş olabilirsiniz. Belki de “SEO paketi” adı altında satılan hizmetlere bir servet harcayıp, herhangi bir sonuç alamamış olabilirsiniz.

Dikkat: Bu yazı size SEO uzmanı olmayı vadetmez. Ar-ge için herhangi bir yatırım yapmadan salt internetteki yazıları okuyarak, SEO alanında başarılı olma ihtimali; sayısal lotoda 2 hafta üst üste aynı rakamların büyük ikramiyeyi vermesi ihtimali ile aynıdır. Okumakta olduğunuz içerik SEO’ya farklı bir pencereden bakarak; SEO’yu anlamanızı ve yanlış uygulamalar yaparak hüsrana uğramamanızı sağlayacaktır.

İnsanlar; türdeşleri de dahil olmak üzere, çevresindeki tüm diğer canlılarla iletişime geçme ihtiyacı hisseden sosyal varlıklardır. Sosyalleşmenin birinci unsuru ise konuşmaktır. Yani insanoğlu için konuşmak bir ihtiyaçtır.

University Of California bünyesinde onlarca gönüllü üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, on beş dakikadan fazla süren bir sohbette, iki insan arasındaki diyalogların %30 kadarı tavsiye ve şikayetlerden oluşmaktadır. Yine aynı araştırmada; sohbetteki insan sayısı arttıkça, konuşma içeriğindeki tavsiye ve şikayet oranının %50 civarı olduğuna değinilmektedir.

Yukarıdaki paragraftan da anlayacağınız üzere insanoğlu; tavsiye etmeye ve şikayet etmeye oldukça meyillidir.

İnternet teknolojisinin hayatımızın merkezine oturmasından mütevellit, sosyalleşme yolları da internet mecrasına kaymaktadır. Örneğin, bundan çok değil yirmi yıl evvel, arkadaşlarımızla vakit geçirmek için aynı lokasyonda bizzat bulunmak zorundaydık. Sevdiğimiz insanlarla keyifli bir oyun oynamak için bile, bir oyun salonunda buluşmaktan başka şansımız bulunmamaktaydı. Halbuki bugün cebimizdeki akıllı telefonlar sayesinde, bilgisayar başına dahi geçmeden, istediğimiz herhangi bir oyunu çevrimiçi olarak tanıdığımız hatta tanımadığımız insanlarla oynayabilmekteyiz. Hatta ve hatta sohbet etme ihtiyacımızı bile, çeşitli site ve anlık mesajlaşma programları üzerinden internet vasıtası ile karşılamaktayız.

Tahmin edeceğiniz üzere, birkaç paragraf önce bahsettiğimiz üniversite araştırmasına konu olan tavsiye ve şikayet konuşmalarını da ister istemez internet ortamına aktarmış bulunmaktayız. Artık herhangi bir konudaki şikayetimizi ya da tavsiyemizi, internet üzerinden aktarmaktayız.

Bu durumun farkına varan arama motorları, aslında internet üzerinde yaptığımız tavsiye ve şikayetleri listelemekten başka bir şey yapmazlar. Mesela, siz popüler arama motoru Google’a “SEO taktikleri” yazdığınızda karşınıza gelen sitelerin tamamı Google tarafından tavsiye edilen sitelerdir. Google; çeşitli algoritmalar ile bir tavsiye sıralaması yapar ve sonuçları karşınıza getirir.

SEO terimi aslında tüm arama motorları için yapılan bir optimizasyon çalışması olsa da, SEO denildiğinde akla ilk olarak Google gelir. Çünkü bütün dünyada en çok kullanılan tavsiye sıralama motoru (yani arama motoru) Google’dır. Google’ın çok tercih edilmesinin nedeni ise bir türlü çözülemeyen algoritmasında gizlidir. Çünkü Google güvenilirdir. Siz ondan bir tavsiye listesi istediğinizde, genelde ilk sayfadaki ilk on tavsiye içinde aradığınızı bulursunuz. Size işinize yaramayacak öneriler yapmaz, zamanınızı boşa harcatmaz.

“Peki Google bir tavsiye sitesi ise Google reklamları ne?” dediğinizi duyar gibiyiz. Aslında Google reklamlarına “reklam” demek biraz haksızlık olacak. Zira reklam adı altında gördüğünüz o bağlantılar da birer “ücretli tavsiye”. Daha evvel Google’da reklam vermek için kullanılan Google Ads panelini inceleme fırsatınız oldu mu bilmiyoruz ama şunu söyleyebiliriz ki; eğer reklam vermek istediğiniz sitenin tavsiye edilir bir tarafı yoksa, paranızla bile Google’da ilk sayfaya çıkamazsınız. Yani Google diyor ki; “Sen benim tavsiye edebileceğim nitelikte bir site yapmadan, ben seni o sıralamaya parayla bile almam.”

İşte bu sebeplerden dolayı, SEO işlemleri Google’ın beğeneceği şekilde yapılır. Farkında mısınız bilmiyoruz ama “çözülemez” denilen Google algoritmasının mantığını birkaç paragrafta çözdük. İşin özü, insanların tavsiye edebileceği nitelikte siteler hazırlamak.

Peki Google’ın tavsiye listesinin başına, yani Google ilk sayfaya girebilmek için neler yapmak gerekir? Dilerseniz bu konuyu gerçek hayattan örneklerle anlatalım.

Diyelim ki birçok ürün çeşidini sattığınız gerçek bir dükkanınız var. Bu dükkana da hasbel kader bir müşteri girdi. İlk bakacağı şey ne olur? Tabi ki dükkanın düzeni ve görselliği. Dışarıdan güzel görünmeyen, içine girilince aranılan ürünün bulunamadığı bir dükkana kim neden girsin? Hadi girdi diyelim… Neden tavsiye etsin? O halde alttaki başlıkta, bir web sitesinin “görselliği ve düzeni nasıl sağlanır?” konusunu irdeleyelim.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
seo mantığı nedir?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
PHP Post Mantığı. Toprak PHP 5 12 Kasım 2019 11:59
Kısaca Varlık Mantığı Nedir? Elysian Felsefe 0 17 Mayıs 2014 12:11
Kısaca Özdeşlik Mantığı Nedir? Elysian Felsefe 0 17 Mayıs 2014 12:10
Kısaca Kiplik Mantığı Nedir? Elysian Felsefe 0 17 Mayıs 2014 12:09
Önermeler Mantığı.. xena Felsefe 0 16 Mayıs 2014 22:17