IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Mart 2012, 07:26   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Google'n kuruluş hikayesi




işte Google'ın hikayesi.

Google... İki üniversite öğrencisinin başlattığı bir akım bugün akıl almaz boyutlara ulaşmış durumda. Çok kısa sürede Microsoft gibi dev yazılım şirketlerine dahi kafa tutmayı başaran Google, bu kısa zaman zarfında hızla büyüyerek dünyanın en popüler web arama motoru olmayı başardı.

Yıldan yıla büyüme hızını daha da artıran Google, internet dendiğinde akla ilk gelen 'isim' oldu. Google, öylesine popülerleşti ki, İngilizce'de internette arama yapmak için kullanılan 'to Google' eylemi dahi türetildi.

Web arama motorunda gösterdiği başarıyla da yetinmeyen Google, kullanıcılarına daha fazla servis sunmakta kararlıydı. Bunun son örneği ise geçtiğimiz günlerde Google'ın Chrome web tarayıcısını pazara sürmesi oldu. Çok kısa sürede %1'lik pazar payı elde eden Chrome, her ne kadar sade bir tasarıma sahip olsa da, sunduğu birçok fonksiyonla, beta sürümü olmasına rağmen milyonların gönlünde taht kurmayı başardı.


İşte doğumundan bugüne bir Google hikayesi...

Larry Page ve Sergey Brin'in tanışması
Google'ın hikayesi 1995 yılının bir yaz gününde, Standford Üniversitesi'nde okuyan iki gencin, Larry Page ve Sergey Brin'in, tanışmasıyla başladı. Kuracakları şirkete bir isim koymayı düşünen ikili, tanıştıktan yaklaşık bir yıl sonra 'googol' kelimesinden esinlenerek isim olarak Google'da karar kıldı.

1 rakamıyla başlayan ve sonuna 140 adet 0'sın gelmesiyle meydana gelen 'googol', ünlü Amerikan Matematikçi Edward Kasner'in yeğeni Milton Sirotta'nın 1938 yılında ortaya attığı bir kelimeydi.

Ve 7 Eylül 1998 yılında şirketleşen Google, bu tarihi doğum günü olarak kabul etti.

Bugün milyonlarca ziyaretçisi bulunan ve dünya markaları arasında gerçekleştirilen anketlerin birçoğunda ilk sıralarda yer alan Google, sadece bilgisayar ve teknoloji dünyasının değil, iş ve sanat dünyasının da vazgeçilmezlerinden biri oldu.

Yayınlanan birçok gazete ve dergide Google'ın kurucuları Brin ve Page'den övgüyle bahsedilirken, bazıları bu övgüyü daha da ileriye götürerek bu ikiliyi internetin 'Thomas Edison'ı olarak lanse etmeye başladı.

Google'ın canını sıkan servisi: Street View
Ancak Google övüldüğü kadar, sık sık eleştiri bombardımanına da tutuluyordu. Google'ın hızla insanlığın hayatına girmesinden çekinenlerin en büyük korkusu ise, şirketin özel hayata zarar verebilecek olmasıydı.

Kullanıcıların arama kayıtlarını gereğinden çok elinde tutmasıyla da yoğun bir eleştiri alan Google, bunun yanında Street View servisi nedeniyle de çok konuşuldu. Google Street View'ın özel hayata müdahale etme durumu neticesinde Google'ın bazı kişilerce mahkemeye verilmesi de bu korkuların aslında pek yersiz olmadığını ortaya koyuyordu.

Tüm bunlara rağmen Google, 14 yılını son derece başarılı bir tabloyla kapatmayı bildi. Ancak yer yer Amerikan ekonomisinde meydana gelen çalkantılar, Google'ın da finansal açıdan bazı yeni kararlar almasını gerektirdi.

Servislerini her geçen gün biraz daha çeşitlendiren Google, online reklamcılığı da daha ileriye taşıdı ve böylelikle karının çok büyük bir kısmını online reklamcılıktan kazanmaya başladı.

Gmail'den Youtuba onlarca Google servisi
Web arama motoruyla yetinmeyen ve büyüme ivmesini 14 yıl içinde hiç kaybetmeyen Google, sunduğu yeni servislerle de kullanıcılarını dört bir yandan elinde tutmanın gayreti içerisine girdi.

El attığı her pazarda karşısına yeni ve ciddi rakipler alan Google, buna rağmen web arama motoru pazarında olduğu gibi diğer servislerde de başarılı olmasını bildi. Blog servisiyle günlük tutan ve yazılarını milyonlarla paylaşmak isteyen kullanıcılarını düşünen Google, Gmail ile e-posta pazarına da el atarak Microsoft ve Yahoo! gibi ciddi rakiplerine meydan okudu.

Microsoft'la mücadelesinde bununla da yetinmeyen şirket, Microsoft'un dünya çapında popüler olan MS Ofis'ine de rakip oldu. Word kelime işlemcisinden Excel türevi bir yazılıma kadar bir çok alternatifi kullanıcılarına internetten, üstelik ücretsiz ulaştıran Google, bu servisiyle de kullanıcıların sempatisini kazandı.

Ve Google, Chrome ile bombayı patlattı
Yeni bir yazılım platformu geliştirerek Apple'ın iPhone'u başta olmak üzere diğer şirketlerle de yeni bir rekabete girmeye hazırlanan Google, bununla da yetinmeyerek Chrome web tarayıcısını geçtiğimiz günlerde kullanıcılarına sundu.

Google, bilindiği üzere tüm servislerini internet üzerinden ulaştırıyor ancak kullanıcılar Google'ın bu servislerine ulaşabilmek için en büyük rakibi Microsoft'un Internet Explorer yazılımını ya da diğer alternatif tarayıcıları kullanmak zorundaydılar. Bunun yanında IE'nin Google servislerinin bazılarında kullanıcılara sıkıntı yaşatması ise Google için bardağı taşıran son damla oldu.

Chrome ile web tarayıcı pazarına giren Google, henüz birkaç gün olmuşken yüzbinlerce kullanıcıya ulaşmayı başardı ve tarayıcı alanında da 'buradayım' dedi.

Google'ın Chrome tarayıcısını daha yakından tanımak için tıklayın.

Online reklamlar Google'ın belkemiği
14 yıllık macerasında birçok başarı gösteren Google, yeri geldiğinde başarısızlığını da kabul etmekten çekinmedi.

Bunun son örneği de Don't be evil olayında yaşandı. Çin'de Tananmen Square katliamı ve Falun Gong hareketi gibi tartışmalara neden olan bazı başlıklardan uzak durmak için ortaya attığı bu yeni sloganın ardından geçtiğimiz yıl hatasını itiraf eden Google, Çin'de böyle bir şeye kalkışmanın kötü bir fikir olduğunu kabul etmişti.

Page ve Brin'in Google ile yola çıkarken, insanlara 'bilgiyi' ücretsiz ulaştırma derdindeydi. İlk üç yıl da planladıkları gibi hareket eden ikilinin Google'dan bir kârı olmadı.

İlerleyen yıllarda ise Google, sayfalarında reklamlara yer vermeye başladı ve online reklamcılığın kapısını aralamış oldu. Google, bugün itibariyle online reklamcılığı öylesine ileri bir noktaya taşıdı ki, kâr-gütmeyen bir organizasyon olarak kurulmasına rağmen, yılda 16,6 milyar Dolar gelir elde edebilen dev bir şirket haline geldi.

2005 yılında hayata geçirdiği Google Maps ve Google Earth ile dünyanın interaktif bir haritasını internetle tüm dünyaya sunan Google, Street View servisiyle de bunu bir adım ileri götürdü.

Doğuşundan bu yana Google: 1995-2000
Şimdi isterseniz Google'ın aslında kurulduğu ilk yıl olan 1995'ten günümüze hangi aşamalardan geçtiğine yıl yıl göz atalım:

1995- Larry Page ve Sergey Brin, Stanford Üniversitesi'nde tanıştılar.

1996- Bilgisayar-bilimi öğrencileri Page ve Brin, BackRub isimli bir arama motoru üzerinde çalışmaya başladılar. BackRub'un Google'a dönüşmesi ise aynı yılın Ağustos ayına denk geldi.

1997- Google.com tescil edildi.

1998- Henüz şirketleşemeyen Google, kendine dönük ilk yatırımını Sun'ın eş-kurucusu Andy Bechtolsheim'den aldı: 140.000 Dolar. Hemen ardından, 7 Ağustos'ta şirketleşme çalışmaları sona erdi ve bu tarih, Google'ın doğum günü olarak kabul edildi.

1999- Küçük bir garajda gözlerini açan Google, yıllar geçtikçe bu dar alana sığmaz oldu ve nihayetinde 8 çalışana ulaşarak yeni bir ofise taşındı.

2000- Google'ın ilk 14 dildeki sürümü yayınlandı: Fransızca, Almanca, İtalyanca, İsveççe, Fince, İspanyolca, Portekizce, Hollandaca, Norveççe ve Danimarkaca. Aynı yıl, bir milyarlık URL indeksiyle Google, dünyanın en büyük arama motoru olmayı başardı.

Doğuşundan bu yana Google: 2001-2008
2001- Google, Deja.com'un Usenet Discussion Service'ini satın aldı. Aynı yıl Eric Schmidt de şirketin CEO'su oldu.

2002- AOL ile ortaklık kurulurken, Google News servisi hizmete girdi.

2003- American Dialect Society üyeleri, Google'ı 2002 yılının en yararlı kelimesi ilan etti. Aynı yıl Google, Blogger'ın yaratıcısı Pyra Labs'ı satın aldı.

2004- Google, 2GB'lık kapasitesiyle 2004 yılına damgasını vuran Gmail ile e-posta pazarına merhaba dedi. Bunun yanında halka da açılan şirket, 85 Dolarlık hisse değerine ulaştı. Son olarak ise ortağı olduğu kütüphane ve üniversitelerde bulunan milyonlarca kitap dijital ortama aktarıldı.

2005- Şirket, Google Maps ve Google Earth servisini kullanıma sundu. Bu servisleri, hızlı mesajlaşma yazılımı Google Talk izledi.

2006- Google, Çin'e adım attı ve en önemlisi Google'ın Youtuba alımı bu yıl içinde gerçekleşti.

2007- Google, Street View servisini ilk olarak Amerika'nın 5 eyaletinde hizmete sundu. Bunun yanında yine aynı sene içinde online reklam şirketi DoubleClick satın alındı.

2008- Yahoo ile yeni bir ortaklık duyuruldu. Ayrıca Belçikalı gazetelerin bir kısmı Google'ı dava etti. Buna göre şirket, Google'ın izin almaksızın ve ücret ödemeksizin kendilerine ait bazı bilgileri yayınlamasından ötürü 49 milyon Euro cezaya çarptırıldı.Ve yine geçtiğimiz günlerde yayınlanan Chrome servisi de Google'ın bu yıl hayatımıza giren bir diğer servisi oldu.

Sonuç: Google büyümeye devam ediyor!
Görüldüğü gibi Google için yazılacak gerçekten çok şey var. Doğduğu günden bu yana hızla büyüyen ve bugün tüm dünyanın tanıdığı Google, sadece kullanıcılarını değil, çalışanlarını da son derece memnun eden büyük bir şirket.

Google'a her gün milyonlarca CV'nin gelmesi de aslında boşuna değil: GooglePlex'te çalışan Google ekibini gören milyonlarca insan, dünyanın neresinde olursa olsun Google'a başvurarak milyonda bir ihtimal dahi olsa Google'da çalışabileceğini hayal ediyor. Hayalleri böylesine süsleyen Google, gerçekten de çalışanlarının rahatlığını en üst düzeyde dağlayan bir şirket.

Sonuç olarak Google büyümeye devam ediyor ve her geçen gün yeni bir sürpriziyle kullanıcılarını şaşırtmaya devam ediyor.

4 Şirket 1998'de Kaliforniya'da bir garajda kurulduğunda toplam çalışan sayısı.

19,604 Google'ın şu anda sahip olduğu toplam çalışan sayısı.

70:30 erkek çalışanların kadın çalışanlara oranı.

%60 Dünya çapında yapılan internet aramalarında Google'ın payı.

%86 Sadece İngiltere'de yapılan internet aramalarında Google'ın payı.

25,000 Google'ın ilk günlerinde indekslediği web sayfası sayısı. Bu rakam günümüzde milyarlarla ifade ediliyor.

157 milyar Dolar Google'ın şu anki pazar değeri.

%40 Online reklam pazarında Google'ın payı.

1 Google'ın çalışanlarına kendi özel projeleri için çalışmaları amacıyla haftada izin verdiği gün sayısı. Google News'ın böyle bir günde ortaya çıktığı biliniyor.

112 Google'ın konuştuğu dil sayısı bunlardan biri de Türkçe...


 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
googlen, hikayesi, kuruluş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Apple'ın kuruluş sözleşmesi 1.6 milyon dolara satıldı Ocean Mac OS 0 15 Aralık 2011 10:25
Dil derneği'nin kuruluş öyküsü Juventus Genel Paylaşım 0 11 Haziran 2009 17:44
1 - Kuruluş PopSy Kültür ve Sanat 3 15 Ağustos 2008 14:13