IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Nisan 2012, 18:15   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Oracle önemli koz elde etti!




Google’ın geçmişte Java yazılımının üreticisi Sun Microsystems için çalışmış olan iki mühendisi, dün Google-Oracle davasında mahkemeye ifade verdi.

Mühendislerin lisans konusunda açık veren e-mailleri ve Java kodlarını kullandıları yönündeki açıklamaları, davayı Google için dönülmesi çok zor bir noktaya getirebilir.

Oracle, sahibi olduğu Sun Microsystems'in ürettiği Java yazılımının, Google tarafından izinsiz olarak Android işletim sisteminde kullanıldığını öne sürerek mahkemeye başvurmuştu. Oracle avukatları, Google yazılımcısı Tim Lindholm’un Android’in geliştirildiği dönemde meslektaşlarına atmış olduğu ve “Java’yı kullanmak için lisans almaları gerektiğini ifade eden e-mail'i” dün mahkemeye sundu.
Söz konusu e-mailde Lindholm, “Java’nın Google Android ve Chrome’da kullanılabilmesi için, Larry Page ve Sergey Brin (şirketin kurucuları) bize neler yapılması gerektiğini sordu... Bunları önceden gözden geçirmiştik ve Java için bir lisans alınması konusunda anlaşma yapılması gerektiği sonucuna vardık” ifadesini kullanmıştı.
Google, söz konusu e-mailin avukat-müvekkil gizliliği kapsamında saklı tutulmasını istemiş ancak davanın yargcı bu talebi reddetmişti. Oracle, Java’nın izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle Google’dan telif hakları ihlali kapsamında bir milyar dolar tazminat istiyor. Hukukçukar, e-mail’in, Google’ın telif haklarını ihlal ettiğine karar verilmesi aşamasında yeterli olabileceğini düşünüyor.

Lindholm, dün mahkemeye verdiği ifade de, “e-mailinde Google’ın Sun MicroSystems şirketinden lisans alması gerektiğini ifade etmediğini” söyledi. Google yazılımcısı, “Her hangi bir taraftan alınması gereken spesifik bir lisanstan bahsetmedim” dedi.
Lindholm, 2005 yılında Google’a katılmadan önce Sun Microsystems’ta orijinal Java yazılımının geliştirilmesinde rol oynayan biriydi. Oracle, 2010 yılında 7.4 milyar dolarlık bir anlaşmayla Sun’ı satın aldı. Lindholm, eski bir çalışanı olduğu için Google ile Sun arasındaki müzakerelerde yer aldığını ancak bu görüşmelerin Android değil, veri merkezleri hakkında olduğunu söyledi.

“HATIRLAMIYORUM”

Mahkemeye ifade veren Google çalışanlarından bir diğeri, Google’ın Java projesinin şefi olarak kabul edilen Joshua Bloch’du. Oracle avukatları, geçmişte Sun için çalışan Bloch’a, Android’in geliştirilmesi aşamasında Java’daki dokuz satırlık “rangeCheck” kodunu kullanıp kullanmadığını sordu. Bloch, “Hatırlamıyorum” cevabını verdi.
Ancak, 2011 yılına ait bir ifadesinde, Android’de aynı dizinde ve aynı adda kodun yer aldığını, kısaca kopyalamış olabileceğini ifade etti. Bloch, telif hakları Sun’a ait koda erişim sağlayıp sağlamadığını hatırlamadığını ancak bunun yaşanmış olabileceğini de belirtti. Google yazılımcısı, “Kodu yazdığıma inanıyorum... Eğer yaptıysam, bu bir hataydı ve özür dilerim” dedi.

“TEMİZ ODA”

Google, Android’in geliştirilmesi aşamasında mühendisleri için “temiz bir oda” oluşturduğunu iddia ediyor. Ancak işletim sisteminin geliştirilmesinde yer alan mühendislerinin kendi ağızlarından Java kodlarını kullandıklarını ifade etmeleri, Google’ı zor duruma düşürecek gibi görünüyor.
The Verge sitesi, “Anlaşıldığı kadarıyla, Bloch’un Android üzerinde çalıştığı dönemde, kimse geçmişte Sun için çalışmış olmasının uygun olup olmadığı konusunda onunla temasa geçmedi” yorumunu yaptı.
Google, “rangeCheck” kodunu Android’in Dondurmalı Sandviç (4.0) versiyonunda çıkarmıştı. Google’ı, “Java’nın uygunsuz bir kopyasını geliştirmekle” suçlayan Oracle, en son duruşmanın ardından önemli bir koz elde etmiş görünüyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
elde, etti, koz, oracle, önemli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye F-16'nın Şifrelerini Elde Etti DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 21 Aralık 2011 22:40
Çinli bilim adamları pirinçten -----in elde etti! KarakıZ Sağlık Köşesi 0 01 Kasım 2011 15:14
Katil elde ama ceset firar etti! Lucifer Haber Arşivi 0 15 Ekim 2010 18:06