IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Nisan 2023, 16:02   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İzmir 2030'da iklim nötr bir şehir olacak




İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İklim Krizi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada 2030'da İzmir'in iklim nötr bir şehir olacağını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İklim Krizi Zirvesi'nde, "2030'da İzmir, iklim nötr bir şehir olacak. Zor olduğunu biliyoruz ama yapacağız. Bizim başka bir önceliğimiz olamaz" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Sanayici ve İşinsanları Derneği (ESİAD), Rotary International ve ESRAG iş birliğiyle bugün düzenlenen İklim Krizi Zirvesi'ne katıldı. ESİAD merkezindeki toplantıda konuşan Başkan Soyer, şunları söyledi:
"4 BUÇUK MİLYAR YILLIK GEZEGENİMİZ ARTIK HASTA"
"Bizim 4 buçuk milyar yıllık bir gezegenimiz var ve artık hasta. Son 50 yılda 1-2 derece ısınmış. Deprem, sel, tsunami olduğunda şaşırıyoruz. Halbuki o, hastalık belirtileri. Önce hastalık belirtileriyle karşılaşıyoruz. Hiçbirimizin, hasta bir gezegende sağlıklı olma ihtimali yok. Bu gezegen sağlığına kavuşmadan tek tek bireyler olarak sağlıklı olmamıza imkan yok. ve maalesef hastalığın belirtilerini en yoğun gösterdiği yer Akdeniz Havzası. Çok daha fazlasıyla karşılaşacağız maalesef. Daha çok seller, taşkınlar, tsunamiler, hortumlar göreceğiz. Bu nedenle önceliğimizi dirençli kent yaratmaya ayırmak mecburiyetindeyiz. Birinci önceliğimiz, sadece yerel yönetim olarak değil, merkezi otorite ve sivil toplum kuruluşları anlamında da bu olmak zorunda."
Önemli yanılgılardan birinin de doğayı 'çevre' olarak tarif etmek olduğunu belirten Başkan Soyer, şöyle konuştu:
"ÇEVRE BAKANLIĞI'NIN ADINI DEĞİŞTİRMEK MECBURİYETİNDEYİZ"
"Önce dilimizi değiştirmemiz gerekiyor. Çevre ne demek? Merkezine kendinizi koyduğunuz bir şey. Adına 'çevre müdürlüğü, bakanlığı' diyoruz ama aslında doğayı kastediyoruz. Ama merkezinde bizim olduğumuz bir doğa. Bir kere önce bunu değiştirmek zorundayız. Biz, bu doğanın ne merkezindeyiz ne üstündeyiz ne ona hakimiz. Biz, onun parçasıyız sadece. Biz, dışarıdaki ağaç gibi nefes alıp verip yaşayan bir canlıyız. O doğanın bir parçasıyız, onun üzerinde bir şey değiliz. Bu yüzden Çevre Bakanlığı'nın adını değiştirmek mecburiyetindeyiz.
Doğanın haklarını, doğanın hukukunun üstünlüğünü de temel insan haklarıyla birlikte anlamaya başlamak mecburiyetindeyiz. Anadolu'da tohum serperken 'Kurda, kuşa, aşa' denir. Bunun matematiği var. Atalarımız, 'İki doğaya, bir bana' demiş. Sürdürülebilirliğin matematiksel formülünü 'İki doğaya, bir insana' diye tarif etmiş. Önce 'Kurda, kuşa', sonra 'aşa' demiş. Bizim, dünyayı yeniden keşfetmeye ihtiyacımız yok; önce geçmişi, atalarımızı, o kadim kültürün bize bıraktığı mirası anlama mecburiyetimiz var."
377 şehir arasından Avrupa Birliği'nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu'na Türkiye'den seçilen iki şehirden birinin İzmir olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, şunları dile getirdi:
"2030'DA İZMİR, İKLİM NÖTR BİR ŞEHİR OLACAK"
"2030'da İzmir, iklim nötr bir şehir olacak. Zor olduğunu biliyoruz ama yapacağız. Bizim başka bir önceliğimiz olamaz. 15-21 Mart tarihleri arasında, İzmir'de göğsümüzü kabartan bir kongre düzenledik. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ne ev sahipliği yaptık. Çok önemli bir tespit vardı. Ekonomi ve ekoloji arasındaki ilişki, bir ses uyumundan ibaret değil. Ekonomi ve ekolojinin birlikte düşünülmesi gerek. Bence o tespit, İktisat Kongresi'nin en önemli çıktılarından biriydi. Aydınlık bir ülke inşa edeceksek ekonomi ve ekolojinin iç içe geçmesini, birbiriyle uyumlu bir gelecek tasarlamasını mecbur görüyoruz. Başka çaremiz yok."
Oturuma katılan gençlere de hitap eden Başkan Soyer, şunları söyledi:
"İKİNCİ BİR MUSTAFA KEMAL ATATÜRK BEKLEMEYİN. SİZ O GÜCÜ YARATACAKSINIZ"
"Bu dönüşümü gençlerimizin başaracağına inanıyorum. Bizim nesillerimiz iyi bir sınav vermedi gençler. Ama siz, bu dünyanın en bereketli topraklarında çok daha iyi bir yaşamı hak ediyorsunuz. Bunu değiştirmek sizin elinizde. İkinci bir Mustafa Kemal Atatürk beklemeyin. Siz o gücü yaratacaksınız, siz el ele vereceksiniz. Bizim umudumuz sizde. 1923 kuşağı bu topraklara Cumhuriyeti getirmiş. Siz de ikinci yüzyılında Cumhuriyet'i demokrasiyle taçlandıracaksınız. Bugün şikayet ettiğiniz ne varsa tamamı demokrasinin olmamasından. ve çözüm olarak düşündüğünüz ne varsa demokrasiyle sağlanacak."
Moderatörlüğünü Natural Rotary Kulübü Başkanı Meltem Onay'ın üstlendiği buluşmada konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, iklim krizi nedeniyle kuraklık, gıdaya ulaşım, göç, insan hareketliliği ve kaynakların tükenmesi sorunlarıyla karşı karşıya kalınacağını belirterek şunları söyledi:
"İklim değişikliğine uyum sağlamamız gerekiyor. Bunlarla nasıl başa çıkacağız dediğimiz anda, ilk başta enerji konusu karşımıza çıkıyor. Gediz ve Menderes havzalarında yüzde 50 su kaybı var. Dirençli bir şehre kavuşmayı dört gözle bekliyoruz. Çok değerli bir belediye başkanımız var. Tüm çalışmalar sürdürülebilirlik ve iklim eylem planları altında gelişiyor. Bu zirveden çıkacak bildiriler ise hem İngilizce hem Türkçe olarak kurumlarla paylaşılacak. Tunç Başkan'ın önderliğinde başlayan İklim Nötr ve Akıllı Şehirler çalışmasına destek ve katkı verdiğimize inanıyoruz. Birlikte burada olmaktan dolayı çok mutluluk duyuyoruz."
2440 Bölge Guvernörü Ayda Özeren panelin verimliliğine dikkat çekerken ESRAG Zone 21 Başkanı Şafak Özsoy da İzmir'de ve yurt dışında hayata geçirilen temiz şehir çalışmalarından örnekler verdi. İzmir'de önemli hedefler konulduğunu ve bu yönde adımlar atıldığını aktaran Özsoy, "İzmir'i bu noktada kutluyorum" diye konuştu.
İnsanlığın son yıllarda devasa problemler yaşamaya başladığını hatırlatan 2440 Bölge Çevre Komite Başkanı İsmail Gökhan Çıtak ise uzun vadeli çözümler üretilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kaynak: ANKA / Güncel

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 28 Nisan 2023, 16:09   #2
Çevrimdışı
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: İzmir 2030'da iklim nötr bir şehir olacak




Hayırlısı olsun o zamana çıkacakmıyız bakalım...

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Apple, 2030 Yılına Kadar Tüm Ürünlerini Karbon-Nötr Hale Getirmeyi Planlıyor KoJiRo Teknoloji Dünyasından Son Haberler 2 08 Nisan 2023 12:39
İzmir Şehir Tiyatroları'na pandemi arası CyBeR Kültür ve Sanat 2 12 Ocak 2022 23:57
BM iklim zirvesinde 100'den fazla lider 2030'a kadar orman kaybını durdurmayı taahhüt etti CyBeR Dünyadan Haberler 1 02 Kasım 2021 15:20
Milli muharip uçağı, 2030'da gözyüzünde olacak SaNaLStaR Teknoloji Dünyasından Son Haberler 0 04 Mayıs 2018 21:58
İzmir Şehir Turu Gezisi Ecrin Ege Bölgesi 0 15 Eylül 2011 22:17