IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2023, 01:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Üniversiteye dereceyle giren çobanın Chicago'ya uzanan başarı hikayesi




Üniversiteye dereceyle giren çobanın Chicago'ya uzanan başarı hikayesi

Mardin'de çobanlık yapan Yılmaz Acar, üniversite sınavında dereceye girerek tam burslu kazandığı İbn Haldun Üniversitesi'ni birincilikle bitirdi. Memleketinden yaklaşık 10 bin kilometre uzaklıktaki Chicago Üniversitesinde yüksek lisansa kabul edildi. Acar, eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'de akademik hizmet vermek istediğini söyledi.
Mardin'in Ömerli ilçesinde doğan ve korucu bir babanın 13 çocuğundan en küçüğü olan Yılmaz Acar, köyde çobanlık yaptığı sırada üniversite sınavlarına hazırlandı.

Acar, dereceyle tam burslu kazandığı İbn Haldun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde ve çift ana dal (ÇAP) programı kapsamında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü 6 yılda birincilikle tamamladı.

Chicago Üniversitesi "Siyaset Bilimi" alanında yüksek lisansa kabul edilen Acar, doğduğu memleketten yaklaşık 10 bin kilometre uzakta eğitimini sürdürerek hayallerinin peşinden koşmaya devam ediyor.

13 kardeşler

Acar, geleneksel bir ailede 13 çocuktan en küçük erkek çocuğu olarak büyüdüğünü belirterek, babasının korucu olduğunu, kendisinin de köyde hayvancılık ve tarımla uğraştığını söyledi.

Kardeşleri arasında liseyi tamamlayan tek kişinin kendisi olduğunu belirten Acar, şunları anlattı:

"Bazı abilerim, ilçedeki yatılı liseye gönderildiklerinde orada çeşitli sorunlarla karşılaştılar. Bölgemizin bir gerçeğiydi maalesef. Zamanında 1990’ların sonunda bölgedeki asayişin tam olarak sağlanamaması nedeniyle okullarda PKK yanlısı insanların, PKK sempatizanlarının yoğun bir şekilde bulunmasından ötürü, onlar da korucu çocukları olmasından ötürü çok sıkıntıyla karşılaştılar. O yüzden lise eğitimlerini tamamlayamadılar. Yani ailemizde lise, üniversite eğitimini tamamlayabilen tek kişi ben oldum."

"Aziz Sancar'ın sözünü kendime düstur edindim"

Acar, çobanlık yaptığı sırada eğitimine devam ettiğini, 2016'da iki fazlı üniversiteye giriş sınavının bulunduğunu, bir öğretmeninin kendisini ikinci sınava kaydetmemesinden ötürü giremediğini, dolayısıyla bir yıl daha mezun olarak üniversiteye hazırlandığını belirtti.

Üniversiteye hazırlandığı dönemde babasının televizyon izlediğini, haberlerde Nobel ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın bulunduğunu anlatan Acar, şöyle konuştu:

"Aziz Sancar da Mardinli olduğu için bizim bölgede çok sevilen birisidir. Babam da böyle dikkat kesilmiş dinlerken ben de çobandan yeni geldim. Çıktım yukarıya, aklımdan hiç çıkarmıyorum. Sancar; 'Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum, bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum' diyordu.

Babam da bana 'Bak görüyor musun? Helal olsun. Bölgemizi, insanımızı ne güzel temsil ediyor.' dedi. Hayatım boyunca ben o sözü aldım. Lisans eğitimim süresince ben o sözü düstur edindim. Yani zekanın değil, gayretin bizim aramızdaki en temel fark olduğuna inanıyorum. Bizi birbirimizden ayıran azmetmek ve gayret etmektir. Çünkü zeka bize verilendir, gayret ise bizim yaptığımızdır. Ama tabii ki gayret bizden, muvaffakıyet Allah'tandır."


"Üniversitenin dekanına garip bir şekilde davrandım"

İkinci senesinde de bir yandan çobanlık yaparken bir yandan Halk Eğitim Merkezi'ne gittiğini söyleyen Acar, imkanlar dahilinde kafasında İstanbul seçeneğinin bulunmadığını, İbn Haldun Üniversitesinin reklamlarını görüp iletişime geçtiğini dile getirdi.

Acar, fakülte dekanı Bilal Aybakan'ın kendisini aradığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"İkindi vaktiydi, çok iyi hatırlıyorum, sıcak bir ağustos günü diyeyim. Kendisi de Urfalı, kendisinin de köyde büyüdüğünü, çeşitli zorluklar atlattığını ve İbn Haldun Üniversitesinde dekan olduğunu anlattı. Okulun olanaklarını, akademik kaliteyi, hocaları, bağlantıları, uluslararası fırsatları yurt dışına göndereceklerini, Arapça, İngilizce eğitim vereceklerini her şeyi anlattı. Sonrasında ben ikna oldum, o konuşma çok ikoniktir. Ben, hocanın dekan olduğunun çok bilincinde olmadığım için veya dekan olmanın ne kadar ağır bir şey olduğunu pek fark edemediğim için hocam 'Böyle mi emin misiniz? Gerçekten bu parayı verecek misiniz? Vermezseniz ne olur? Yemin eder misiniz?' gibi garip bir şekilde davrandım."

İslam-siyaset düşüncesi üzerine yoğunlaşmak için ÇAP yaptı

Üniversiteye girdikten sonra İngilizce ve Arapça hazırlık eğitimleri aldığını kaydeden Acar, İslami İlimler Fakültesi'nde lisans eğitimine başladığını, puan ortalamasını tutturarak Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde de ÇAP yaptığını anlattı.

Acar, ÇAP yapmasının asıl nedeninin ileride akademik olarak İslam-siyaset düşüncesi üzerine yoğunlaşmak ve bu konuda uzmanlaşmak olduğunu söyledi.

Ülkede ve Müslüman coğrafyasında çoğu sorunun siyaset, siyasi düşünce etrafında kümelendiğini ve çoğu sorunun nedeninin burada yattığına inandığını anlatan Acar, şu görüşleri dile getirdi:

"Dolayısıyla siyasi düşünce olarak bizler yanlış yerlerden ilham aldığımız zaman ortaya çıkardığımız siyasi sistemler ve bunun etrafında şekillenen hukuk sistemi, sosyokültürel politikalar vesaire bunların tamamı bu siyaset etrafında şekilleniyor ve bu siyaset tarafından yönlendiriliyor. Dolayısıyla ben bu alanda çalışmak istedim. Çünkü bugün bölgemizde, Müslüman coğrafyada çeşitli siyasi istikrarsızlık sorunları var."

Acar, lisans eğitiminin son senesine girmeden evvel yüksek lisans ve doktora için kayıt başvuruları açıldığını, hocalarının yardımıyla ABD ve İngiltere'de 12 üniversiteye yüksek lisans için başvuru yaptığını kaydetti.

"Hedefim ülkeme hizmet etmek"

Bu okullardan 9'unun kendisine olumlu geri dönüş yaptığını ve kabul aldığını belirten Acar, "Bazıları tam burs verdi, bazıları yüzde 50 burs verdi. Günün sonunda ben de hocalarıma danışarak, onlarla ailemle ve arkadaşlarımla istişare ederek Chicago Üniversitesinde karar aldım. Çünkü bu okul hem sosyal bilimler alanında sağlam geleneğe sahip hem de dünyada ilk 10'a giren çok kaliteli okullardan biri. Kaydımı yaptırdım, kayıt ücretlerini yatırdım" ifadelerini kullandı.

Acar, vizeyi aldığını, 15-20 gün sonra Chicago'ya seyahat edeceğini belirterek, "Oradaki hedefim öncelikle yüksek lisans eğitimimi başarıyla tamamladıktan sonra doktora eğitimimi çok daha iyi okullarda sürdürmek, sonrasında ülkeme dönüp akademide hizmet etmek" dedi.


TRT Haber

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Üniversiteye girişte 3 bölümün 'başarı sırası' değişti Fragile Eğitim Haberleri 1 12 Ekim 2019 15:20
Çobanlıktan fabrikatörlüğe uzanan bir başarı Sanem Kişisel Gelişim 0 15 Şubat 2018 13:39
Hepsiburada’nın başarı hikayesi Davos’ta konuşulacak AttackMan Haber Arşivi 1 23 Ocak 2018 21:23
Stephen Hawking'in Başarı Hikayesi Amelia Kişisel Gelişim 0 09 Mart 2014 17:22
Yaşanmış Dini Başarı Hikayesi MySpace İslamiyet 0 31 Ağustos 2013 17:08