IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Ocak 2021, 06:01   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gece Gerdanlık Gündüz Seyranlık: Mardin




Mardin tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Halen de bunun izlerini taşımaktadır. Bunun en güzel örneği Mardin sokaklarında dolaştığınızda Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice konuşan insanlar görebilirsiniz. Gece gerdanlık gündüz seyranlık derler Mardin için. Bunun sebebi Mardin’e gece tepeden bakıldığında gerdanlık şekli oluşması ve gündüz ise bütün tarihi güzelliklerin gözler önünde olmasıdır.



Mardin’in güneydoğusunda, Nusaybin’e 30 kilometre uzaklıktaki Oğuz Köyü’nde bulunan Dara Harabeleri, binlerce yıllık tarihiyle turistleri hayrete düşürüyor.
Roma İmparatoru Konstantinos’un 394 senesinde ele geçirip başkent yaptığı antik kent yaklaşık 30 yıl önce keşfedildi. Roma antik kentinde savaşta öldüğü tahmin edilen 4 bin kişinin kemiklerinin bulunduğu mezarın yanı sıra anıtsal yapılar göze çarpıyor.



Milattan’dan sonra 530 yılında inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, muhteşem mimarisi ile herkesi büyülemeye yetiyor.Bunun yanında Süryani Kilisesi’nin de önemli merkezlerinden biridir. 1932’ye kadar 640 yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin ikametgah yerlerinden biriydi.

Deyrulzafaran Manastır’ı, Mardin’in 4 kilometre doğusunda, şirin bir dağın yamacında, Mardin Ovasına tepesindedir. Üç kattan oluşan Manastır 5. yüzyıldan başlayarak farklı zamanlarda yapılan eklentilerle bugünkü haline 18. yüzyılda kavuşmuştur. Farklı zamanlarda yapılan eklentilere rağmen Manastır’ın adeta tek bir zamanda inşa edildiği havasını vermesi, bu eklenti binaları yapan mimarların ne kadar maharetli olduklarını gösteriyor.



Mardin’in Tekke Mahallesi’nde yer alan Altunboğa Medresesi’nin yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kâtip Ferdi’nin kayıtlarına göre ise; Melik Mansur’un vezirliğini yapan Altunboğa tarafından inşa ettirilmiştir. Medresenin mimari özellikleri göz önünde bulundurulduğunda 13. yüzyılın sonlarında 14. yüzyılın başında yapıldığı anlaşılmaktadır. Altunboğa Medresesi günümüzde çok harap halde olup, sadece çeşmesi sağlam durumdadır.



Mardin kalesi yada diğer ismi ile Kartal Yuvası olarak bilinen tarihi yer yapım tarihi tam olarak bilinmemesine rağmen birçok medeniyeti barındırdığı bilinmektedir.
Şehrin en tepe kısmında inşa edilen Mardin Kalesi ilk yapıldığından günümüze kadar savunma amaçlı kullanılmıştır. Şu anda da askeri üs olarak kullanıldığından kaleye giriş yasaktır. Ama fotoğraf çekmek serbest. Kalenin fotoğrafını çekebileceğiniz en iyi yer Zinciriye Medresesidir. Bu medrese kalenin tam altında bulunur.

Mardin’in İlçeleri:

1-Midyat
2-Nusaybin
3-Kızıltepe
4-Dargeçit
5-Derik
6-Savur
7-Yeşilli
8-Ömerli
9-Artuklu
10-Mazıdağı

Kaynakça:
gezilecekyerler
nufusu
deyrulzafaran
evrensel
bilgiustam



Yazar: Yusuf Enes Işik

__________________
Sanalı Bıraktım
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gece gerdanlık gündüz seyranlık: mardin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
gündüz ve gece Satuk Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 01 Mart 2010 08:10