IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Ocean

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Nisan 2012, 19:37   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
FATİH'in şifresi kırıldı!




FATİH projesi çerçevesinde okullara dağıtılan tabletlerin şifreleri öğrenciler tarafından kırıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği ve 20 milyar dolar bütçeli tabletli eğitimde ilginç bir gelişme yaşandı. Eğitimde FATİH projesi olarak adlandırılan 'Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi' çerçevesinde okullara dağıtılan tabletlerin şifreleri öğrenciler tarafından kırıldı. TÜBİTAK tabletler için yeni yazılım geliştirdi.

GÜVENLİK DUVARI AŞILDI


Şubat ayında pilot olarak 52 okulda dağıtılan tabletlerin yazılımı, TÜBİTAK koordinatörlüğünde Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Dairesi tarafından üretildi. Her tabletin bir kimlik numarası var. Bu sayede çok kolay bir şekilde takip edilebiliyor. Hangi bilgisayarların şifrelerinin kırıldığı da görülebiliyor. Güvenlik duvarının konulmasındaki amaç, öğrencilerin okul dışında internete bağlanmasını engellemekti. Böylece, birtakım zararlı sitelere girişe mani olunacaktı. Yazılıma göre, güvenlik duvarını aşmanın üç yöntemi vardı. Bunun iki tanesini bulmayı başaran gençler, her yerden internete bağlanabilmenin önünü açtı. Şifrenin ilk olarak İstanbul'daki bir okuldan kırıldığı tespit edildi. Şifreyi kıran gençler, yöntemi diğer arkadaşlarıyla da paylaşınca şifre hızla yayıldı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı tabletlerin sadece dersler için kullanılması amacıyla tedbir aldı ve TÜBİTAK koordinesinde yeni yazılımlar geliştirdi ve tabletlere yerleştirildi.

YAZILIM İHRAÇ EDECEĞİZ


Şifrelerin kırılmasının ardından daha sağlam ve daha güvenlikli yazılımlar geliştirileceği konusunda Ar-Ge faaliyetleri sıkılaştırılıyor. Türkiye'nin, bu sistemi oturtması halinde, eğitimde benzer projeler geliştirecek diğer ülkelere yazılım ihraç etmeyi hedeflediği belirtiliyor. Bunun yolunun da bu tür 'saldırılardan' geçtiği ifade edildi.

BAKANLIK MEMNUN


Öğrencilerin şifreyikırması FATİH Projesi'nin içinde bulunan bürokratlarca olumlu karşılandı. Bakanlık ve TÜBİTAK yetkilileri öğrencilerin bu girişimleri yerli Bill Gates ve Steve Jobs'ların doğması için umut olduğunu söyledi. Yetkililer, "Bu beklenen bir gelişmeydi. Sonuçta henüz pilot bir uygulama. Açıkları tespit edip ona göre güvenlik seviyesini artıracağız" açıklamasında bulundu. Bazı öğrencilerin tabletleri satmaya başladığıyönünde iddialar da gündeme geliyor. Ancak yetkililer kişiye özel veriler kimlik numaraları nedeniyle, tabletleri satın alan kişilerin kullanabilmesinin mümkün olmadığınıbelirtti. Cep telefonlarının IMEI numarasından yakalanmasıgibitabletler de aynışekilde bulunabiliyor. Satılan bilgisayar sisteme dahilolduğu anda hemen yakalanabiliyor.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 24 Nisan 2012, 19:42   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: FATİH'in şifresi kırıldı!




Fatih projesini yakından hiç takip etmedim aslında, tabletler hangi işletim sistemini kullanıyor emin değilim zira, sanıyorum ki tabletlerde windows işletim sistemi mevcut.

bir ara tabletlerde, pardus işletim sisteminin kullanacağı söylentilerini duymuştum ancak uygulanan sistemi bilmiyorum.

Ancak emin olduğum bir nokta var ki, açık kaynak bir işletim sistemi kullanılmış olsaydı, kolay kolay kırılamayacak bir durumda olurdu zira, türkiye'de açık kaynak yazılım ile uğraşan ve ilgilenen sayısı oldukça az. bence kesinlikle Linux tercih edilmeli böylelikle hem güvenlik konusu daha sağlam olur, hemde özgür yazılım biraz daha gelişmiş olurdu.

e ne demiştik ?

özgür yazılım, özgür Türkiye . )

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
fatihin, şifresi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Intel'den FATİH'lik Tablet Spartacus Bilim Dünyasından Son Haberler 0 11 Nisan 2012 11:28
Next Uydu Şifresi Kırma , Next Uydu Şifresi Nasıl Kırılır , Next Uydu Şifresini Kırma PauL Şifreleme Sistemleri ve Dosyaları 0 22 Ekim 2011 18:37
Kalbin mi Kırıldı? Sevda İslamiyet 0 12 Ağustos 2011 14:12
Küllendi Destanların Yaktığı Meşaleler..(Seyfullah FATİH) Sevda Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 15 Mart 2011 17:02