IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Mart 2013, 12:09   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İnternet Güvenliği





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




İnternet Güvenliği Nedir?

İnternet gün geçtikçe büyük bir hızla ilerlemeye devam ediyor. E-Ticaret, reklam vb. sistemler internet üzerinden yaygınlaşmaya başlamıştır. Bilim adamları geleceği internete bağlarken internette bazı noktalara dikkat etmemiz gerektiğini vurgulamaktadır . İnternette dolaşırken , alışveriş yaparken , dosya gönderirken , dosya indirirken kısacası hayatımızın her alanında internette sayamadığımız kadar işlemler yapılmaktadır. İnternete yüklenen hiçbir verilerin silinmeyeceğini bilmeniz gerekmektedir bu yüzden internete veri yüklerken dikkatli olmamız ve verilerin silinmeyeceğini aklınızda bulunması gerektiğini asla unutmayınız. Toplanan veriler datacenter olarak adlandırılan veri merkezlerinde barındırılmaktadır. İnternette güvenlik çok önemlidir eski yıllarda internetten alışverişler , dosya indirmeler az iken günümüzde artış göstermiştir. Sizlerle kocaman bir sanal dünyanın içine inelim ve güvenlik önlemleri hakkında bilgi verelim.

Bilgisayarımız

Güvenlik konusunda işe bilgisayarımızdan başlamamız gerekmektedir. Bilgisayarımız güvende olduğu takdirde güvenliğimiz %100 olmasa da güvenlik için önemli bir yere sahip olacaktır. Bilgisayarımıza dosya indirirken dikkatli olmamız gerekmektedir. Örnek olarak aşağıda açıklayalım.

X Kullanıcısı keylogger oluşturdu. Oluşturduğu bu keyloggeri karşı bilgisayara gönderebilmesi için bir programa binderleme işlemi yapması gerekmektedir. X kullanıcı bu işlemi yapmak için a programına keyloggerini binderledi.Dosya yükleme servislerine upload etti. Forum ,portal vb. sitelerde indirme linkini verdi. Bu saatten sonra x kullanıcısı beklemede kaldı.

A Kullanıcı x kullanıcısın upload ettiği programı indirdi. Bilgisayarında antivirüs programı bulunmuyor bu nedenle indirdiği dosya virüs kontrolünden geçirilemeyecektir. A kullanıcısı keyloggeri farkedemi zaten farketmeside imkansızdır çünkü keylogger arka planda gizli olarak açılmaktadır. İndirdigi dosyayı çalıştırdı ve keylogger aktif oldu.

X Kullanıcısı a kullanıcısın dosya indirdiğini gördü ve bilgisayarına başarılı bir şekilde sızma işlemini tamamladı.

A kullanıcısı keyloggerdan habersiz sitelere giriş yapmakta özel şifreli alanlara giriş yapmaktadır.

X kullanıcısın yazmış olduğu keylogger a kullanıcısın yazdığı tüm klavye kayıtlarını tutmaya başlamıştır. Şifreler vb. keylogger tarafından klavyeye girilen her tuş tutulacaktır. Belli bir süre geçtikten sonra ftp,e-mail gibi yerlere log dosyasını gönderecektir.

Aradan belli bir süre geçtikten sonra keylogger emaile log kayıtlarını gönderdi . X kullanıcısı bu log kaydını açtı ve şifreleri gördü. Paypal adresine girildiğini gördü ve şifreyi alarak paypal adresine giriş yaptı içindeki paraları kendi paypal adresine aktardı.

A kullanıcısın tüm bu olan bitinden hiçbir şekilde haberi olmadı.

Peki antivirüs programı olsaydı ne olacaktı derseniz?

X Kullanıcısın upload ettiği dosyayı bilgisayarına indirdiği zaman virüs kontrolünde a kullanıcısına virüs uyarısı verecek ve indirdiği dosyayı silecek.

Şimdi biraz bu konu hakkında bilgi verelim.

Keylogger nedir?

Keylogger bir klavye dinleme sistemidir. Bu sistemde kullanıcıdan habersiz kullanıcının basmış olduğu her tuşu kayıt altına alarak kullanıcıdan habersiz log tutmaktadır. Bu tuttuğu loğları email ve ftp gibi yerlere yine kullanıcıdan habersiz göndermesidir.

Peki keyloggerı nasıl farkeder veya aktif hale getirmezsiniz?

İlk önce bilgisayarınıza kaliteli bir antivirüs programı indirin ve sürekli güncelleme işlemleri geldiği zaman güncellemelerinizi yapın.

Her siteden dosya indirmeyin dikkatli seçim yapın indireceğiniz dosya hakkında iyi bir araştırma yapın direkmen indirme işlemlerine başlamayın.

Bilgisayarınızda güncelleme uyarısı verdiği zaman bilgisayarınızı güncellemekten vazgeçmeyin güncelleyin bu sayede bilgisayarınızdaki sorunlar çözülecektir.

İnternetimiz

İnternete bağlandığımız anda büyük bir sanal dünyayada aynı anda bağlanmış oluyorsunuz. Yükleyeceginiz her verinin silinmeyeceğini indireceğiniz her verininde güvenli olmayacağını en başta bilmeniz gerekmektedir. Bilgisayarımızın güvenliğini sağladık şimdi internete girdiğimizde ne gibi önlemler alabilirsiniz.

İnternette her web sitesine giriş yapmayınız bu siteler -----grafik,zararlı yazılım vb. gibi içerikler içerebilir. Siteye giriş yaptığınızda dosya indirmek istiyorsanız hemen indirmeyin ilk önce bir araştırma yapın ve web sitesi hakkında bilgi edinmeye çalışın edindiğiniz bilgiler neticesinde verinizi indirin veya indirmeyin size kalmış birşeydir. İnternetten alışveriş yapmak istiyorsunuz diyelim alışveriş sitesinin güvenli olup olmadığını anlamak istiyorsunuz.

İlk önce alışveriş sitesi hakkında araştırmalar yapın.

Siteye girdiğiniz zaman güvenlik sertifikasının doğrulanıp dogrunlanmadıgına bakın.

Kredi kartı ile yapacağınız alışverişlerde sitede 3d secure sisteminin olup olmadığına dikkat edin eger 3d secure sistemi yoksa alışveriş yapmanız riskli olucaktır.

Kredi kartı bilgilerinizi online konuşmalarda asla paylaşmayın. Banka yetkilileride dahil kimse sizden şifre isteme hakkına sahip değildir.

Alışveriş yapmak bu güvenlik önlemleri uygulandığı takdirde güvenli bir hale gelecektir.

Sosyal paylaşım sitelerinde , portal ve forumlarda yükleyeceğiniz resim ve dosyaların geri silinmeyeceğini bilerek düşünmeden dosyayı internet ortamına yüklemeyiniz sonradan pişman olsanızda son pişmanlığınız fayda etmeyecektir.

Sonuç olarak bilgisayarımız ve internetimize dikkat etmeliyiz bilgisayarımıza girecek herhangi bir keylogger geri dönüşü olmayan sonuçları ortaya çıkarabilir internete yükleyeceğimiz her verininde ortadan kaldırayamayacagınızı düşünürek yayınlamak gerekmektedir.

İnternet Güvenliği İçin Neler Yapabilirim?

Bilgisayarınıza antivirüs programı yükleyin.

Veri yüklerken/indirirken dikkatli olun.

Online sohbet(msn,icq,skype vb.) yerlerde önemli bilgilerinizi asla vermeyin.

T.c,pasaport,ehliyet vb. kimlik kartlarınızı sanal ortamda güvenli siteler hariç asla paylaşmayın.

Örnek olarak bir antivirüs kurulumuna geçelim.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İleri butonuna tıklıyoruz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kullanım koşullarını kabul etmemiz gerekmektedir “Kabul ediyorum” butonuna tıklayalım.

Karşınıza “Müşteri Deneyimi Geliştirme Programı’na katıl” diye bir uyarı çıkacaktır. Katılmak istemiyorsanız Programa şuanda katılmak istemiyorum işaretleyiniz ve İleri butonuna tıklayınız.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İleri butonuna tıklıyoruz


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Gelen pencerede Yükle > butonuna tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz.

Bu şekilde anti virüs programını kurabileceksiniz.

Keylogger olduğunu bilgisayarımızda nasıl anlarız?

Başlat > çalıştır > cmd > MS Dos ekranını açıyoruz ve netstat -an | find ":25" komutunu yazıyoruz. Karşımıza boş bir satır listenirse keylogger yok demektir ancak listeler halinde satırlar geliyorsa keylogger var demektir.

Peki 25 rakamı ne işe yarıyor?

Keyloggerların gönderim portu genellikle 25 portu olmaktadır bu yüzden 25 portunu yazdık.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
güvenliği, İnternet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye’de İnternet Hukuku ve İnternet Davaları NucLeaR Bilişim Hukuku 0 07 Ocak 2009 00:52
W-LAN Güvenliği. Lee Ağ, Network ve Networking 1 18 Kasım 2007 12:37
Ağ güvenliği hitman Güvenlik Açıkları 1 01 Mart 2006 07:02
%99 Pc Güvenliği PaYanDA Güvenlik Açıkları 1 24 Şubat 2006 17:16