IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Haziran 2013, 08:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bilişim güvenliğinde ilk çeyrek nasıl geçti?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.







Kaspersky Lab tarafından yayınlanan 2013 ilk çeyrek BT raporuna göre, tüm dünya genelinde siber casusluklar gündeme damgasını vurmayı sürdürüyor.

Kaspersky Lab,2013 yılının ilk çeyreğindeki BT tehditlerinin gelişimini analiz eden bir rapor yayınladı. Rapora göre yılın ilk üç ayı, özellikle siber casusluk ve siber silahların kullanımı açısından oldukça hareketli geçmiş durumda…

Yılın henüz başındayken Kaspersky Lab, global çapta siber casusluk operasyonlarını içeren beş yıl süreli bir çalışmanın sonuçlarını açıkladığı geniş çaplı bir rapor yayınlamıştı.

“Kızıl Ekim”olarak adlandırılan bu operasyonda, saldırıların çeşitli hükümet kuruluşlarını, diplomatik kurumları ve dünyanın birçok yerindeki şirketleri hedef aldığı açıklanmıştı. Kızıl Ekim, iş istasyonlarına ek olarak, aynı zamanda mobil cihazlardan ve ağ ekipmanlarından veri çalma ve USB sürücülerden dosya toplama, yerel outlook arşivlerinden veya uzaktan yönetilen POP/IMAP sürücülerinden e-posta veritabanını çalma ve internet üzerindeki yerel FTP sunucularından dosya ayıklama yeteneklerine de sahipti.

Şubat ayında MiniDuke olarak adlandırılan zararlı yeni bir program ortaya çıktı. Adobe Reader programında daha önce bilinmeyen zayıf bir noktayı (CVE-2013-0640) kullanarak sistemleri etkisi altına aldı. KasperskyLabuzmanları, özellikle bu yeni zararlı programı içeren olayları Macar firma CrySysLab ile birlikte inceleme altına aldı. MiniDuke’ün kurbanları arasında Ukrayna, Belçika, Portekiz, Romanya, Çek Cumhuriyeti ve İrlanda'daki devlet kurumları ile Macaristan'da bulunan bir araştırma firması ve ABD'de bulunan bir araştırma enstitüsü, iki bilimsel araştırma merkezi ve bir tıp merkezi bulunuyor. Bugüne kadar toplamda 23 ülkede, 59 kurban belirlendi.

KORSAN MI, ORDU MU?
Buna ek olarak Şubat ayında Mandiant firması, APT1 isimli bir grup Çinli korsan tarafından yapılan saldırılar ile ilgili geniş çaplı bir PDF raporu yayınladı. Mandiant raporuna göre APT1’in Çin ordusunun bir parçası olması muhtemel. Aslında Pekin'in devlet kurumları ve diğer ülkelerdeki kurumlara karşı yapılan siber saldırılarda suç ortağı olarak suçlanması bir ilk değil. Ve Çin hükümetinin Mandiant raporunda bulunan iddiaları sert bir şekilde reddetmesi de şaşırtıcı görünmüyor.

Yine Şubat ayının sonlarına doğru Symantec, bilgisayar solucanı Stuxnet’in yeni tespit edilen “eski” bir sürümü olan Stuxnet0.5 üzerine bir çalışma yayınladı. Bu sürümün 2007 ve 2009 yılları arasında etkin olan solucanın bilinen en eski değişikliği olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, bu bilindik solucanın daha eski sürümlerinin olduğunu (ve hala olabileceğini) tekrar tekrar belirttiler; ancak bu sürüm karşımıza çıkan ilk sağlam kanıtı oluşturuyor.

SOSYAL AĞLARA DİKKAT
KasperskyLab Zararlı Yazılım Uzman Analisti DennisMaslennikov, “Yılın ilk üç ayı, özellikle siber casusluk ve siber silahlar açısından oldukça hareketli geçti. Anti-virüs sektöründe aylar boyu süren aralıksız inceleme gerektiren olaylarla aslında nadir olarak karşılaştığımızı söyleyebilirim. Örneğin Stuxnet’in tespiti gibi özellikle yaratıldıklarından üç yıl sonra bile karşımıza çıkan olaylar çok daha nadir” açıklamasını yaptı. Maslennikovsözlerini şöyle sürdürdü: “Stuxnet0.5 sürümü üzerinde yapılan çalışma, bize zararlı bu programın geneli hakkında çok daha fazla bilgi sağladı. Gelecek günlerde daha da fazla bilgiye ulaşacak olmamız muhtemel. Stuxnet’ten sonra ortaya çıkan diğer siber silahlar ve siber casuslukta kullanılan kötü yazılımlar hakkında da aynı şey söylenebilir; hala bilmediğimiz çok şey var.”

Maslennikov, yılın geri kalanıyla ilgili tahminlerde de bulundu. “2011 yılında çok sayıda firmanın sistemlerine yapılan izinsiz girişlere ve kritik kullanıcı verilerinin bazılarının ele geçirildiğine şahit olduk. Bu saldırıların sonuç vermediği düşünülüyor olabilir ancak durum maalesef öyle değil!” diyen Maslennikov,siber suçluların her zamanki gibi büyük firmalar ve bu firmalar için gizli olarak sınıflandırılmış verileri ve kullanıcı bilgilerini ele geçirmek konusunda hala çok istekli olduklarını belirtti. Ayrıca, 2013’ün ilk çeyreğinde Apple, Facebook, Twitter ve Evernote da diğer birçoklarıyla birlikte kurbanlar arasında bulundu.

MOBİL SALDIRGANLAR ATAKTA
2013’ün birinci çeyreğinde mobil tehdit cephesinde de birçok olay yaşandı. Ocak ayı mobil virüs yazarları için sakin geçmiş olabilir; ancak KasperskyLab 20 bin üzerinde yeni mobil zararlı yazılım değişiklikleri tespit etti. Bu rakamın 2012 yılında ortaya çıkan zararlı yazılım örneklerinin neredeyse yarısına eşit olduğunu ekleyelim.

Tehdit coğrafyasında da ufak tefek değişiklikler meydana geldi. Zararlı yazılım barındırma açısından Rusya (%19, -6 yüzde puan) ve ABD (%25, +3 yüzde puan) yine yer değiştirdi ve böylece ABD tekrar birinci sıradaki yerini almış oldu. Diğer ülkelerin yüzdeleri, 2012’nin son çeyreğine göre pek bir değişiklik göstermedi.

En yaygın zayıf noktaların sıralamasında da önemli bir değişime rastlanmadı. Bilgisayarların %45,26’sında tespit edilen Java zayıflıkları hala birinci sırada. KasperskyLabuzmanları, her korunmasız makinede ortalama sekiz farklı güvenlik ihlali olduğunu ortaya koydu.

2013'ün ilk çeyreğinde BT tehdit evrimi ile ilgili raporun tamamına securelist.com'dan ulaşabilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ceyrek, gecti


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlk Çeyrek Android İçin Harika Geçti Spartacus Cep Telefonu İşletim Sistemi 0 11 Haziran 2012 23:10
Hackerlar Nasıl Çalışıyor? - Bilişim suçları her geçen gün artıyor. Sevda Bilişim Hukuku 7 18 Şubat 2012 00:28
Öss Nasıl geçti? PopSy Serbest Kürsü 1 22 Haziran 2008 12:36