IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Haziran 2008, 08:59   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
700 Yıllık Mezar Taşı Çalındı




Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, geçmişi Selçuklu Dönemi'ne kadar uzanan İlbadı Mezarlığı'nda 700 yıllık mezar taşı çalındığını tespit etti.

Denizli'de geçmişi Selçuklulara uzanan İlbadı Mezarlığı'nın duvarı üzerinde bulunan İnançoğulları Beyliği dönemine ait 700 yıllık mezar taşı çalındı.

Olay, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş tarafından belirlendi. Geçmişi Selçuklu Dönemi'ne kadar uzanan tarihi İlbadı Mezarlığı ile ilgili bilimsel araştırma yaparken 1308 yılına ait mezar taşının çalındığını fark eden Pektaş, konuyu, Denizli Müze Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirdi.

Mezar taşının bulunması için çalışma başlatıldığını belirten Prof. Dr. Pektaş, "Yaklaşık 7 yıl önce, mezarlığın çevre duvarının üzerine konulmuş, İnançoğulları dönemine ait mezar taşını gördüm. Mezar taşı 1308 yılına aitti. Üzerinde Arapça Ayet-el Kürsi yazıyordu. Fotoğrafını çekerek inceleme yaptım ve 2004 yılında eserle ilgili yayın yaptım. Bölgede çalışmalara devam ederken taşın yerinde olmadığını fark ettim. Konuyu ilgili kurum ve kuruluşlara ilettim" dedi. Denizli tarihi için bulunmaz bir hazine olan İlbadı Mezarlığı'ndaki güvenliğin yeterli olmadığını belirten Pektaş, "İlbadı Mezarlığı'nda 4 bin mezar taşı envanteri belirledik. Buranın ciddi şekilde korunması gerekiyor. Tarihi değeri bulunan bu yer için güvenlik üst düzeyde olmalı" diye konuştu.

İlbadı Mezarlığı'nda Denizli Valiliği'nin desteğiyle geçen şubat ayında çalışma başlattıklarını da kaydeden Pektaş, şöyle dedi: "Denizli'de genellikle Bizans ve Roma dönemlerine ait tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmış. İlbadı Mezarlığı, Denizli'deki Türk devrine ait tarihi bir hazine. Burada Denizli Valiliği'nin desteğiyle bir proje başlattık. Mezarların envanterlerini çıkartıp, restore ediyoruz. Kitabeleri, isimleri, kişilerin ölüm sebeplerini inceliyoruz. Bunların hepsi tarihi bir belge. Dört aydır sürdürdüğümüz çalışmada mezarlığın içinde bulunan namazgah gün yüzüne çıkarıldı ve restore edildi. Anadolu Selçuklu dönemine ait bir de kitabe tespit edildi. 1235-1254 tarihleri arasında Denizli'de yöneticilik yapan Seyfeddin Karasungur'un adının verildiği bu kitabe, Denizli'nin Selçuklu dönemi tarihi için hayli önem taşıyor. Günümüzde halâ ayakta olan Akhan'dan başka bazı yapılar da inşâ ettirdiği bilinen Seyfeddin Karasungur'un bu kitabesi, Selçuklu sülüsüyle yazılmış kaliteli bir işçilik eseridir."

cha

Kaynak: haber7.com

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
700, calindi, Çalındı, inancogullari beyligi, mezar, mezar tasi, pamukkale universitesi, taşı, yıllık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İki bin yıllık mezar taşı tuvalete giriş basamağı oldu Seth Haber Arşivi 0 28 Eylül 2014 13:56
Mezar Taşı Rüzgar Fıkra 0 21 Nisan 2012 20:42
LCD ekranlı mezar taşı! N999 Bilim Dünyasından Son Haberler 0 29 Şubat 2012 21:58
Mezar Taşı MoHaC Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 04 Kasım 2011 01:51
Böyle mezar taşı görülmedi..Otomobil aşığı adamın mezar taşı BMW oldu Aze Esrarengiz Olaylar 2 07 Mayıs 2010 20:04