IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Haziran 2008, 12:20   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kaçak Suyun Bedeli 100 Milyon YTL




İstanbul’da kullanılan suyun yüzde 7’si bedel ödemeden tüketiliyor. İSKİ mühendisleri hazırladıkları yazılımla, su kullanımında düşüş olan aboneleri anında tespit ediyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Günlük ortalama 2 milyon metreküp su tüketimi olan İstanbul’da 140 bin metreküp su kaçak olarak kullanılıyor. Yani suyun yüzde 7’si İstanbullularca bedel ödemeden tüketiliyor. Çalınan su kuruma yıllık 80 ile 100 milyon YTL’ye mal oluyor. Bu nedenle İSKİ, teknolojinin yardımıyla su hırsızlığının önüne geçmeye çalışıyor.

Aşırı düşüş inceleniyor
İSKİ Bilgi İşlem Merkezi mühendislerinin yaptığı yazılıma göre, 1 milyon 300 bin abonenin su kullanımı düzenli bir şekilde takibe aldı. Buna göre, abonelerin aylık ortalama su tüketimleri veri bankasında toplanıyor.
Abonenin geçen yıllara yönelik ortalamalarında aşırı bir düşüş yaşanması durumunda bilgisayar alarm vererek operatörü uyarıyor. Bu uyarı derhal işleme alınıyor ve tüketim bilgileri geçmiş dönemlerle kıyaslanıyor.
Şüpheli bir durum tespit edilirse, Kaçak Takip Birimi işe koyuluyor. Kaçak bağlantı aranıyor, vanalar kapatılarak abonenin muslukları kontrol ediliyor. Kaçak tespit edilen abonelerin suyu kesiliyor ve tutanak hazırlanarak suç duyurusunda bulunuluyor.


İSKİ, en yoğun kaçak kullanıcıların gecekondularda olduğunu belirtiyor. İş yerlerinde ise ağırlıklı olarak otel, kot yıkama atölyeleri, restoran ve hamamlar kaçak su kullanıyor.

90 kişi ceza aldı

İSKİ, denetimler sonucunda kaçak su kullandığı tespit edince hane ve iş yerleriyle ilgili su yönetmeliği mevzuatına göre yüzde 50 para cezası uyguluyor, ardından da savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Kaçak su kullananlar 6 aydan 7 yıla kadar hapis cezasıyla istemiyle yargılanıyor. Bu kapsamda suç duyurusunda bulunulan 90 kişi, “su hırsızlığı” yaptıkları gerekçesiyle 6 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
Yürütülen etkin mücadele sonunda, 2002’de yüzde 38 düzeyinde olan kayıp ve kaçak su oranı, 2006’da yüzde 29’a, 2008’de yüzde 27’ye indirildi. Bunun yüzde 7’si kaçak, diğerleri ise kayıp su. İSKİ, kayıp ve kaçak su oranını yüzde 15 seviyesine düşürmeyi hedefliyor.

Mutfaktaki su ‘helal’ olmalı

İSKİ yetkilileri, kendilerini en çok şaşkınlığa düşüren kaçak kullanımı muhafazakâr kimselerin yaptığını anlatıyor. Bu tür kaçak kullanıcıların tüm evi kaçak su hattıyla donatmalarına rağmen mutfaklarında yasal su kullandıkları belirlenmiş. İSKİ yetkilileri bunun nedenini sorduklarında da, aldıkları yanıtı, “Boğazımızdan haram geçirmeyiz” olmuş.

Kaçak hattan komşularına su sattı

Kaçak su kullanımı çeşitli yöntemlerle İstanbul’un birçok semtinde yapılıyor. En sık kullanılan yöntem, şebekeden borularla alternatif bir hat çekmek. İSKİ yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Küçükarmutlu’da bir kişi, su hattına bir boru ilave ederek su kullanmış. Kendisi kullanmakla kalmayıp, çaldığı sudan para karşılığında komşularına da vermiş.


Kaynak: timeturk.com




 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
100, bedeli, kacak, milyon, suyun, ytl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bakan Canikli: Kayıp kaçak bedeli yine olacak Seth Gazete Manşetleri 0 10 Ocak 2015 16:09
Kayıp-kaçak bedeli aboneye geri ödenecek Seth Haber Arşivi 0 23 Aralık 2014 12:58