IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Temmuz 2008, 02:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'de bir ilk yaşanacak




Ergenekon operasyonu davasıyla birlikte, Türk yargı tarihinde bir ilk daha yaşanacak.
16 Temmuz 2008 Çarşamba -08:10:49


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Savcının talep etmesi durumunda iddianamede yer aldığı söylenen gizli tanıklar da ifade verecek; ancak küçük bir farkla. Onları kimse göremeyecek, sesleri değiştirilerek

Orhan Boran’ın yarattığı ‘Yuki’ karakterine benzetilecek... Böylelikle tanıkların deşifre olma ihtimali de ortadan kalkacak

Ergenekon soruşturması “gizli tanık” kavramını da yaşantımıza soktu. Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz’ün istemesi durumunda, gizli tanıklar mahkemede ifade verecek ve Türkiye’de bu anlamda bir ilk yaşanacak. Türkiye’deki geçmişi yeni olan kanunun ardından gizli tanıkların nasıl dinleneceği konusu ise, tartışılıyor. Kanuna göre gizli tanıklar, mahkeme salonuyla bağlantılı bir başka salonda, ses ve görüntüleri değiştirilerek dinlenebilecek. Tanıkların sesleri teknoloji kullanılarak salona farklı bir biçimde verilecek.

KİLİT ROL OYNUYORLAR

Gizli tanık dinleme, AB’ye uyum çerçevesinde yasalarda yapılan değişiklikler sırasında, 2005 yılında Türk hukuk sistemine girdi. ABD’de yaygın olarak kullanılan “gizli tanık”, özellikle mafya operasyonları gibi önemli davaların çözülmesinde kilit rol oynuyor. Gizlilik öngörülse de, uygulama bu tanıklakrın gizli kalmadığını gösterdiği için de “koruma” müessesesi geliştirilmiş.

ADİL YARGILAMAYA ENGEL

Uygulama, soruşturma aşamasında, mağdur veya tanığın, şüpheliyi aynalı cam arkasından teşhis edilmesiyle aynı mantığı taşıyor. Sanık ve sanık avukatları, gizli tanığın ifadelerini bilecek, sanık avukatları, hakim kanalıyla soru sorabilecek; ancak yüz yüze gelmeyecekler. Tanığın kimliğini ortaya çıkarabilecek soru da soramayacaklar. Ergenekon davasında, savcılığın “gizli tanıklar” getireceği haberleri üzerine, hukukçuların bir bölümü gizli tanık uygulamasının kanunla düzenlendiğini, dolayısıyla “hukuki” olduğunu savunurken, bazı hukukçular da sanıkla tanığın yüz yüze gelmemesinin, çapraz sorgulama yapılamamasının adil yargılamaya engel olduğunu iddia ediyor.

Onu Boran yaratmıştı

MAHKEMEDE ifade vermesi öngörülen gizli tanıkların seslerinin değiştirilmesi teknik olarak çok zor değil. Bu konuda 1960’lı yıllarda TRT radyosunda program yapan ünlü sunucu Orhan Boran’ın yarattığı Yuki isimli kahramandan da ilham almak mümkün. Boran, kendisinin seslendirdiği Yuki isimli kahramanın konuşması sırasında bant kaydı hızlanıyor ve ve bu yöntemle ses değişip tanınamaz hale geliyor. Bugün bu tekniklerden çok da ileri teknikler mevcut.

Yasa iptal edilirse deşifre olabilirler

GİZLİ tanıklık ve tanıkların korunması 2004 yıl sonunda TBMM’de konuşulurken, CHP kapsamın genişletilmesini istemiş, dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek “Mahkemeler tiyatro salonuna döner” diyerek karşı çıkmıştı. Kanun bu yılbaşında yürürlüğe girince de, CHP’liler Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açmıştı. Dava halen mahkeme gündeminde ve Anayasa Mahkemesi bu arada iptal kararı verirse, Ergenekon davasındaki gizli tanıkların korunması tehlikeye girecek.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bir, ilk, türkiyede, yaşanacak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
YAŞ'ta yarın bir ilk yaşanacak Seth Haber Arşivi 0 26 Kasım 2014 11:46
Bu gece bir ilk yaşanacak! Deep Bilim Dünyasından Son Haberler 0 15 Mart 2014 11:44
Bugün en uzun gün yaşanacak Violent Bilim Dünyasından Son Haberler 0 21 Haziran 2012 14:15