IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ağustos 2008, 16:55   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Maliye'den elektronik ödemeli sistemlere belge düzeni




Maliye Bakanlığı, yolcu taşıma bedellerini kredi kartı ile tahsil eden işletmeler, otomatik satış makineleriyle yapılan satışlar, elektronik sistemli otoparklar gibi alanlarda belge düzeninin nasıl işleyeceğine açıklık getirdi.

Maliye Bakanlığı’nın bu konulara ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yolcu taşımacılığında bankalarca çıkarılan kredi kartları ve banka kartları ile yapılan geçiş işlemlerinde yolcu geçiş sayısı ve buna ilişkin tutarlar banka tarafından kayıt altına alınacak. Bu kartları okuyan cihazlar aracılığıyla yapılan yolcu geçişleri gün sonunda bankaca raporlanacak. Banka tarafından günlük olarak alınan geçiş raporlarının üretilmesi aşamasında dışarıdan hiç bir müdahale yapılmasına imkan verilmeyecek. Bankada oluşan tüm bilgiler, değiştirilemeyecek ve silinemeyecek şekilde muhafaza edilecek.

Söz konusu kartların bu şartlar dahilinde kullanılması durumunda günlük hasılat Bankaca alınacak geçiş raporlarına dayanılarak işletmelerce "muhtelif müşteriler" ibareli fatura ile belgelendirilecek ve kayda alınacak. Ancak, müşterinin istemesi halinde yolcu bileti işletme tarafından düzenlenerek verilecek.

OTOMATİK SATIŞ MAKİNELERİ

Tebliğde, otomatik satış makineleri ile yapılan mal veya hizmet satışlarının belgelendirilmesi konusunda da açıklamalar yer aldı. Söz konusu makinelerle yapılan mal veya hizmet satışlarına ilişkin bilgiler, makinenin hafızasından silinemeyecek ve değiştirilemeyecek bir şekilde kaydedilecek. Kaydedilen bilgilere dışarıdan herhangi bir müdahale yapılamayacak. Gün sonunda makineden günlük satış raporu alınabilecek. Bu şartların sağlanması durumunda malın satışı veya hizmetin verilmesi anında Vergi Usul Kanununda yer alan belgelerden herhangi biri düzenlenmeyecek, ancak gün sonlarında makineden alınacak raporlara istinaden "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenecek.

Otomatik satış makinelerinin yukarıda sayılan şartları taşımaması ve herhangi bir düzeneğinin olmaması nedeniyle satışın para atılarak yapılması halinde, malın sevk edildiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde satılan malları içerecek şekilde "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenmesi gerekiyor.

Her iki durumda da söz konusu otomatik satış makinelerine yerleştirilmek üzere taşınan mallar için "muhtelif müşteriler" ibareli sevk irsaliyesi düzenlenecek.

ELEKTRONİK SİSTEMLİ OTOPARKLAR

Otopark işletmeciliği faaliyetinde bulunan ve ödeme kaydedici cihaz yerine elektronik cihazlar kullanan mükelleflerin belge düzenine ilişkin esaslar da açıklandı. Bu tür yerlerde, otopark bedelinin ödenmesi sırasında sistem yazıcıları tarafından tek nüsha olarak perakende satış fişi düzenlenecek. Mali hafızasında oluşan tüm mali bilgiler, enerji kesintisi de dahil olmak üzere hiçbir şekilde hafızasından silinemeyecek şekilde korunacak. Günlük, aylık ve yıllık bazda alınan hasılat raporlarının üretilmesi aşamasında dışarıdan hiçbir müdahale yapılmasına imkan verilmeyecek.

Günlük hasılatın belge düzenlenmeksizin hasılat raporuna göre kaydedilmesi, her cihazın seri numaralarına göre günlük ve kümülatif hasılatı içerecek şekilde verilen Z raporlarına dayanarak gelir kaydı yapılması ve bu şekilde cihaz kullanılan otoparklarda ayrıca ödeme kaydedici cihaz kullanılmaması gerekiyor.

KAPIDAN SATIŞLAR-MESAFELİ SÖZLEŞME SATIŞLARI

Bu arada, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da tarif edilen kapıdan satışlar ve mesafeli sözleşme satışlarında meydana gelen iade işlemlerinde belge düzenine ilişkin ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacıyla da açıklamalar yapıldı. Bundan böyle, sadece kapıdan ve mesafeli sözleşmeler düzenlenerek yapılan satışlara ilişkin iade işlemleri için iade bölümünün yer alacağı bir fatura düzenlenmesi ve en az iki örneğinin müşteriye malla beraber gönderilmesi gerekiyor.
</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
belge, düzeni, elektronik, maliyeden, sistemlere, ödemeli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bakan Yıldız: Diyarbakır Belediyesi borcunu ödemeli Desmont Haber Arşivi 0 25 Ocak 2015 16:41
ABD: Kuzey Kore tazminat ödemeli Desmont Haber Arşivi 0 24 Aralık 2014 21:01
Ödemeli aramalar'a DİKKAT cLaS Haber Arşivi 0 13 Temmuz 2012 11:00
Clinton: Rusya ve Çin Bedel Ödemeli Thetis Haber Arşivi 1 06 Temmuz 2012 18:03