IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ağustos 2008, 17:50   #1
Çevrimdışı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Değerli Türk Lirası politikası iflas etmiştir




Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ciddi bir dış ticaret açığı bulunduğunu belirterek, Türk parasının aşırı değerli olduğu sürece bu açığı yok etme imkanının bulunmadığını söyledi.

Tüzmen "Enflasyonu aşağı çekmenin tek yolu TL'nin değerini yükseltmek diye belirlenen politika bugün iflas etmiştir" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Temmuz ayı ihracat gerçekleşmelerini, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de katıldığı toplantıyla Muğla’da açıkladı. Bakan Tüzmen, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Türk parasının aşırı değerli oluşu yüzünden ciddi “ithalatçı” olduğunu vurguladı. İhracattaki artışın daha yeni yeni ithalat artış oranının üzerine çıktığı bir dönemin yaşadığına işaret eden Tüzmen, ihracatla ithalat arasındaki makasın kapanmasına değerli TL’nin engel olduğunu dile getirdi.

Tüzmen, Türk parası değerli olmaya devam ettiği sürece dış ticaret açığını yok etme imkanının bulunmadığını, yerli ara malı kullanarak açığı azaltma imkanları olduğu, ancak bu konuda bir strateji gerektiğini belirten Tüzmen, şöyle konuştu:

"Endüstri ve sanayinin alt yapısını değiştirmek ve teşvik politikasını yeniden gözden geçirerek ancak ihracat artışı sağlanabilir. Fakat ihracata dayalı kalkınmayı benimsenen ülkelerde yerli para birimi hiçbir zaman değerli tutulmaz. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Bernanke bile bunu dile getirdi. ABD bugün krizi aşabildiyse ihracat artışıyla bunu gerçekleştirdi. Bunu sağlayabilmesinin nedeni de düşük yerli para birimidir. Biz bunu 5 yıldır bu ekiple söylüyoruz. İthalatı düşürmek, ihracatı arttırmanın birinci yolu düşük kurdur."

"MERKEZ BANKASI REZERVLERİNİ ARTIRMALI"

İhracatı arttırmanın diğer yolunun ülkede rezerv tutmak olduğunu dile getiren Tüzmen Çin'i bu konuda örnek gösterdi. Tüzmen, "Çin 1 trilyon dolara karşılık 2 trilyon dolar rezerv tutuyor. Çünkü kendi piyasasındaki doları alıp içeriye kendi para birimini vermek için tutuyor. Eğer Türkiye'nin ihracatı 125 milyar dolarsa en az 165 milyar dolar rezerv tutması lazım. Merkez Bankası'nın 75 milyar dolar rezervle bu iş olmaz" diye konuştu.

Türkiye'nin dış ticaret açığını dengelemek için öncelikle parasının değerini belli bir düzeyde tutması ve aşırı şekilde değerlenmesini önlemesi gerektiğini belirten Tüzmen, "Enflasyonu aşağı çekmenin tek yolu TL'nin değerini yükseltmek diye belirlenen politika bugün iflas etmiştir. Siz yerli para biriminizi değerlendirerek enflasyonu aşağı çekemezsiniz. Bu kolaycı çözümdür. Bu kolaycı çözüm dış ticaret açığından tetiklenen cari açık sıkıntısını getirir önünüze koyar, o zaman kara kara düşünmeye başlarsınız. Senelerce bunu söyledik. Ancak geç anlaşılacak. Bu da sıkıntılara sebep oluyor" dedi.

Tüzmen, bundan sonra iç piyasayı hareketlendirecek biçimde Merkez Bankası rezervini artırmak ve iç piyasaya da hafif hafif TL vererek yerli paranın değerlendirmesini önlemek olduğunu kaydet

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
değerli, etmiştir, iflas, lirası, politikası, türk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dolar değil Türk Lirası kullanıyoruz AngeL Gazete Manşetleri 0 24 Ocak 2015 14:34
Türk Lirası değer kazandı Violent Haber Arşivi 0 31 Mart 2014 13:23