IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Ağustos 2008, 19:45   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İngiliz asker kendini Okçular'a adadı




KIBRIS'ta 1963 yılında Barış Gücü’nde ve NATO bünyesinde AB'de görev yapan emekli İngiliz subayı 63 yaşındaki Alan Fenn, hayatını 11 yıl önce yerleştiği, 18'i endemik yaklaşık 200 bitki çeşidinin yetiştiği, ender kelebek türlerinin yaşadığı Muğla'nın Ortaca Beldesi'ne bağlı Okçular Köyü'ne adadı.


Köyde doğanan korunmasına yardımcı olan endemik bitki türlerinin yetiştiğini ortaya çıkaran, turistlere rehberlik yapan, köy halkına birlikte yaşadığı Jannet Surman'la İngilizce öğreten Alan Fenn, son olarak Okçular'ı tanıtmak amacıyla İngilizce-Türkçe bir kitap yazdı. Bin tane bastırdığı, 100'ünü ABD ve İngiltere'ye gönderdiği kitaplardan elde edilecek geliri, üyesi olduğu ‘Okçular Kültür Sanat Sağlık Dayanışma Eğitim ve Turizm Derneği’ne (OKDER) bağışlayacağını belirten Alan Fenn, “Buraya geldiğimde yabancıydım. Ama artık ben de Okçular'ın bir köylüsüyüm. Köyümün ve doğasının geleceği için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışacağım” dedi.

1996'da İngiltere'nin başkenti Londra'daki bir hapishanede çalışırken bel fıtığı olan ve ameliyat olmasına rağmen iyileşemeyen Alan Fenn, hava değişikliğinin rahatsızlığına faydası olabileceğini düşünerek, aynı yıl birlikte yaşadığı Janet Surman'la tatil için Türkiye'ye geldi. Antalya'nın Kaş ve Kalkan ilçelerindeki tatilleri sırasında belindeki kaybolan ağrıları, Londra'da yeniden artınca Alan Fenn, emekliye ayrılıp Türkiye'ye yerleşmeye karar verdi. Alan Fenn, 1997'nin kış aylarında Janet Surman'la tekrar geldikleri Antalya'da bir otomobil kiralayıp, güneydeki tatil beldelerini tek tek gezdi. Çift, doğasına, sakinliğine ve insanlarına hayran kaldıkları Okçular'a yerleşmeyi tercih etti. Ortaca'ya altı kilometre uzaklıkta, köy mezarlığının yanı başındaki çok eski bir binayı satın aldı. Harabe halindeki binayı, görenlerin gıptayla baktığı, bir ev haline getirdi. Doğasever yürüyüşçülerin uğrak noktası ve büyük bir bölümü özel koruma bölgesi olan köyün civarında yürümek, bel fıtığı rahatsızlığından tamamen kurtulan Fenn'in en büyük merakı haline geldi.

FAUNAYI ORTAYA ÇIKARDI

Aralarında, 18 endemik bitkinin yanı sıra keçiboynuzu, zeytin ve çam ağaçları, kekik, çintar (mantar), ada çayı gibi ekonomik getirisi olanların da bulunduğu yaklaşık 200 çeşit bitkiyle, ender kelebek türlerinin yaşadığı, zengin görsel güzelliklere sahip Okçular'ı, fotoğraflamaya başladı. Hayatında hiç görmediği ve kaynaklarda da rastlayamadığı bitki türleri hakkında bilgi sahibi olmak için Ankara'daki Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Fuat Canbolat'la işbirliği yaptı. Bu işbirliği, Okçular'ın faunasının (belirli bir bölgede yetişen her türlü hayvanın hepsi) ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı. Bölgede, aralarında ‘Viennese Emperer Mont’ ve ‘Rare Swallowtail’ gibi çok ender rastlanan türde kelebeklerle bitki bilimcilerinin soyunun devamı için ‘Kırmızı alarm’ verdiği ifade edilen ‘Alkana mughlae’ isimli endemik çiçek türünün Okçular'daki kayalıklarda çok sayıda bulunduğu anlaşıldı.

TAŞ OCAĞINI AÇTIRMADI

Alan Fenn, çevresinde olup bitenlere kayıtsız kalmadı. 2005'te, çevreciler açısından büyük bir başarıya imza attı. Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırına sadece 300 metre uzaklıktaki Kocadere Vadisi'ndeki 142 dönümlük arazide taşocağı açılması için ruhsat verildiğini öğrenince isyan bayrağını açtı. Fenn, köylülere ve çevrecilere önderlik yaparak, bölgedeki doğal dokuya büyük zarar vereceğine inandığı ocağın açılmaması için eylemler yapılmasını sağladı. 192 kişi bölgeye yürüyüş düzenleyip piknik yaptı, eylemler, amacına ulaştı, ocağın ruhsatı iptal edildi.

GÖNÜLLÜ REHBERLİK VE ÖĞRETMENLIK YAPTI

Fenn ve Surman, çok sevdiklerini söyledikleri Okçular'ın tanıtımına ve köylülerin İngilizce öğrenmesine de katkıda bulundu. Gönüllü rehberlik yapan çift, turistlere köyü tanıtmakla kalmadı, Türk insanının çok iyi olduğunu anlattı. Başta çocuklar ve gençler olmak üzere, yerleştikleri yıllarda bin olan nüfusu şu anda 2 bine yaklaşan köyde gönüllü olarak öğretmenlik yaptı, İngilizce öğretti. Çift, her fırsatta, yakınları aracılığıyla ABD ve İngiltere'de Türkiye ve yaşadıkları köyün tanıtımını yapmayı da ihmal etmedi.

OKÇULAR İÇİN KİTAP YAZDI

Hayattaki en büyük amacının Okçular'ın dünyanın her yanında tanınan bir turizm beldesi haline gelmesine katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Fenn, son olarak da bu doğrultuda bir kitap yazdı. ‘Okçular Köyü’ adını taşıyan 112 sayfalık İngilizce ve Türkçe kitapta, Okçular'ın doğal güzelliklerini, geleneklerini, kültürünü ve burada yaşadıklarının bir bölümünü anlattı. Bin tane basılan Begüm Soylu, Nursel Kaykusuz'un Türkçe çevirmenliğini yaptığı kitap, geçen hafta yayımlandı. 100'ü İngiltere'ye ve ABD'ye gönderilen eserinin tanıtımı için düzenlediği toplantıda konuşan Alan Fenn, kitaptan elde edeceğini belirttiği gelirin tamamını üyesi olduğu OKDER'e bağışlayacağını açıkladı.

YABANCI DEĞİLİM

Gelirin, köyün civarının ağaçlandırılması ya da park yapılması amacıyla kullanılmasını isteyen Fenn, Okçular'a ve halkına duyduğu sevgiyi şu sözlerle anlattı:
“Buraya geldiğimde yabancıydım ama artık ben de Okçular'ın bir köylüsüyüm. Köyümün ve doğasının geleceği için elimden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğim. Çünkü, ben, dünyada böyle güzel yer, böyle güzel insanlar görmedim. Burada yeniden dünyaya hatta cennete geldim. Bu güzelliklerin, bu cennetin, bu insanların zarar görmemesini istemiyorum. Yaşadığım müddetçe de zarar verilmesine izin vermeyeceğim.”

HERKESE ÖRNEK OLSUN

OKDER Başkanı Bayram Özal da Fenn'den övgüyle bahsetti. “Alan Fenn, köyümüze şimdiye dek çok şey kattı, her zaman korumaya çalıştığı çevremizi ve insanlarımızı tanıttı” diyen Bayram Özal, emekli İngiliz askerini herkesin örnek alması gerektiğini söyledi.





</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
adadı, asker, kendini, okçulara, İngiliz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kendini Asan Asker Son Anda İpten Alındı.. Düş Haber Arşivi 0 27 Eylül 2011 17:27
İngiliz asker döve döve öldürdü Lucifer Haber Arşivi 1 17 Şubat 2010 10:32