IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ağustos 2008, 18:26   #1
Çevrimdışı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Deprem ve afetler için yeni proje




17 Ağustos Marmara Depremi'nde iletişim hatlarının devre dışı kalması nedeniyle bölgeyle iletişimin sağlanamadığını dikkate alan çeşitli kurum ve kuruluşlara bağlı sağlık ve ilk yardım birimleri, oluşturdukları afet haberleşme sistemleriyle güçlerini birleştiriyor.

17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından çöken telefon hatları, özellikle depremin ilk saatlerinde adeta krize neden olmuş, deprem bölgesiyle Ankara arasında saatlerce iletişim kurulamamıştı.

Depremden hemen sonra 7,4 şiddetindeki sarsıntının vurduğu illerdeki yöneticiler, Başbakanlıkta kurulan Kriz Merkezi'ne saatlerce bilgi verememişti. Ayrıca bölgeye ulaşan ilk yardım ekipleri de haberleşme sorunu nedeniyle büyük bir koordinasyon eksikliği yaşamış, bu durum farklı kurumlardaki ilk yardım ve arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını sekteye uğratmıştı.

AFOM KURULDU

Yaşanan bu acı tecrübenin hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, önemli bir adım atarak Türkiye'nin ilk Afet Operasyon Merkezi'ni (AFOM) kurdu. Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki merkezde oluşturulan bir operasyon üssü ile her türlü koşullarda afet bölgesiyle en kısa sürede haberleşme sağlanması hedeflendi.

Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFOM'un Kızılayın kalbi olduğunu vurgulayarak, “17 Ağustos bize iyi bir ders oldu. Marmara Depremi'nin hemen ardından yaptığımız yatırımlar ile şu anda dünyanın en iyi haberleşme sistemine sahibiz” dedi.
Kurulan telsiz sisteminin dünyanın her yeri ile kesintisiz haberleşme imkanı sağladığını vurgulayan Taşlı, yurt genelindeki Kızılaya ait 23 merkez ile yine belirli bölgelerdeki 21 mobil araca aynı sistemi kurduklarını, bu sayıyı artırmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

“SİSTEMLER ENTEGRE EDİLMELİ”

Söz konusu sistemi Orta Doğu, Asya ve Afrika'daki çeşitli insani yardım operasyonlarında kullandıklarını ile şu anda Gürcistan'da bulunan Kızılay ekiplerinin de bu sistemden yararlandığını bildiren Taşlı, acil durumlarda koordinasyonun önemine değindi.

Kızılayın ardından çeşitli kurum ve kuruluşlara bağlı ilk yardım ve arama kurtarma ekiplerinin de afet haberleşme sistemi kurduğunu kaydeden Ömer Taşlı, mutlaka tüm birimlerin tek bir merkezden koordine edilerek, kullandıkları haberleşme sistemlerinin birbirlerine entegre edilmesi gerektiğine işaret etti.

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünün bu konudaki sorunun çözümü için bir süre önce çalışma başlattığını ancak herhangi bir çözüme ulaşılamadığını kaydeden Taşlı, sağlanacak entegrasyona da mutlaka amatör telsizcilerin dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Ömer Taşlı, “Olası bir afet veya deprem durumunda bölgeye gidecek veya bölgede görev yapacak arama kurtarma ve ilk yardım ekipleri arasındaki koordinasyonun sağlanması konusu şu an için en büyük sorunumuz” görüşünü dile getirdi.

AFET VE DEPREM BÖLGESİNDEN NAKLEN YAYIN YAPILACAK

Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, haberleşme sistemi bulunan mobil araçlarda kısave uzak mesafe haberleşmesi sağlayan telsiz sistemi, uydu telefonu, uydu üzerinde internet bağlantısı sağlayan taşınabilir çantalardan oluşan bir düzenek olduğunu belirterek, birkaç hafta sonra naklen yayın sistemlerine de kavuşacaklarını söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı ve TÜRKSAT ile imzaladıkları protokol ile TÜRKSAT 3-A uydusu üzerinden geniş bant iletişime olanak tanışan bir frekansın kendilerine ücretsiz olarak tahsis edildiğini ve 5'i taşınabilir çanta, 9'u ise naklen yayın aracı olmak üzere toplam 14 uydu yayın sistemine kavuşacaklarını dile getiren Taşlı, “olası bir deprem ve afet durumundan bölgeye gidecek olan ilk ekibimiz, olay yerinden yapacakları naklen yayınla bölgede durumu yansıtan görüntüleri merkezimize iletecek” diye konuştu.

AFET VE ACİL HABERLEŞME SİSTEMİ KURAN DİĞER MERKEZLER

Marmara Depremi'nin ardından “Acil ve Afet Haberleşme Merkezi” kuran Kızılay'ın ardından Sağlık Bakanlığı da harekete geçti. Hazırladığı proje ile 14 mobil telsiz haberleşme sistemi kuran bakanlık, merkezi bir haberleşme merkezi oluşturmak için de çalışma başlattı.
Sivil Savunma Genel Müdürlüğü 11 ilde telsiz sistemi kurarken, Afet İşleri Genel Müdürlüğü de 1'i sabit ve 1'i de mobil olmak üzere 2 ayrı telsiz sistemini hayata geçirdi.

İçişleri Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların imzası ile 155 (Polis İmdat), 110 (İtfaiye), 154 (Jandarma) ve 112 (ilk Yardım) hatlarının “112 Acil Komuta Merkezi Projesi” ile tek bir telefon hattında toplanmasını öngören çalışmaya start verilirken, projenin haberleşme altyapısı için hazırlanan şartnameye Sağlık Bakanlığı, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Türk Kızılayının kullandığı iletişim sistemlerinin entegre edilmesi şartı konularak, ilk defa kurumlar arası koordinasyon için harekete geçildi.

Bu çalışmaların ardından Emniyet Genel Müdürlüğü de 10 merkeze HF/SSB (Yüksek frekanslı, tek bant üzerinden iletişim sağlanan uzak mesafe telsizleri) telsiz sistemi kurmak için ihaleye çıkarken, İstanbul Valiliği, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırladığı “İstanbul Sismik Risk Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi”ne (İSMEP), İstanbul'daki tüm afet ve arama kurtarma ekiplerine ait haberleşme sistemlerinin, HF/SSB'den oluşan telsiz haberleşmesine entegre olması kararını verdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Temsilciliği de 30 adet HF/SSB sistemi alarak, bölgedeki mobil araçlarla iletişim gücünü en üst seviyeye çıkarttı.

Kurulan sistemlerin, hem birbirleriyle entegre olabilme özelliği taşıdığı hem de belli bir frekanstan ortak haberleşme yapılmasına imkan verdiği öğrenildi.
</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
afetler, deprem, icin, proje, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Deprem doğal afetler ruh sağlığı ELa__ Ruh Sağlığı 0 21 Mayıs 2012 16:23
Kartal'da engelliler için yeni proje Lucifer Haber Arşivi 0 08 Temmuz 2010 13:25
Afetler için mobil iletişim cihazı Dilara Bilim Dünyasından Son Haberler 0 17 Eylül 2008 13:43