IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Ağustos 2008, 23:53   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Depremde 2 yakınını kaybetti, mimarı 55 bin YTL tazminata mahkum ettirdi




ESKİŞEHİR'de 17 Ağustos Marmara depreminde oturdukları apartmanın yıkılmasıyla eşini ve oğlunu kaybeden Metin Basmacı ile kızı Derya Basmacı’nın açtığı davada, teknik sorumlu mimar tazminata mahkum oldu.

Mahkeme, mimar Haşim Güngörsün’ü, Metin Basmacı ile kızı Derya’ya 55 bin YTL tazminat ödemesine karar verdi. Metin Basmacı, yıkılan apartmanla ilgili ceza davasının zaman aşımına uğradığını belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduğunu söyledi.
Emekli bankacı Metin Basmacı (61), 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara depreminde Eskişehir’de bir tek oturdukları Sivrihisar Caddesi’ndeki 8 katlı Tarhan Apartmanı’nın yıkıldığını söyledi. Olayda eşi Suriye Basmacı (42) ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 2’inci sınıf öğrencisi olan oğlu Burak Basmacı (21) ile birlikte 32 kişinin öldüğünü 14 kişinin de yaralandığını anlatan Metin Basmacı, kızı Derya ile kendisinin ise yaralı olarak kurtulduklarını söyledi.

8 SAAT ENKAZ ALTINDA KALDI

Baba Metin Basmacı kendisinin 8 saat enkaz altında yaldıktan sonra yaralı olarak kurtulduğunu belirterek olayın ardından Tarhan Apartmanı’nın teknik sorumlu mimar Haşim Güngörsün, belediyede görevli mimar Ahmet Korkmaz, binanın yapıldığı yıl belediyede inşaat mühendisi olarak görev yapan 2000’li yılların başında da bir süre DYP’den Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Orhan Soydaş, belediye görevlileri Erdin Erol ve Mehmet Sonkaya ile yıkılan binanın zemin katında oto galericiliği yapan ve dükkanını genişletmek için bina kolonlarını kestiği iddia edilen Ertuğrul Uzun hakkında ilk olarak 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığını söyledi.

CEZA DAVASI ZAMAN AŞIMINA UĞRADI

Metin Basmacı davanın daha sonra Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladığını ve 2003 yılında sanıklardan Haşim Güngörsün, Ahmet Korkmaz, başkanı Orhan Soydaş ve Erdin Erol’u 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırdığını, Ertuğrul Uzun ile Mehmet Sonkaya’nın beraat ettiklerini söyledi. Basmacı, “Dava daha sonra temyizden geri döndü. Sanıklar yeniden yargılanmaya başlandı. Son olarak mahkeme zaman aşımı süresinin dolmasına bir gün kala 16 Şubat 2007 tarihinde mimar Haşim Güngörsün’ü 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı, diğer 5 sanık ise beraat etti. Davanın temyize gönderilmesi zaman süresi açısından mümkün olmadı ve dava zaman aşımına uğradı” dedi.

Davanın zaman aşımına uğraması nedeniyle ölenlerin yakınlarından bir tek kendisinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduğunu belirten Metin Basmacı, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvurumu kabul etti. Ordan gelecek sonucu bekliyorum. Ben eşimi ve oğlumu kaybettim. Çuvalla para verseler ne olur. Ancak sorumluların cezalandırılması için çabalıyorum. Belediyede yıkılan Tarhan Apatmanı’nın genel iskan raporu kayboldu. O raporu bulamadılar. Rapor bulunmuş olsaydı belki de dava zaman aşımına uğramamış olacaktı” diye konuştu.

TAZMİNAT DAVASINI KAZANDI

Ceza davası sürerken kızı Derya Basmacı ile birlikte 27 Aralık 2004 tarihinde Eskişehir 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde mimar Haşim Güngör hakkında apartmanın taşıyıcı sistemlerini eksik hesapladığı için, Büyükşehir Belediyesi hakkında da yeterli düzeyde binanın kontrolünü yapmadığı gerekçesiyle 55’er bin YTL’lik manevi tazmit davası açtıklarını söyleyen Metin Basmacı davanın geçen ay sona erdiğini kaydedetti. Basmacı, mahkemenin eski Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren’in Marmaris’teki villasını da yapan mimar Haşim Güngörsün’ün kendilerine 55 bin YTL tazminat ödemesine karar verdiğini belirterek “Haşim Güngörsün bize 55 bin YTL’yi yasal faizlerle birlikte ödeyecek. Asliye Hukuk Mahkemesi, diğer davalı belediye için ise yetkinin kendisinde olmadığını buna İdare Mahkemesi’nin karar vereceğini bildirdi. Biz de bunu temyize gönderdik. Yargıtay'dan gelecek karar doğrultusunda belediyenin hangi mahkemede bu konuda yargılanmasına karar verilecek” dedi

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bin, depremde, ettirdi, kaybetti, mahkum, mimarı, tazminata, yakınını, ytl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkler AİHM'i Mahkum Ettirdi Rhytia Haber Arşivi 0 26 Mayıs 2012 15:21
Depremde 53 yakınını kaybetti Feronia Haber Arşivi 1 05 Kasım 2011 09:00