IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Eylül 2008, 10:25   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cumhuriyetçilerin kongresi olaylı geçti




ABD'de Cumhuriyetçi Parti kongresinin son günündeki başkan adaylığını kabul konuşmasında John McCcain, kendi partisine eleştiride bulunurken, ABD Başkanı George W. Bush'un politikalarıyla arasına mesafe koymaya özen gösterdi ve “savaştan nefret ettiğini”, sürekli barış için bütün gücünü ve deneyimini ortaya dökeceğini bildirdi.


ABD'nin Minnesota eyaletindeki ikiz kentler St. Paul-Minneapolis'te yapılan Cumhuriyetçi Partinin dördüncü gününde sahne alan McCain'in konuşması, salona sızan bazı göstericilerin pankartları ve sessizlik anında attıkları savaş karşıtı sloganlarla bölündü.

Bir pankartta, “bir ülkeyi işgal ederken kazanamazsın” yazılı olduğu görüldü. Savaş karşıtlarının sloganları, salondaki delegelerin, “ABD, ABD” diye tempo tutmasıyla birkaç kez bastırıldı. Yerleri güvenlikçiler tarafından tespit edilen protestocular kısa sürede salondan uzaklaştırıldı.

McCain konuşmasına, “Bu gece, çok az Amerikalı'ya verilen bir ayrıcalığa sahibim. Partimizin ABD başkan adaylığını kabul etme ayrıcalığına” sözleriyle başlarken, dakikalarca süren alkışlarla karşılandı.

Partinin adaylığını “minnet, alçakgönüllülük ve güvenle” kabul ettiğini belirten McCain, “benim hayatımda hiçbir başarı iyi bir savaş vermeden gelmedi ve bu adaylık da farklı bir örnek değil” dedi.

Konuşmasının hemen başında ABD Başkanı George W. Bush'a, 11 Eylül terörist saldırılarını takip eden “karanlık dönemde” ülkeye liderlik ettiği için minnettarlığını ifade eden McCain, Bush'un liderliğinin, ülkeyi o dönemde herkes tarafından kaçınılmaz olarak görülen başka terörist saldırılardan koruduğunu da söyledi. McCain, ABD'nin eski başkanlarından baba George Bush'a da, ülkeye verdiği onurlu hizmet için teşekkür etti.

Özellikle Irak politikaları nedeniyle kamuoyundan aldığı destek önemli ölçüde düşen Bush yönetimiyle arasına mesafe koymaya çalışan ve Washington'a değişim getirme vaadinde bulunan McCain, alışılmadık bir çıkışla, Cumhuriyetçi Partiye eleştiride bulundu. McCain, Cumhuriyetçi Partinin “yolunu kaybettiğini” ve parti mensubu bazı kişilerin yolsuzlukları yüzünden, halkın güvenini de yitirdiğini, bu güvenin yeniden kazanılması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Partinin başkan yardımcısı adayı Sarah Palin'in bir gün önce rakip Demokrat Partiyi hedef alan konuşması ve diğer konuşmacıların da sert bir dil kullanmalarına karşın, kongrenin son gününde parti yetkililerinin ve özellikle McCain'in, konuşmalarında daha yumuşak bir ton kullanması dikkat çekti. McCain, kararsız Amerikalılara seslenerek, “güveninizi kazanmayı umuyorum” dedi.

Arkasından Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama ve onu destekleyenlere seslenen McCain, “ikimiz arasında büyük farklılıklar var. Ancak size saygım var ve takdir ediyorum. Aramızdaki farklılıklara rağmen, bizi birleştiren daha fazla şey var. Hepimiz dost Amerikalılarız. Bu bağ, benim için her şeyden önemli” diye konuştu.

Bütün insanların eşit yaratıldığını ve eşit haklara sahip olduğunu vurgulayan McCain, Senatör Obama ve onun kazandığı başarıyı takdir ettiğini vurgularken, “ancak hiç kuşkunuz olmasın, bu seçimi biz kazanacağız” dedi. John McCain, seçimi kazandıktan sonra da, yurtsever herhangi bir vatandaşın yapacağı gibi elini her kesime uzatacağını ve hükümeti yeniden işler hale getireceğini söyledi. Bu arada, bazı protestocuların, “oyunuzu Barack Obama'ya verin” diye bağırdığı duyuldu ancak yine salondakilerin “ABD, ABD” temposuyla bu sözler bastırıldı ve protestocular salondan atıldı. McCain ise, “dostlarım, lütfen gürültü sizi bölmesin” diye uyardı ve konuşmasına devam edeceğini belirterek, “Amerikalılar bizim birbirimize bağırmayı kesmemizi istiyor” dedi. Bu sözler yine alkışlarla karşılandı.

Konuşmasında ekonomiye önemli bir bölüm ayırdığı görülen McCain, tek tek isimlerini verdiği bazı vatandaşların ekonomik sorunlarına değindi ve kendi yönetiminde, market alışverişi yapmakta, benzin almakta zorlanan, evinin borcunu ödeyemeyenlere gereken desteğin verileceğini kaydetti.

Yanında Sarah Palin gibi güçlü bir başkan yardımcısı adayı olduğunu belirten McCain, Palin'i Washington'a tanıştırmak için sabırsızlandığını söyledi. Obama'nın sık sık vurguladığı “değişim” temasını kullanan McCain, “eski, çok harcamayı seven, bir iş yapmayan, 'önce ben, sonra ülke' diyen Washington kalabalığına önceden bir uyarıda bulunmama izin verin, değişim geliyor” dedi. Ülkesine verdiği sözleri tutmama gibi bir alışkanlığı olmadığını söyleyen McCain, Palin ve kendisinin, Washington'ı değiştirme sözü verdiğini ve gelecek kuşaklara daha iyi bir ülke bırakmak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

“BEN BİR PARTİ İÇİN ÇALIŞMIYORUM”

“Ben bir parti için çalışmıyorum” diyen McCain, aynı şekilde özel bir çıkar grubu için veya kendisi için de çalışmadığını, Amerikalılar için çalıştığını söyledi. Yolsuzluğa karşı savaştığını ve bunu yaparken Demokrat Partili, Cumhuriyetçi Partili ayrımı yapmadığını belirten McCain, “kamuoyunun güvenini sarsanlar sorumlu tutulmalıdır. Ben, çok harcama yapanlara karşı da savaştım. Kimsenin sizin paranızı boşa harcamaya hakkı yok. Ve benim masama büyük harcama öneren ilk yasa geldiğinde veto edeceğim. Hepsini meşhur edeceğim ve isimlerini herkes bilecek” diye konuştu.

Irak'ta da, o günlerde popüler bir şey olmamasına karşın, daha fazla asker gönderilmesi yönündeki doğru stratejiyi desteklediğini söyleyen McCain, karşıtlarının kendisine, “McCain artık seçimi kaybettin” dediğini anlattı. Buna karşın McCain, “ülkemin savaşta kaybettiğini görmektense seçimi kaybetmeyi tercih ederim” dediğini hatırlattı.

McCain, “ben iyi bir savaştan kaçmam. Hayatımda bir kaç tane zorlu savaş verdim ve şunu öğrendim: Sonunda önemli olan, ne uğruna savaştığınızdır. Ben Amerikalılar için savaşıyorum, sizin için savaşıyorum” dedi. Ekonomik zorluklar içindeki Amerikalı aileler için savaştığını, Cumhuriyetçi Partinin “onur ve prensiplerinin yeniden yerine konulması için” savaştığını söyleyen McCain, üstü kapalı bir şekilde Bush yönetimine yüklenerek, “biz Washington'a değişim getirmek için seçildik ve Washington'ın bizi değiştirmesine izin verdik. Bazı Cumhuriyetçi Partililer yolsuzluk tuzağına düşünce biz de Amerikan halkının güvenini kaybettik. Yabancı petrole bağımlılıktan kendimizi kurtaramayınca güven kaybettik. Gücümüze, ilkelerden daha çok değer verince güven kaybetti. Biz bunu değiştireceğiz. İnsanların güvenini yeniden kazanacağız. Partimizin temel prensiplerine döneceğiz” diye konuştu.

Obama ile kendi politikaları arasında bir karşılaştırma yapan McCain, “ben vergileri düşük tutup keseceğim, rakibim bunları artıracak. Ben, Amerikan malları ve hizmetleri için yeni piyasalar açacağım, rakibim kapatacak. Hükümet harcamalarını ben keseceğim, o artıracak. Benim vergide kesintim daha çok iş yaratacak, rakibimin vergileri artırması bu işleri ortadan kaldıracak. Benim sağlık planım Amerikalılar'ın daha iyi bir sağlık sistemine sahip olmasını sağlayacakken onun planı, kişileri hükümet destekli bir sağlık sistemine itecek” dedi.

DIŞ POLİTİKA MESAJLARI

McCain, ABD başkanı seçildiği zaman, ülkede on yıllardır yapılmış olan en iddialı ulusal projeyi devreye sokacağını söyledi ve “bizden pek fazla hoşlanmayan ülkelere yıllık olarak verilen 700 milyar dolarlık yardımı göndermeyi keseceğiz” dedi. Yabancı enerji kaynaklarına bağımlılığı keserek, Alaska'da petrol sondajı gibi ülke için çözümlere, nükleer santrallere ve alternatif enerji kaynaklarına yöneleceklerini anlatan McCain, terörizm meselesine de değindi.
McCain, son yıllarda El Kaide'ye karşı başarılı operasyonlar düzenlenmesine karşın, bu örgütün tamamen yenilmediğini ve ellerinde olsa yeniden ABD'ye saldıracaklarını söyledi.

İran'ın halen, “terörizme destek veren ülkelerin başında geldiğini” ve nükleer silah elde etme yolunda devam ettiğini iddia eden McCain, Rusya'ya ve politikalarına da eleştiriler getirdi. John McCain, “Rusya'nın, petrol zengini ve güçlü yolsuzlaşan liderleri, gücün gerektirdiği demokratik idealler ve yükümlülükleri reddetti. Küçük, demokratik bir komşu ülkeyi, dünyanın petrol kaynakları üzerinde kontrol kazanmak, komşuları korkutmak ve Rus imparatorluğunu yeniden kurmak için işgal etti. Gürcistan'ın cesur halkı bizim dayanışma ve dualarımıza ihtiyaç duyuyor. ABD Başkanı olduğumda ben, yeniden Soğuk Savaş'a dönülme korkusunu yaşamamak için Rusya ile iyi ilişkiler kurma yolunda çalışacağım. Ancak şiddet uygulanırsa bunu görmezden gelemeyiz” dedi.

Tehlikeli bir dünyada tehlikeli tehditlerle karşı karşıya bulunulduğunu söyleyen McCain, “ancak ben bunlardan korkmuyorum, bunlara karşı hazırlıklıyım” diye konuştu. McCain, “ordu nasıl çalışır biliyorum. Ordunun ne yapabileceğini, ne yapmaması gerektiğini bilirim. Dünya nasıl işliyor biliyorum. Bunun içindeki iyi ve kötüyü biliyorum. Daha özgür, güvenli ve refah içinde bir dünya yönündeki rüyamızı paylaşan liderlerle nasıl çalışılacağını ve işbirliği yapmayanlara nasıl karşı durulacağını biliyorum. Barışı nasıl güvence altına alacağımı biliyorum” ifadelerini kullandı.

Henüz 5 yaşındayken Japonlar'ın Pearl Harbor'a saldırmasını takip eden dört yılda savaşa giden babasını çok az gördüğünü, aynı savaşın sonunda ise asker büyükbabasının “çökmüş bir şekilde” eve dönüp kısa süre sonra öldüğünü anlatan McCain, kendisinin de Vietnam'da çok yakın arkadaşlıklar kurduğunu, bazı arkadaşlarının ise eve dönme şansına sahip olamadan orada yaşamını yitirdiğini ifade etti. McCain, “ben savaştan nefret ediyorum. Tahayyül ötesi korkunç bir şey. Bu ülkenin başkanı olmak için yarışıyorum çünkü ülkeyi güvenli tutmak ve ailelerimizin, sevdiklerini savaşta kaybetmesini önlemek istiyorum. Dünya ve liderleriyle birlikte, bütün deneyimimi, diplomatik, ekonomik, askeri bütün araçları, ideallerimizin gücünü kullanarak, daha istikrarlı ve sürekli barış için çalışacağım” dedi.

Ülkede gereken değişimi sağlamak için kendisinin deneyiminin yeterli olduğunu ve bunu kanıtlamak için vücudunda yaralar bulunduğunu belirten McCain, Obama için durumun böyle olmadığını söyledi.

McCain, kendi yönetiminde Demokrat Partililer ve bağımsızlarla da çalışacağını ve yeni yönetime şeffaflık ve hesap verebilirlik özelliklerini getireceğini kaydetti. McCain, hayatındaki talihsizliklerin kendisine önemli bir şey öğrettiğini ve bu talihsizlikler sayesinde, kahramanlarla birlikte savaştığını, cesaret, şefkat ve sevgi gördüğünü anlattı.

ZORLU SAVAŞ ESİRLİĞİ DÖNEMİ

Vietnam Savaşı'nda esir düştüğü günleri de anlatan McCain, “ben gençken, kendimi herkesten güçlü görürdüm. Çok bağımsızdım” dedi. Ancak savaşta esir düşüp işkence gördükten ve karanlık bir hücrede ölüme terk edildikten sonra, kırık kollarıyla yemeğini yiyecek gücü bulamadığını ve iki Amerikalı esirin yardımı ve desteğiyle hayatta kaldığını aktardı.

Babasının amiral olduğunu öğrendikten sonra kendisini ABD'ye geri göndermenin önerildiğini ancak bunu onur kırıcı bulduğu ve kendisinden önce yakalanıp dönmeyi bekleyen sırada başka Amerikalılar olduğu için reddettiğini söyleyen McCain, bu tutumundan sonra işkencenin arttığını kaydetti.

McCain, bu sırada işkenceye dayanamayarak konuştuğunu ifade etti. Hücresine döndüğü zaman kendisini çok utanmış ve yaralanmış hissettiğini, diğer esirlerin yüzüne bakmakta zorlandığını belirten McCain, hücre komşusuyla duvara vurarak haberleştiğini ve diğer esirin kendisine, elinden gelenin en iyisini yaptığını, hiç bir adamın tek başına böyle bir şeye dayanamayacağını söyleyerek rahatlattığını ve geri dönünce ülke adına savaşmaya devam etmesi yönünde cesaretlendirdiğini söyledi.

John McCain, “ben ülkeme, başka bir ülkenin hapishanesindeyken aşık oldum. Sadece buradaki hayatın rahatlığı için sevmedim, ben onu asaleti, tecrübeye olan inancı, adaleti ve insanlarının iyiliği için sevdim. Ben ülkemi sevdim çünkü burası sadece bir yer değil bir fikir, uğruna savaşmaya değecek bir dava. O günden sonra ben değiştim. Kendi kendimin değil, ülkemin adamıydım” dedi.

ABD'nin kendisini kurtardığını ve bunu hiç unutmayacağını söyleyen McCain, “nefesim yettiği sürece ben bu ülke için savaşmaya devam edeceğim. Tanrı da bana yardım etsin” diye konuştu.

Bir insanı en mutlu eden şeyin, “kendisinden daha büyük bir dava uğruna çalışması” olduğunu söyleyen McCain, “Benimle beraber savaşın” dedi. McCain, “ülkemiz için doğru olan için savaşın. İdealler ve özgürlük için savaşın! Çocuklarımızın geleceği için savaşın. Adalet ve herkese fırsat eşitliği için savaşın. Ülkemizi düşmanlara karşı savunmak için savaşın. Birbiriniz, bu güzel, kutsal Amerika için ayağa kalkın. Ayağa kalkın ve savaşın” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda McCain, “biz tarihten kaçmayız, tarih yaparız. Tanrı sizi ve Amerika'yı korusun” dedi.
McCain'in konuşmasını bitirmesinin ardından eşi Cindy McCain ve başkan yardımcısı adayı Sarah Palin ile eşi Todd da sahne aldı ve partilileri selamladı.
ABD'de 4 Kasımda yapılacak başkanlık seçimi öncesinde her iki büyük parti de böylece kongrelerini tamamlamış ve başkan adaylarını resmen seçmiş oldu. ABD başkanlık seçimine kadar, McCain ile Obama arasında, kamuoyu önünde üç büyük tartışma yapılacak. İlk tartışmanın, 26 Eylülde yapılması öngörülüyor.


</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cumhuriyetçilerin, gecti, kongresi, olaylı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Olaylı gece SeckiN Haber Arşivi 0 11 Eylül 2013 11:56