IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Eylül 2008, 14:18   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
OPEC bugün toplanıyor




Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Şekip Halil, küresel talebi karşılamak için mevcut petrol arzının yeterli olduğunu söyledi.


Halil, bugün yapılacak OPEC petrol bakanları toplantısı için Avusturya'nın başkenti Viyana'ya gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kesinlikle piyasada petrol bolluğu var” dedi.

Bu yılın sonuna ya da 2009 yılının başına kadar günlük petrol üretiminin talebi 500 bin ila 1,5 milyon varil aşacağını tahmin ettiğini ifade eden Halil, OPEC'in petrol üretimi konusunda alacağı kararda “bütün seçeneklerin açık” olduğunu belirtti.

Petrol fiyatlarının artmasına spekülatörlerin ve ABD dolarının değerinin düşük olmasının sebep olduğu görüşünü yineleyen Halil, “Şimdi ABD doları ve petrol fiyatı arasında ters ilişki olduğunun doğrulandığını görüyoruz” diye konuştu.

Kuveyt Petrol Bakanı Muhammed El Alem de, “Şimdilik petrol üretimini kısmaya ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

OPEC'te Suudi Arabistan'dan sonra ikinci büyük üretici konumundaki İran'ın Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozari ise “Piyasada petrol arzı fazlası olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Libya Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Ganem de piyasada talepten daha fazla petrol olduğunu, üretim kotalarından üzerinde petrol üreten OPEC üyelerinin üretimlerini kota limitlerine çekmeleri gerektiğini ifade etti.

“PETROL ÜRETİMİNİ KESMEK HAKSIZLIK”

Bu arada OPEC'ten üst düzey bir yetkili kış aylarının yaklaşmasıyla talebin zirveye çıkacağı göz önüne alınırsa şimdi petrol üretimini kesmenin haksız olacağını söyledi.

Yetkili, İngiltere'de yayımlanan El Hayat gazetesine verdiği demeçte, “Bu tür koşullarda, özellikle petrol talebinin yükseldiği yılın ilk çeyreğinden önce üretimi azaltmak haksızlık olacak” dedi.

Petrolün mevcut fiyatının piyasada arz ve talep dengesini yansıtan seviyelere yakın olduğunu (90 ila 100 dolar) belirten yetkili, “OPEC fiyatlarda büyük düşüşlerin önlemek için ihtiyatlı olmalı ve piyasanın durumunu yakından izlemeli” diye konuştu.

Yetkili, Suudi Arabistan'ın gelecekte petrol arzı konusunda verdiği güvencelerin, petrol üreticilerinin artan talibe karşılayıp karşılayamayacağına ilişkin kaygıların azalmasına yardımcı olduğunu da bildirdi.

OPEC yetkilisinin bu açıklaması, OPEC'in bugünkü toplantısında üretim hedeflerini değiştirmeyeceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Öte yandan OPEC'in petrol üretimini kısmayacağı beklentileri artarken, örgütün petrol üretimini Aralık ayında Cezayir'de yapacağı toplantıda kesebileceği yorumları yapılıyor.

Societe Generale bankasından yapılan açıklamada ise “OPEC'in, Suudi Arabistan önderliğinde gelecek aylarda üretimini gayri resmi olarak keseceği düşüncemizi yineliyoruz” denildi.

OPEC'in 13 üyesinden 12'sinin Ağustos ayında günlük 29,67 milyon varil olan toplam üretim kotalarından günlük 790 bin varil fazla petrol üretimi yaptığı belirtiliyor.

Üretim kotasının günlük 750 bin varil üzerinde üretim yapmış olabileceği belirtilen Suudi Arabistan, piyasadaki fazla üretimin çoğundan sorumlu tutuluyor.

PETROL 105 DOLARA YAKLAŞTI

Bu arada uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatı ABD dolarının değer kazanması ve zayıflayan Ike kasırgasının Meksika Körfezi'ndeki petrol faaliyetlerini etkilemeyeceği beklentileri yüzünden 105 dolara yaklaştı.
ABD ham petrolünün varil fiyatı Ekim ayı teslimi 1,15 dolar düşerek 105,19 dolar, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 94 sent gerileyerek 102,50 dolara indi.

Petrol fiyatları, 11 Temmuz'da 147,27 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra bugüne kadar 42 dolar (yaklaşık yüzde 30) değer kaybetti.


</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bugün, opec, toplanıyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
OPEC petrol talebi tahminlerini düşürdü Desmont Haber Arşivi 0 10 Aralık 2014 18:43
Yeni HSYK ilk kez toplanıyor Seth Haber Arşivi 0 28 Ekim 2014 11:49
Cerrahlar Ankara’da toplanıyor Deinonychus Sağlık Köşesi 0 08 Kasım 2011 21:12