IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Eylül 2008, 13:41   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Eber de kurudu




KÜRESEL ısınma ve kuraklık Türkiye'nin en büyük 12'inci gölü olan Afyonkarahisar'daki Eber Gölü'nü de vurdu. Yüzde 90 oranında kuruyan gölde, köylülerin saz kesmek, balık tutmak ve avlanmak için kullandıkları kayıklar, çöl görüntüsü veren göl tabanına oturdu.


Yakıcı güneşin altında kalan kayıklarını evlerinin önüne çekmeye başlayan köylüler, parçalayıp kışın yakacak olarak kullanacaklarını söyledi. 164 kilometrekarelik göl tabanının derinliklerinden çıkan sodalı ve tuzlu suyu ineklerin bile içmediğini anlatanr köylüler, arıtma sistemi için gereken 20 bin YTL'yi de toplayamadı. Her geçen gün yoksullukları artan köylüler, herkesin Doğu Anadolu'daki yoksulluğu gördüğünü, ama Eber Gölü civarının da artık ‘Batının Doğusu’ olduğunu söyledi.

164 kilometrekareyi bulan yüzölçümüyle Türkiye'nin 12'inci büyük gölüyken, yüzde 90'ı kuruyan Eber Gölü çöle döndü. Artık kum fırtınaları çıkan gölde, köylülerin kesip Afyonkarahisar Seka Fabrikası'na sattığı sazlar da kurudu. Geçmişte Eber'e kıyısı olan köylerde oturanların en önemli geçim kaynağı olan sazlar kendiliğinden yanmaya başladı. Köylüler, yüzyıllardır nimetlerinden yararlandıkları gölde dolaşmak için kullandıkları, şimdi göl tabanında kızgın güneşin altında kalan kayıklarını evlerinin önüne çekmeye başladı. Bazıları gölün yine eski günlerine döneceğine ilişkin zayıf bir ümit beslese de, çoğu köylü kayıkları parçalayıp kışın yakacak olarak kullanacağını söyledi.

SUYU TOPRAKTAN SÜZÜP İNEKLERE İÇİRİYORLAR

Susuzlukla da mücadele etmek zorunda olan çevre köylerden Bolvadin İlçesi'ne bağlı 296 haneli Ortakarabağ köylüleri artık tek geçim kaynakları olan ineklerin bile Eber'in tabanının derinliklerinden çıkan tuzlu ve sodalı suyu içmediğinden yakındı. Köylüler, sodalı ve tuzlu suyu arıtmak için kurulacak sistemin bedeli olan 20 bin YTL'yi de toplayamayınca ilkel bir arıtma sistemi oluşturdu.

Açtıkları kuyularda depoladıkları suyu topraktan geçirip süzdükten sonra ineklere verdiklerini belirten çiftçi 45 yaşındaki Ramazan Yaşar, “Bizim çektiğimiz rezillik. Televizyonlar hep doğuda eşekle su taşıyanları gösteriyor. Biz de batının doğusuyuz. Hep doğuyu gösteriyorlar, hep oraya bakıyorlar. Bize sadece oy zamanı geliyorlar. Buranın halini hiç bir siyasetçi gelip görmedi” diye yakındı. Köyün kahvecisi 37 yaşındaki Mustafa Aydın da, su ile birlikte herşey ellerinden gittiğinden yakındı. Köyün arıtma sorununun 20 bin YTL'ye çözülebileceğini kaydeden Aydın, “Ama bizde o kadar para yok. Toprağın arıttığı su yeterli olduğu sürece ineklerimiz yaşar” diye konuştu.





</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
eber, kurudu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Karasu Şelalesi kurudu Violent Haber Arşivi 0 12 Ocak 2014 17:30
186 kuş türünün yaşadığı göl kurudu Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Eylül 2008 02:11
Doğu ve Güneydoğu kurudu Lin Haber Arşivi 0 06 Mayıs 2008 20:14