IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18 Eylül 2008, 20:14   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Marmara Denizi'nde kirlilik alarmı!





Sevinç - Erdal İnönü Vakfı tarafından yürütülen Marmara Denizi Kirlilik araştırma sonuçları basın toplantısıyla açıklandı. Proje Genel Koordinatörü M. Levent Artyüz, Marmara Denizi'nin alt su tabakasındaki su sıcaklığında yaklaşık bir derecelik artış görüldüğünü anlattı. Artyüz, proje kapsamında yapılan ölçümlerde özellikle Marmara Denizi'nin doğu kesiminde besleyici materyalde ciddi artışların tespit edildiğini söyleyerek, "Ancak ön çalışmalara göre denizde yaşayan küçük canlı tür çeşirtliliği ve genel toplam miktarlarında ciddi düşüşler saptanmıştır. Bu da Marmara Denizi'nin birincil üretime bağlı olarak ciddi bir verim düşüklüğü göstereceğinin anlamlı bir sinyali olarak algılanmalıdır" diye konuştu.
Marmara Denizi'nde geçmiş senelere oranla ciddi bir bulanıklığın saptandığını vurgulayan Artyüz, bulanıklığın başlıca nedeninin sarı maddeler olduğunu dile getirdi. Artyüz, Marmara Denizi'nin batısında Karabiga Burnu - Şahmelek Limanı'ndaki fok mağaralarında herşeye rağmen hayatın devam ettiğini kaydederek, "2 adet Akdeniz Foku görsel olarak tespit edilmiştir. Doğanaslan Bankı - Kazanağzı mevkiinde ise son kalan Marmara Deniz deniz kaplumbağalarının bütün olumsuzluklara rağmen soyunun tükenmediği saptanmıştır" dedi.
Artyüz, Marmara Denizi'nde şu an yaşanılan olguların yüzde 99'unun kirlilikten kaynaklanan unsurlar olduğunun altını çizerek, "Bugün İstanbul'un günde en az 2.5 metreküp bir atık suyu hiç arıtmaksızın Marmara Denizi'ne atılıyor. Kirlilik çok ciddi bir tehdit olarak Marmara Denizi'nin üzerinde kılıcını sallıyor"diye konuştu. Türlerde çok ciddi bir gerileme olduğunu vurgulayan Artyüz, "İstanbul'da, kanalizasyon projesinin başladığı 70'li yıllara kadar 143 - 144 tane ekonomik öneme sahip tür varmış" dedi.
Artyüz, Marmara Denizi'ndeki sorunun, sadece yürürlükteki mevzuatın uygulanmasıyla bile iyiye gidebileceğini belirtti.
Bir basın mensubunun, "Deniz Feneri'ndeki 17 bin euro bu vakfa ya da sizin araştırmalarınıza aktarılsa Marmara Denizi'nde ne yapabilirsiniz?" şeklindeki sorusuna Artyüz, "O kadarını istemem açıkcası. Benim ihtiyacım olan yıllık 100 bin YTL. Yani benim açığımı kapatacak yıllık 100 bin YTL bu projeyi karşılayacak şekilde aktarılacak olsa, daha rahat olur" yanıtını verdi.
Prof. Dr. Dinçer Güler ise Marmara Denizi'ne çevre belediyelerinde atık sularını boşalttıkları vurguladı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
alarmı, denizinde, kirlilik, marmara


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Marmara ve Ege denizi'nde dreprem yaSmin Haber Arşivi 3 24 Mayıs 2014 13:22
Marmara Denizi'nde deprem PassioN Haber Arşivi 0 14 Mart 2012 20:12
Marmara Denizi'nde can pazarı! LeyLa Haber Arşivi 0 03 Ekim 2011 16:03
Marmara Denizi'nde Deprem! Düş Haber Arşivi 0 05 Ağustos 2011 01:40