IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Şubat 2009, 12:55   #1
Angel
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sabancı'da çatlak





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Toplam 68 şirket ve 55 bin çalışanıyla Türkiye'nin iki büyük sanayi topluluğundan biri olan Sabancı Grubu'nda tarihinin en büyük ayrılığı için işlemler başlatıldı.

2000 yılında toplulukla yollarını ayırıp Pegasus Havayolları'nın da sahibi olan Esas Holding'i kuran Şevket Sabancı, çocukları Ali Sabancı, Emine Kamışlı ve eşi Zerin Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup hissedar, Sabancı Holding ve Akbank'taki ortaklık paylarını satış masasına koydu.

Star Gazetesi'nin haberine göre, karar, Merkezi Kayıt Kuruluşu'na yapılan bildirimle ortaya çıkarken, satışa konu olan hisseler Akbank'ın yüzde 8.37, Sabancı Holding'in ise yüzde 15.83'üne denk geliyor. Satılacak Akbank hisselerinin değeri dünkü kapanış itibariyle 707.4 milyon doları bulurken, Sabancı Holding paylarının tutarı ise 551.9 milyon dolar ediyor. Böylece satış masasındaki hisselerin toplam değeri 1 milyar 259 milyon dolara ulaşıyor.

Satış yapan ortaklar arasında 1998 yılında vefat eden Hacı Sabancı'nın oğlu TÜSİAD eski Başkanı Ömer Sabancı ile kızı Demet Sabancı Çetindoğan ve eşi Özcan Sabancı da bulunuyor.

Ayrıca Holding'in kurucu ortakları arasında yer alan Kazım Köseoğlu ile Can Köseoğlu da hisselerini satış için kaydettiren diğer ortaklar arasında. Kayıt yaptırılan hisselerin satışının gerçekleştirilmesiyle Sabancı Holding'in kurucusu Hacı Ömer Sabancı'nın 5 oğlu arasında paylaştırdığı topluluğun yönetiminde Şevket ve Hacı Sabancı aileleri yönetimden tamamen çekilmiş olacak.

Sabancı Topluluğu'nun amiral gemileri olan Akbank ve Sabancı Holding'de Sakıp, Erol ve Özdemir Sabancı ailelerinin hissesi kalacak.

Aile üyelerinin holdingden ayrılmasıyla Sabancı Holding ve Akbank'ın ortaklık yapılarında da önemli değişiklikler meydana gelecek. Halen 8.4 milyar dolarla Türkiye'nin piyasa değeri en yüksek bankası konumunda bulunan Akbank'ta, Sabancı ailesisinin üyelerinin yüzde 14.61 olan doğrudan ortaklık payı yüzde 7.46'ya inecek. 3.48 milyar dolarlık Sabancı Holding'deki Sabancı ailesi payı ise 61.31'den ise yüzde 45.48'e gerileyecek.

Sabancı Holding ve Akbank'taki hisselerini satmak için İMKB'ye bildirimde bulunan Ali Sabancı ve Emine Kamışlı 2000 yılında Holding'deki görevlerini bırakarak kendi başlarına iş hayatına atıldı.

Babaları Şevket Sabancı'yı da yanlarına alarak Esas Holding'i kuran iki kardeş kısa zamanda büyük bir başarıya ulaşarak Sabancı Ailesi'nin ikinci büyük şirketini oluşturdu. Halen çatısı altında Pegasus Havayolları, Medline, Peyman, Çoban Yoğurt, Electro World gibi şirketlerini barındıran Esas Holding, son dönemde Türkiye'nin en hızlı büyüyen toplulukları arasına girdi. 2 bin kişiye istihdam sağlayan şirket 13 iştirakiyle faaliyet gösteriyor

"HİSSE SATIŞ DETAYLARI NETLEŞENE KADAR SABANCI VE AKBANK'TA YÖN AŞAĞI"
Reuters'ın haberine göre analistler Sabancı Holding ve Akbank hissedarlarının borsada satış için kayıt ettirdikleri hisseleriyle ilgili sebep, sonuç ve yöntem ile ilgili belirsizlikler netleşene kadar söz konusu hisselerin borsadaki yönünün aşağı olabileceğini söylüyorlar.

Her iki hissedeki 2 günlük düşüşün yaklaşık yüzde 15 olduğunu belirten analistler, satış konusundaki netliğin önemini vurguluyorlar.

Aralarında Sabancı ailesi üyelerinin de olduğu bazı Sabancı Holding ve Akbank hissedarları, borsada işlem görmeyen hisse senetlerinin bir kısmının 10-20 yıllık bir sürede satışı için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvurdular.

Hisse fiyatlarında satış konusundaki belirsizlikleri ortadan kalkana kadar aşağı yönlü hareketin görülmesinin doğal olduğunu belirten Ekspres Invest Araştırmadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sinan Gökşen, "Aslında bu gelişmeyi yorumlamak çok zor. Bazı aile fertleri zaten kendi şirketlerini kurmuşlardı. Bu satış söz konusu aile fertlerinin Sabancı şirketlerindeki paylarından tamamen çıkarak, kendi işlerine odaklanmak istedikleri şeklinde yorumlanabilir. Ancak hem Sabancı'nın hem de Akbank'ın şu andaki ucuz değerlemeleri göz önüne aldığımızda, bir de kriz yüzünden hisse senetlerine olan talebin çok düşük seviyelerde olduğu düşünüldüğünde bu kadar büyük miktarda bir satışın kısa vadede gerçekleşmesi zor olabilir" dedi ve ekledi:

"Zaten 10 yıllık bir süre belirtilmiş hemen satmayacaklardır diye düşünüyorum, ancak bu satışın nasıl yapılacağı da hisse performansları açısından önemli. Bu belirsizlikler giderilene kadar Sabancı ve Akbank hisselerinde dalgalanmanın devamını bekliyoruz" dedi.

Borsada hisse satışı açıklamasıyla artan satışlar Akbank ve Sabancı hisselerini saat 1134'de yüzde 7'den fazla aşağı çekti. Akbank hisseleri dünkü borsa seansını yüzde 6.97 kayıpla 4.54 liradan, Sabancı Holding ise yüzde 5.45 kayıpla 3.12 liradan kapanmıştı.

SATIŞ TAMAMLANMIŞ BİLE OLABİLİR
BGC raporunda satış kararı için "büyük sürpriz" ifadesi kullanıldı. Ata Yatırım ise "Bu satış haberi her iki hisse fiyatında da kısa vadeli zayıflık yaratacaktır" dedi.

Yerli bir aracı kurumun bankacılık sektörü analisti ise, "Yeni hisse kayıtlarında operasyonel olarak hisseyi etkileyecek bir durum söz konusu değil. Fakat aile içerisinden bir grubun hisse payı olarak ciddi oranda hisseyi satış için kaydettirmesinin arkasındaki neden önemli. Yani yönetimsel olarak bir sorun olup olmaması önemli. Eğer bu gelişme yönetimsel olarak uzun vadede bir değişliğe sebebiyet vermeyecek ise fiyat hedeflerini etkileyecek bir durumda olmaması gerekli. Biz kurum olarak hedef fiyatımızı aşağı çekmeyi düşünmüyoruz" dedi ve ekledi:

"Yapılan hisse kayıtları yarın piyasaya sunulacak diye bir şey de söz konusu değil. Ancak öte yandan kaydettirilen hisseler çoktan satılmış da olabilir. Bunlar sermayedarların bilebileceği bir konu ancak kısa vadede hisse fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı olması kaçınılmaz zaten 2 günlük düşüş yüzde 10'u çoktan aştı."

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
catlak, sabancida


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Sakıp Sabancı (Sakıp Sabancı Kimdir? - Sakıp Sabancı Hakkında) Zen Tarih / Siyaset 0 20 Şubat 2012 22:38
PKK'da derin çatlak Feronia Haber Arşivi 1 19 Ağustos 2010 13:30