IRCForumlarý - IRC ve mIRC Kullanýcýlarýnýn Buluþma Noktasý
  sohbet

 Kayýt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mart 2009, 15:16   #1
Çevrimiçi
Yardýmcý Admin
Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
IF Ticaret Sayýsý: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Terörle mücadele ama nasýl?




Son bir kaç haftadýr medyada yer alan haberlere bakýlýrsa, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] terörle mücadele tekrardan [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 2007 öncesine dönmüþe benziyor. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] durum, hükümetin bir þekilde terörle mücadele konusunda üslendiði sorumluluðu tekrardan ilgili birimlere iade ettiði þeklinde anlaþýlabilir.

Þimdiye kadar birçok akademisyenin ve konun uzmanlarýnýn da ifade ettikleri gibi, Türkiye mevcut terörle mücadele þeklini deðiþtirmediði sürece terörle mücadelede baþarýlý olma þansý bulunmamaktadýr. Çünkü Türkiye`de terörle mücadele birden fazla güvenlik gücü arasýnda pay edilmiþ gibi gözükmektedir.

Teröristlerle mücadele eden askerler, þehirlerde terörle mücadele eden polis ve yurtdýþýnda terörle mücadele eden [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] vardýr. Aralarýnda ciddi bir iþbirliði bulunmadýðýndan terörle mücadele de baþarýlý olunamamaktadýrlar. Bu parçalý durumun devam etmesi ancak terör örgütünün iþine yaramaktadýr.

TSK [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]ž[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Gazetelerde yer alan `[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]`nin ([Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]), terörle mücadelede reform niteliðinde aldýðý karar yürürlüðe girdi ve askerlikte yeni bir dönem baþladý: 2009 sonuna kadar da altý komando tugayýnda erbaþ ve er görevlendirmesi dereceli olarak sona erdirilecek. Terörle mücadelede sadece muvazzaf subaylar ve profesyonel uzman erbaþlar görev alacak. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] örgütüne karþý profesyonel komando birlikleri ve Özel [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] terörle mücadelenin belkemiðini oluþturacak.` Haberler mutlaka heyecan verici ve bir çözüm olarak ortaya konmasý güzel. Fakat yeterli deðildir. Birinci bu kararý alanlar terörle mücadelenin 2010 kadar süreceðini hatta daha sonrasýnýn da olduðunu kabul ediyorlar. Oysaki, kamuoyunun beklentisi bir an önce bu iþin bitirilmesi. Ýkincisi, Türkiye dýþýnda kalan ülkelerin hemen hepsinde profesyonel ordu var ve bu ordu mensuplarý eliyle yapýlan mücadeleler baþarýlý olmamýþtýr.

Terörle mücadele ise bir savaþ þeklinde algýlanamayacak kadar farklýlýk arz etmektedir. Israrla Türkiye`de teröristlerle mücadelenin asker eliyle yapýlmak istenmesini anlamakta zorlanan çok kimse vardýr. Eðer teröristlerin amacý `vataný bölmek` ve bu bölünmeye karþý da `en güçlü mücadele` askerler eliyle olur þeklinde bir yaklaþýmdan kaynaklanýyorsa, bunun yanlýþ en azýndan eksik olduðunu belirtmek isteriz. Çünkü Türkiye`deki terör dýþ kaynaklý deðildir. Bölgenin güvenlik zafiyetinden yararlanan bir terör örgütü vardýr, bu örgüt hem teröristlerinin önemli miktarýný [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] vatandaþlarý arasýndan devþirmekte, mali ve lojistik desteðini de yine ayný kiþilerden saðlamaktadýr. Teröristleri düþman olarak algýlayarak silahlý mücadeleye girmek ve bu mücadeleyi de askerler eliyle yapmak ne siyasal olarak ne hukuki olarak ne de askeri olarak yerinde bir mücadele olmadýðý için arzulanan baþarýyý da getirecek deðildir.

Terör örgütünde yer alan ve silahlý eylem yapmak için eðitilen insanlar yýllardýr teröristlerin bir þekilde denetimleri altýnda tuttuklarý alanda yaþamaktadýrlar. Bu açýdan, hem bölgeyi bilmektedirler hem de kendilerine yönelecek saldýrýlarýn ne zaman nasýl olacaðýný iyi kestirmektedirler. Bu nedenle kendilerini hem koruma hem de her hangi bir saldýrýya karþý kollama konusunda önemli miktarda tecrübe sahibidirler. Bundan dolayýdýr ki, gazetelerde yer alan, `bir terörist grup çembere alýndý` þeklindeki haberlerden sonra, çembere alýnanlarýn nasýl olup da çemberin içinde kaybolduklarýný farklý þekilde izah etmek yukarýda sayýlan nedenlerden dolayý mümkün deðildir. Burada askerlerin bir zafiyeti de söz konusu da deðildir, çünkü asker bu tür mücadele için ne tam olarak eðitilmiþtir ne de donanýmý yeterlidir.

BÝR KONSEPT ÖNERÝSÝ

Bu nedenlerden dolayý, Türkiye yeni bir terörle ve teröristle mücadele stratejisi ve yöntemi geliþtirmelidir. Yeni yöntemin içeriðini ve dikkat edilmesi gereken hususlarý þu þekilde sýralamak mümkündür.

1. Baþta, terörle mücadele için eðitilmiþ ve ona göre donatýlmýþ özel birliklerin devreye sokulmasý, ya da mevcutlarýn sayýsýnýn artýrýlmasý elzemdir.

2. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] beri yarar mý saðladýðý yoksa zarar mý verdiði bir türlü ölçülememiþ, deðerlendirilmemiþ ve akademik olarak sorgulanmamýþ `[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]` sisteminden ya vazgeçilmelidir ya da bu sistem ciddi þekilde ýslah edilmelidir.

3. Terörle mücadelede istihbarattan sorumlu bir birim olmalýdýr. Bu birim diðer bütün istihbarat birimlerini hem terörle mücadelede koordine etmeli hem de terörle mücadeleden sorumlu mercinin emrinde olmalýdýr.

4. Terörle mücadele ile teröristle mücadele bir birinden ayrýlmalý; teröristleri öldürerek baþarýlý olmaya çalýþmak yerine, onlarýn örgütten ayrýlmasýna yönelik çalýþmalara öncelik verilmelidir.

5. Teröre zemin hazýrlayan sebepleri ortadan kaldýrmaya çalýþmak lazým. Terör siyasal bir sorundur ve çözümü de siyasaldýr. Baþka bir ifadeyle siyasal olarak farklý çözüm önerileri ortaya koymak lazýmdýr.

6. Terörün kendini insanlar indinde meþrulaþtýrmasýna imkan vermemek gerekir: Birinci sosyal, ekonomik ve eðitim konusunda ülkenin her tarafýnda eþitlik saðlamak gerekir. Ýkinci ülkede iç turizm teþvik ederek bütün vatandaþlarýn bir birlerini tanýmasýna imkan vermek. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] da terör maðdurlarýnýn maðduriyetlerini en adil þekilde gidermek gerekir.

TÜRKÝYE ENERJÝ [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bir taraftan parti kapatmasý davasýyla, diðer taraftan uluslararasý kredi kriziyle nasýl baþ edeceðiyle uðraþýrken, terör ve teröristlerle mücadele konusunu ihmal etmemelidir. Anlaþýlan o ki, sýnýr ötesi operasyonlar da ciddi yara alan terör örgütü tekrardan toparlanma ve eski gücüne kavuþma arzusundadýr. Bu nedenle bir taraftan büyükþehirlerde intihar bombacýlarý ile eylemler yapmaya çalýþýrken, diðer taraftan da askerlere yönelik mayýnlar ya da uzaktan kumandalý bombalarla mücadelesini sürdürmektedir. Eðer örgüt bu þekilde var olduðunu ve ayakta olduðunu göstermezse, kendi varlýk sebebini inkar etmiþ olur ki örgütün yönetici kadrosu buna müsaade etmeyecektir. Çünkü, örgüt sayesinde vardýrlar ve varlýklarýnýn devamý da ancak örgütün devamý ile mümkündür.

Türkiye`nin bu terör belasýnda tam olarak kurtulamamasý, Türkiye`de ne siyasal bütünlük ne sosyal barýþ ne de arzulanan ekonomik geliþmiþlik konusunda ciddi bir geliþme saðlanamayacaktýr. Terör belasýndan kurtulmanýn yolu ise, terörle mücadeleye öncelik veren yeni bir strateji ve yöntem geliþtirmekten geçiyor. Umarýz karar alma yetkisine sahip olanlar mevcut þekli ile terör mücadeleye daha fazla devam etmezler.

* Dr. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odalarý reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ama, mucadele, mücadele, nasil, nasýl, terorle, terörle


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayýtlý üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok

BB code is Açýk
Smileler Açýk
[IMG] Kodlarý Açýk
HTML-Kodu Kapalý
Trackbacks are Kapalý
Pingbacks are Açýk
Refbacks are Açýk


Benzer Konular
Konu Konuyu Baþlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Terörle Mücadele PassioN Haber Arþivi 11 03 Þubat 2010 18:08
Terörle Mücadele PassioN Haber Arþivi 6 24 Ekim 2009 22:10
Siirt'te terörle mücadele Collettivo Haber Arþivi 0 20 Aðustos 2008 12:54
Hakkari'de terörle mücadele Collettivo Haber Arþivi 0 31 Temmuz 2008 02:59