IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Mart 2009, 02:05   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dolar önce yükseldi şimdi düşüyor




Merkez Bankası'nın dünkü 1 puanlık faiz indiriminin ardından güne yükselişle başlayan dolarda yön terse döndü.

Sabah 1.7150 TL'yi gören dolar, daha sonra yavaş yavaş gevşeyerek 1.68 TL sınırına kadar geriledi. Dolarda yaşanan düşüşte uluslararası borsaların yukarı dönmesi ile piyasalardaki iyimser hava etkili oldu. Uzmanlar ayrıca bir süredir dolar karşısında TL ile diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasındaki makasın TL aleyhine açıldığını, bu nedenle piyasaya biraz da tepki alımı geldiğini belirtiyor.
Dolar dün FED'in hamlesi ile dünyada büyük bir değer kaybına uğrarken, içeride de 1.68 sınırına kadar gerilemişti. Ancak gün sonuna doğru gelen alımlar doları yeniden 1.70'in üzerine çıkarmış ve günü 1.7070 TL'den kapatmıştı.
Dolar euro karşısında ise biraz daha olumlu bir görüntü sergiliyor. Dün 1.37'nin üzerini gören euro/dolar paritesi bugün 1.3550 seviyelerine geriledi. Dolar bu son hamlesine rağmen hafta başından bu yana euro karşısında yüzde 4.8 değer yitdi.
Finansinvest Genel Müdür Yardımcısı Ali Ağaoğlu, eur/dolar paritesinin 1.35'in üzerinde kalmasıyla dolar kurunun içeride 1.6740 TL'ye kadar gerileyebileceğini belirtti.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
MERKEZ SÜRPRİZ YAPMADI
Son toplantılarında piyasa beklentileri ile ters davranışlar sergileyen Merkez Bankası, bu kez beklentilere uygun davrandı. Merkez Bankası, enflasyonun yıl sonu hedefinin altında kalma ihtimalinin belirginleşmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyretmesini gerekçe göstererek faizi 1 puan indirdi. Gecelik faizler yüzde 10.50 ile tarihin en düşük seviyesine geriledi.
"ARTIK TOP HÜKÜMETTE"
Öte yandan Merkez Bankası’nın dün aldığı faiz indirimi, Türkiye’ye fon girişini azaltır mı azaltmaz mı tartışmasını alevlendirdi.
2001 krizinde aktif görev almış eski bir ekonomi bürokratı, yabancı yatırımcının bu seviyedeki faiz oranlarıyla Türkiye’ye gelmeyeceğini iddiasının doğru olmadığını söyledi. Sıcak ya da soğuk paranın bir ülkede faize değil güven ve istikrara gittiğini belirtirken, "2001-2007 döneminde de Türkiye’ye sermaye girişi bu iki unsur nedeniyle oldu. Ancak mali disiplinin bozulmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’den çıkış da başladı. Küresel krizin başlamasının ardından Türkiye’de sıcak para da kalmadı” dedi.
Merkez Bankası’nın kriz karşısında bugüne kadar elinden geleni yaptığını ifade eden eski bürokrat, dün alınan faiz indiriminin bu seviyedeki son indirim olabileceğine işaret etti. Bundan sonra indirimin çok sınırlı olabileceği ya da hiç olmayacağı tahmininde bulunurken, “Bugüne kadar MB, kriz karşısında elinden gelen her şeyi yaptı, hem de hükümetin desteği olmaksızın yaptı. Hükümet, mali disipline uymak bir yana, her yandan açıldı. Disiplin derken, kriz önlemlerinden söz etmiyorum, ekonomiye yarar sağlamayan harcamaları kastediyorum. Ama artık bugünden sonra top hükümete geçmiştir. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in son dönem çıkışları, hükümetin kriz karşısında insiyatifi ele almak istediğini göstermesi açısından önemlidir” diye konuştu. Eski bürokrat, IMF ile anlaşma yapılması gerektiğinin de altını çizdi. Ancak anlaşmanın geç yapılmış olmasının ‘olumlu’ etkisini sınırlayacağını da ileri sürdü.
"FAİZ İNDİRİMİ DOĞRU KARAR"
Merkez Bankası'nın kararını değerlendiren Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, Merkez'in son dönemde gerçekleştirdiği hızlı faiz indirimleri serisinin içinde bulunduğumuz konjonktüre uygun olduğuna dikkat çekti. Toğuç, bu faiz indirimlerinin bir süre sonra kredi piyasalarında da etkisini göstermeye başlayacağını belirterek, "bence Merkez Bankası doğruyu yapıyor" dedi. Toğuç, Merkez Bankası'nın önümüzdeki iki toplantısında da 50 baz puanlık indirimler beklediğini ifade etti.



</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat
 

Etiketler
dolar, dusuyor, düşüyor, simdi, yukseldi, yükseldi, önce, şimdi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası'nı eleştirdi dolar yükseldi AngeL Gazete Manşetleri 0 16 Ocak 2015 16:15
Dolar dakikalar içinde yükseldi ve... Violent Haber Arşivi 0 09 Kasım 2013 15:06
Şimdi Bakışlarımdan Şiirler Düşüyor AnqeL Aşk ve Sevgi Köşesi 0 20 Mart 2012 23:27
Dövizde ateş yükseldi, dolar fırladı Lucifer Haber Arşivi 0 22 Kasım 2011 08:54