IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Nisan 2009, 23:44   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Obama'ya Türkçe Soru.




İzmir eski defterdarı, DSP Çeşme Belediye Başkan adayı Mete Gönenç'in kızı ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Defne Gönenç, ABD Başkanı Barack Obama'ya, İngilizce'sinin çok iyi olmasına rağmen Türkçe soru sordu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Diplomat olmayı hedefleyen Gönenç, diğer tüm öğrencilerin aksine sorusunu Türkçe yöneltmesinin nedenini, "Bu tür uluslararası toplantılarda eğer imkan varsa kişi sorusunu hakim olduğu dilde yöneltmeli. Kendi dilini kullanma imkanından yararlanmalı. Türkçe çok zengin bir dil" sözleriyle açıkladı.

Türkiye ziyareti programında dün Tophane-i Amire'de öğrencilerle biraraya gelen ABD Başkanı Barack Obama'ya soru yönelten gençlerden biri, İzmir eski defterdarı, DSP Çeşme Belediye Başkan adayı Mete Gönenç'in kızı Defne Gönenç oldu.

22 yaşındaki Gönenç, 60'ncı Yıl Anadolu Lisesi'ni birincilikle bitirdi. ODTÜ Uluslararası İleşkiler Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi olan Gönenç, Fransa'da ve ABD'de dil kurslarına gitti. Bir yıl önce ABD Büyükelçiliği'nin sınavını kazanarak ABD'de liderlik kursuna giden Gönenç, ABD Başkanı'na “Türkiye'nin olası AB üyeliğinin ABD dış politikası ve Medeniyetler İttifakı projesi için önemi nedir?” ve “Fransa'da birlikte okuduğum ABD'li arkadaşlarım bana Amerikalı olmaktan utanç duyduklarını söylerlerdi. Sizin seçilmenizle Amerikalı olmaktan gurur duymaya başladılar. Bu değişimin nedeni nedir?” sorularını yöneltti.

Obama bunun üzerine cebinden çıkardığı kulaklığını takıp soruyu tercümandan dinledi. Diğer öğrencilerin aksine İngilizcesinin çok iyi olmasına rağmen sorularını İngilizce değil Türkçe yönelten Gönenç, bunun nedenini şöyle açıkladı:

“Kişiler, böyle bir devlet başkanıyla konuşurken hakim oldukları dili kullanmalılar. Uluslararası toplantılarda kendi dilini kullanma olanağından yararlanılmalı. Böyle bir olanağım vardı, kullandım. Türkçe'yi çok seviyorum, çok zengin bir dil. İngilizce sorunum yok.”
Defne Gönenç, Obama için de “Çok etkileyici bir lider” yorumunda bulundu.

SEVİNÇTEN KENDİMİ YERLERE ATTIM
Kızının Obama'ya soru sormasını İzmir'de televizyondan izleyen İzmir eski defterdarı, DSP Çeşme Belediye Başkan adayı Mete Gönenç, sevinçten kendini yerlere attığını belirterek, “Kızım politika yapmaz. ABD'de okurken oradaki arkadaşlarına ‘Siz hangi lisanları biliyorsunuz’ diye sormuş. Onlar da ‘Bizim lisan bilmemize gerek yok, biz Amerikalı'yız’ demişler.

Defne, Türkiye'ye karşı uygulanan bu çifte standarda üzülmüş. Dil bir simgedir. Türkçe soru sorarak muhteşem bir davranışta bulundu. Onunla gurur duyuyorum. Ağlayabilsem ağlardım ama o an koptum ve kendimi yere attım. O anki duygum o kadar yüksekti ki tarif edemem. Sorusunun ardından cep telefonunun çekmeyeceğini bildiğim için sadece ‘Muhteşemsin’ diyerek mesaj attım” diye konuştu.
Vatan

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
obamaya, soru, turkce, tÜrkÇe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık