IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Nisan 2009, 18:21   #1
Çevrimiçi
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye'nin ilk serbest bölgesinde daralma




A.A.

Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesinde, küresel ekonomik krizin de etkisiyle geçen yılın ilk 3 aylık dönemine göre işlem hacminde yüzde 39 gerileme yaşadığı bildirildi.

Mersin Serbest Bölge İşleticisi AŞ (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, 2008 yılında çok büyük başarılar kaydettiklerini, ancak dünyanın birçok ülkesinde ve serbest bölgelerinde olumsuz süreçlerin yansımasının Mersin'de de etkisini gösterdiğini söyledi.

Bu kapsamda 2008 yılının ocak ayında işlem hacimlerini önceki yıla göre yüzde 57, temmuzda ise yüzde 64 büyüttüklerini, ancak yılın son 3 ayında krizin hissedilmesiyle sürecin tersine döndüğünü, kasım ve aralık aylarında eksi yüzde 59'luk sapma yaşadıklarını anlatan Mum, buna rağmen geçen yılı yüzde 3'lük büyümeyle kapatmayı başardıklarını vurguladı.

2009 yılına girerken büyüme hedeflerini ertelediklerini belirten Mum, şöyle devam etti:
“Bu yıl, rakamlarda sürekli bir düşüş yaşandı. Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesinde, işlem hacmi, geçen yılın ilk 3 aylık dönemine göre yüzde 39'luk gerileme yaşadı. 716,4 milyon dolarlık işlem hacmi, 437,5 milyon dolara düştü. Aslında bu düşüş sadece MESBAŞ'ı değil, kenti de etkileyen bir sorun niteliği taşıyor. Çünkü bölgemize gelen her yük, kente belirli oranlarda katma değer sağlıyor.”

Bölgedeki firma sayısınında 431'den 412'ye gerilediğine dikkati çeken Mum, iş yeri kapatmaların ardından istihdamda da yüzde 11 civarında düşüş yaşandığını ve işçi sayısının 6 bin 775'ten 6 bin 70'e gerilediğini bildirdi.
Daralmaların kentin hemen her sektörünü etkilediğini ifade eden Mum, “İşlem hacmindeki gerilemenin yüksek olmasının temelinde işlemlerimizin yüzde 80'inin batı ülkeleri ve Türkiye'ye yönelik olmasıdır. Bu kapsamda incelediğimiz zaman, ülke genelinde en fazla gerileme yaşayan serbest bölgelerden birisi olabiliriz” diye konuştu.
Mum, gerilemenin devam edeceğini tahmin ettiklerini vurgulayarak, bu durumun yıl sonunda yüzde 40'ı bulmasının beklendiğini bildirdi.

Gerilemeyi minimum seviyeye çekebilmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Mum, şunları kaydetti:
“Hem ülkemiz hem de kentimiz için çok önemli bir mekan olan bölgedeki kan kaybını durdurabilmek adına, elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu kapsamda birkaç firmayla görüşme halindeyiz. Eğer bu görüşmeleri başarıyla neticelendirebilirsek, rakamlardaki düşüşü biraz yavaşlatabiliriz.”

</B>

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bolgesinde, daralma, ilk, serbest, turkiyenin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Fransa serbest bıraktı Türkiye yine yakaladı Desmont Haber Arşivi 0 21 Kasım 2014 18:31
Sony Ericsson, Türkiye’yi Akdeniz Bölgesinde stratejik öneme sahip DaDaS Bilim Dünyasından Son Haberler 0 25 Ocak 2012 23:40
Otomotiv sanayinde daralma endişesi Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Eylül 2008 19:25
Beyaz eşya pazarında daralma Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Eylül 2008 02:07