IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Haziran 2009, 11:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Rüşvetin ilk adımı hediye ve bahşiş




Başbakanlık'ın trafik, tapu, imar ve kamu yönetimi araştırmasına göre; trafikte rüşvet verme teklifi vatandaşlardan geliyor. Belediyelerdeki yolsuzluklar ile usulsüzlüğün kaynağını ise rant.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Türkiye'de rüşvet ve yolsuzluğun adeta haritasını çıkardı. Kurul'un "2009 Etik Yılı" çerçevesinde Aralık 2008-Mart 2009 tarihleri arasında yaptırdığı, trafik, tapu, imar ve kamu yönetimi araştırmasına göre, trafikte rüşvet verme teklifi çoğu zaman vatandaşlardan geliyor. Belediyelerde imar ve planlama konusunda yaşanan yolsuzluklar ile usulsüzlüğün kaynağını ise rant. İstanbul, Ankara ve İzmir'de, "Trafik hizmetlerinde gündelik rüşvet" sorunu üzerine 571 polis memuru ve 486 sürücü üzerinde yapılan araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlar şöyle:

KÜÇÜK KÜÇÜK BAŞLIYOR:

Gündelik rüşvet yolsuzluğu, özellikle toplumdan kaynaklanıyor. Görev esnasında vatandaşlardan küçük miktarda para, içecek ve hediye kabul eden polis memurları, daha büyük yolsuzluklara eğilimli hale geliyor. Polis personel anketine göre, üstlerin, astları, hediyeleşme ve rüşvet konusunda yeterince denetlemediği görülüyor.

TEKLİF VATANDAŞTAN:
Şoföresnafı ile trafik polisleri arasındaki görev ilişkileri, "sistematik yozlaşma ve rüşvete" imkân sağlayan unsurları içeriyor. Birçok durumda rüşvet verme teklifi, özel veya ticari sürücü olsun, vatandaştan geliyor. Bazı cezaların sürücüler tarafından ödenmesi imkansız denecek kadar yüksek olması rüşvet çarkını işler hale getiriyor.

HEMŞERİ VE MESLEKTAŞ KIYAĞI:

Trafik görevlisi, herhangi bir işlem yaparken o kişinin, kendi yakını veya hemşerisi olduğunu öğrenmesi durumunda önemli ölçüde ceza kesmekten vazgeçiyor. Aynı durum, ihlal eden kişinin polis olması durumunda da geçerli.

HEDİYE VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ:
"Tapu Hizmetlerinde Etik" adlı araştırmaya göre, vatandaşların büyük çoğunluğu tapu sicil müdürlüklerinde hediye ve bahşişin yaygın olduğunu düşünüyor. Tapu hizmetlerinde çalışanlar tarafından en yaygın görülen etik dışı davranış, "mevzuata uygun yapılan işlemlerle ilgili bahşiş veya hediye" olarak sıralanıyor. Bunu akraba, eş, dost, hemşeri, siyasal görüş gibi bir sebeple ayrımcılık veya kayırmacılık yapma izliyor

POLİSTE HEDİYE DENETİMİ YOK
Polis kurumlarında vatandaştan ikram ve hediye kabul edip etmeme konusunda polislerin yüzde 47'si herhangi bir eğitim almadığını, yüzde 53'ü ise eğitim aldığını ifade etti. Trafik hizmetlerinde göreve başladıktan sonra ise polislerin yüzde 37'si eğitim aldığını, yüzde 63'ü eğitim almadığını söyledi. Trafik hizmetlerinde görev yaparken, hediye kabul edip etmeme konusunda üstleri tarafından denetlenenlerin oranı yüzde 42. "Hayır denetlenmedim" diyenler ise yüzde 58. Vatandaş tarafından herhangi bir şikâyet olmaksızın üstleri tarafından denetlenenlerin oranı yüzde 29, "Denetim olmadı" diyenler ise yüzde 71.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
adimi, adımı, bahsis, bahşiş, hediye, ilk, rusvetin, rüşvetin, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bahşiş Amelia Fıkra 0 15 Mayıs 2014 22:24
Vodafone Servisleri Kısa Kodları (Kampanyalardan Kazandığınız Hediye Lira ve Hediye PauL Vodafone 0 03 Ocak 2013 12:07
Rektöre Rüşvetin Fahri Doktoru Diplomasını Verdiler Kacak Haber Arşivi 0 01 Aralık 2011 22:30