IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Haziran 2009, 15:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ankara'da su tarifrsine Danıştay'dan iptal




Danıştay 8. Dairesi, Ankara'da su satış ücretinin TEFE'ye göre artırılarak belirlenmesi işlemini iptal eden Ankara 6. İdare Mahkemesi kararını onadı.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Danıştay 8. Dairesi, İdare Mahkemesinin su bedelinin tüketim miktarına göre kademelendirilmesi ve faturaların 45 günlük süreyle tahakkuk ettirilmesinin iptal isteminin reddine ilişkin kararını ise bozdu.
Ankara Barosu Başkanlığı, ASKİ Yönetim Kurulu'nun, Ankara'da uygulanan su tarifesinin, ''su satış ücretinin TEFE'ye göre belirlenmesi, konutların su bedelinin tüketim miktarına göre kademelendirilmesi ve faturaların 45 gün süreyle tahakkuk ettirilmesine'' ilişkin kısımların iptali istemiyle İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.
Ankara 6. İdare Mahkemesi de su satış ücretinin TEFE oranları uygulanmak suretiyle dönemsel artışlara tabi tutulmasına ilişkin işlemin, ''su satış ücretinin TEFE'ye göre artırılarak belirlenmesine'' ilişkin kısmını iptal etmişti. Mahkeme, ''su bedelinin tüketim miktarına göre kademelendirilmesi ve faturaların 45 günlük süreyle tahakkuk etmesi'' kısmının iptal istemini ise reddetmişti.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, Ankara 6. İdare Mahkemesi kararının, ''su satış ücretinin TEFE'ye göre artırılarak belirlenmesi işleminin iptaline'' ilişkin kısmına yönelik temyiz istemini reddetti ve iptal istemini oy çokluğuyla onadı.
Daire, ''su bedelinin tüketim miktarına göre kademelendirilmesi ve faturaların 45 günlük süreyle tahakkuk ettirilmesinin'' iptal isteminin reddine ilişkin kısma yönelik temyiz istemini kabul etti ve kararın bu kısmını oy çokluğuyla bozdu. Bozulan kısım hakkında yeniden bir karar verilmek üzere dosya, Ankara 6. İdare Mahkemesine gönderildi.
-KARARDAN-
Dairenin kararında, İdare Mahkemesi kararının, su satış ücretinin TEFE'ye göre artırılarak belirlenmesine ilişkin işlemi iptal eden kısmının, usul ve yasaya uygun bulunduğu, bozmayı gerektiren bir neden olmadığı belirtildi.
Kararın, ''konutların su bedelinin tüketim miktarına göre kademelendirilmesi ve faturaların 45 gün süreyle tahakkuk ettirilmesine'' ilişkin kısmına yönelik yapılan incelemede ise belde halkının müşterek ihtiyacı olan şebeke suyunun dağıtımı, depolanması, atık suyun uzaklaştırılması ve fiyatının belirlenmesi konusunda tekel konumunda olan su ve kanalizasyon idarelerinin, belde halkına ekonomik olarak yük teşkil edecek, makul sayılamayacak uygulamalardan kaçınması gerektiğinin açık olduğu vurgulandı.
İlgili yasa hükümleri gereğince, su bedelinin maliyet bazlı belirleneceği ve her bir metre küp su bedelinin eşit olacağı ifade edilen kararda, bu bakımdan ''maliyeti eşit olanın satış bedelinin de eşit olması gerektiği'' kaydedildi.
Su bedelinin tüketim miktarına göre kademelendirilmesinin ise ''eşit maliyetli bir malda daha fazla ücret alınması sonucunu'' doğuracağına işaret edilen kararda, bunun da eşitlik ilkesine aykırı olacağı vurgulandı. Kararda, bu durumun, su tüketimine bağlı olarak tahakkuk ettirilen atık su bedelinin hesaplanmasında da eşitsizlik yaratacağı belirtildi.
Tarifeler yönetmeliğine göre, 2 ayı geçmeyecek dönemlerde tahakkuk yapılabileceğinin öngörüldüğü hatırlatılan kararda, şöyle denildi:
''Aylık hesaplama dönemi yerine 45 günlük dönemlerin baz alınması nedeniyle kullanılan su miktarı artacağından, hesaplanacak su bedelinde meydana gelen artış daha da büyük olacaktır. Bu nedenle aylık dönemler baz alınarak tahakkuk işlemlerinin yapılması hakkaniyete ve ölçülülük ilkesine uygun olup, idareye ek bir külfet getirmemektedir. Bu durumda Ankara'da su bedelinin tüketim miktarına göre kademelendirilmesinde ve faturaların 45 günlük süreyle tahakkuk ettirilmesinde hukuku uyarlık görülmemiştir.''

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ankarada, danistaydan, danıştaydan, iptal, su, tarifrsine


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Danıştay Taksim yayalaştırma projesini iptal etti AngeL Haber Arşivi 0 06 Mayıs 2014 18:00
Ankara'da 20 yerde Danıştay saldırısı araması PassioN Haber Arşivi 0 03 Ocak 2012 13:13
Sözleşmeliler için Danıştay'a iptal davası Lucifer Haber Arşivi 0 21 Ağustos 2010 19:23