IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Temmuz 2009, 01:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Irak'ta Kürtler'den bir tehdit daha




Irak'ın Nineve eyaletinde yaşayan Kürtler, Arap valinin kendilerine karşı ayrımcı politikalar izlediğini ileri sürerek, çoğunlukta oldukları bölgelerde aynı bir yerel yönetim oluşturma tehdidinde bulundular.
Nineve eyaletinin 37 idari biriminden 16'sında yönetimde bulunan Kürtler, 37 üyeli Nineve Eyalet Konseyi'nde de buna denk düşen 16 koltuğa sahipler.
Nineve eyalet konseyindeki Kürt temsilciler, kendilerine karşı konseyde ayrımcı politika izlediğini ileri sürdükleri valiyle hiçbir ilişkiyle girmiyorlar. Kürt konsey üyelerinden Derman Hitari, ''Eğer soruna bir çözüm bulunamazsa, 16 idari birimi yönetmek için ayrı bir Nineve Konseyi kurmak zorunda kalacağız'' dedi.
Başkenti Musul olan Nineve eyaletinde Kürtler, yeni yerel hükümetin çalışmalarını boykot ederken, kimi Kürt kasabaları, Musul eyalet yönetimini tanımayacaklarını açıkladılar.
Arap asıllı yeni Nineve Valisi ise güvenlik gerekçesiyle Kürtler'in yaşadığı bölgelere gidemiyor ve Kürtler ile Araplar eyalette karşılıklı gösteriler düzenliyor.
-VALİ: ''AYRILMAK İSTEYENİ DAĞITIRIZ''-
Kürtlere karşı sert açıklamalarıyla tanınan vali Atheel El-Nujaifi, ayrılmak isteyen yerel konsey üyelerine karşı sert önlemler alacağını söyledi.
Vali, Reuters'a yaptığı açıklamada ''İstekleri yasadışı ve anayasa buna izin vermez. Temel konsey yasasını da ihlal ediyor. Eğer benim bölgemde herhangi bir yerel konsey anayasayı ihlal ederse, o konseyi dağıtma ve yeni bir konsey kurma yetkimiz var'' dedi ve diyalog kapılarının ise hala açık olduğunu bildirdi.
Mukteda Sadr liderliğindeki Şii hareketin iki taraf arasında arabuluculuk yaptığı, ancak henüz bir çözüme ulaşamadığı bildirildi.
Irak merkezi hükümetinin sözcüsü Ali Debbağ ise diyalog çağrısı yaparak, ''Bu çekişme hiç kimseye yarar getirmez, istikrara da yolaçmaz. Seçilmiş tüm yetkilileri içerecek bir çözüm bulunmalıdır'' diye konuştu.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
bîr, daha, irakta, kurtlerden, kürtlerden, tehdit


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Economist: Türkiye'deki Kürtler, K. Irak'taki gelişmelerden heyecanlandı Seth Haber Arşivi 0 04 Temmuz 2014 11:36