IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Eylül 2009, 01:52   #1
Çevrimdışı
FLu
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Milliyet yarım yüzyılı arşiviyle aydınlatacak




Milliyet Gazetesi 54 yıllık basılı tüm arşivini yarından itibaren internetten yayınlayacak. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, arşivden uzun bir süre ücretsiz yararlanılacağını söyledi.


İSTANBUL - Milliyet Gazetesi yayın hayatına başladığı 3 Mayıs 1950'den 30 Haziran 2004'e kadar basılan tüm gazetelerini yarından itibaren internetten yayınlayacak. Gazetenin 54 yıllık arşivinden 376 bin sayfa ve 2 milyon 654 bin küpür habere internet üzerinden erişim mümkün olacak. ntvmsnbc'nin sorularını yanıtlayan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, arşivi ilk dönem için ücretsiz kullanıma açtıklarını, uzun bir süre ücretsiz devam edeceğini, daha sonra makul bir fiyatla ücretli sisteme geçebileceklerini söyledi.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, ntvmsnbc'nin konuyla ilgili sorularını yanıtladı:



BUNU BİR KAMU HİZMETİ OLARAK GÖRÜYORUZ
Bu projeye nasıl karar verdiniz?
Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Hanzade Doğan Boyner’in inisiyatifi ile bu proje başlatıldı. Milliyet, Türk basınında her alanda öncü rol oynamış bir gazete, öncülüğümüzü bu alanda da göstermek istedik. Türk basınında ilk defa bir gazete bütün arşivini dijital ortama aktararak kamuoyuna, topluma açıyor. Bunu öncelikle bir kamu hizmeti olarak görüyoruz. Böyle bir toplumsal sorumluluk anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu projenin Milliyet kimliğinin önemli bir parçası olacağını düşünüyoruz. Batı'da New York Times gibi seçkin gazetelerde dijital arşivlerini açtılar. Biz de Türk basınında bir ilki gerçekleştirmiş olduk.


ÇOK HEYECAN VERİCİ BİR PROJE
Bu projeye ne zaman karar verildi ve nasıl bir çalışma yürütüldü?
Proje'ye 2005 yılında başlandı. Teknoloji Direktörümüz Yücel Okan Şentürk projeyi üstlendi. Küçük bir ekiple büyük bir başarı örneği gösterdi. Önce gazete ciltleri söküldü, sayfaların görüntüleri taranarak dijital ortama geçirildi, tek tek binlerce sayfa aktarıldı. Bunun için de sadece bize özel bir yazılım geliştirildi. Bu yazılımda da önemli olan sadece tek sayfayı çağırmıyorsunuz aynı zamanda bir haberin küpürünü de çağırabiliyorsunuz. Bu haliyle çok heyecan verici bir proje. Bizde çok heyecanlıyız, çok sevinçliyiz.
ARAŞTIRMACILAR GAZETE SAYFALARINI KOPARIP GİTMİŞLER
Bu çalışma sırasında herhangi bir zorlukla karşılaşıldı mı?
Gazetemizin çok iddialı bir arşivi var. Fakat nasıl olduysa bazı ciltlerimiz arşivimizden kaybolmuş. İkincisi bazı ciltlerden de sayfalar, haberler kopmuştu. Arşivimizden yararlanan bir araştırmacı geliyor dışardan sayfayı not almak yerine haberi koparıp gidiyor, böyle eksik sayfalar vardı. Bu aşamada eksikleri nereden tamamlayabilirdik? Beyazıt Devlet Kütüphanesi bu konuda bize yardımcı oldu. Özellikle Kütüphane Müdürü Şerafettin Kocaman ve Vekili Süheyla Şentürk bu eksiklerin tamamlanması için bize çok yardımcı oldular. Onların katkısı olmasaydı bu projeyi tamamlayamayacaktık. Buradaki en büyük sorun eksik ciltler, eksik sayfalardı, onu da tamamladıktan sonra önümüzde bir engel kalmadı.



İNSAN KAYNAĞI DIŞINDA BİR MALİYETİ OLMADI
Proje maliyetli bir projemiydi maliyeti ne oldu?
Maliyetiyle ilgili bir rakam yok. Projeyi gerçekleştirmek için iki seçenek vardı: Biri dışarıdan bir şirkete bu projeyi vermek, ikincisi kendi insan kaynaklarımızla bu projeyi gerçekleştirmek. Biz ikincisini seçtik. Küçük bir ekip oluşturduk. Dolayısıyla insan kaynağı dışında bir maliyeti olmadı. Sadece, sabır isteyen bir çalışmaydı.
UZUN BİR SÜRE ÜCRETSİZ DEVAM EDECEK
Arşiv ücretsiz olarak okurların kullanımına açılıyor. Ücretsiz kullanım devam edecek mi?
İlk dönem için arşivimizi ücretsiz kullanıma açıyoruz. Uzun bir süre ücretsiz devam edecek daha sonra makul bir fiyatla ücretli sisteme geçebiliriz ama bu konuda alınmış bir karar yok.



Arşiv 30 Haziran 2004 tarihine kadar açılıyor bu tarihe kadar hazırlanmasının özel bir nedeni var mı?
Arşivin 2004'e kadar hazırlanmasının özel bir nedeni yok. 2006’da tarama başlarken, 2004’e kadar alalım dendi. Bundan sonra ikinci aşamada 2004 sonrasını tamamlarız. Zaten 2004 sonrası dönemin haber arşivi internet ortamında bulunabiliyor.
Türkiye’de Milliyet'in bu çalışması bir ilk, dünyada arşivini internette paylaşan gazete örnekleri var mı?
Teknoloji Direktörümüz Yücel Okan Şentürk batıdaki bütün örneklerine baktı. Hemen hemen her ülkede, Batı'da önde gelen gazeteler bu yöne gidiyorlar. Araştırmada görüldü ki bu işi gazetelerden çok üniversiteler ve kütüphaneler yapıyor. Finlandiya Ulusal Kütüphanesi 1771 yılından bu yana ülkede yayınlanan bütün gazeteleri dijital ortama alıyor. Batıda dijital arşivleme iki yönlü gidiyor. Hem gazeteler kendileri dijital arşivlerini yapıyor hem de kütüphaneler aynı yola gidiyorlar. Artık kütüphanelerde dijitalleşiyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
arsiviyle, arşiviyle, aydinlatacak, aydınlatacak, milliyet, yarim, yarım, yuzyili, yüzyılı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aşk Yüzyılı Bitti - Nuran Yıldız Violent Kitap Tanıtımları 0 18 Mart 2014 21:05
Hangi Günün Yüzyılı Liaaa Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 12 Şubat 2012 01:35
Mit zirveyi aydınlatacak Swat Haber Arşivi 0 11 Ocak 2012 09:07