IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 15 Ekim 2009, 05:13   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
AB İlerleme Raporu’nda 8 övgü 5 talep, 1 sert uyarı




AB İlerleme Raporu’nda 8 övgü 5 talep, 1 sert uyarı


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


VATAN DIŞ HABERLER

Avrupa Komisyonu tarafından AB’ye aday ülkelerin 1 yıllık performasını değerlendirmek için her yıl hazırlanan İlerleme Raporları dün Hırvatistan, Sirbistan, Bosna Hersek ve Türkiye için açıklandı. Türkiye ile müzakerelere aynı anda başlayan Hırvatistan’ın aşama kaydettiği ve bu ülke ile müzakerelerin 2010’da tamamlanabileceği belirtilen raporların Türkiye ayağında, Ergenekon, Kürt ve Ermeni açılımları konusunda hükümete tam destek veriliyor. Kıbrıs ve reformlar konularından beklentiler dile getiriliyor. En sert uyarı ise basın özgürlüğü konusunda. Doğan Grubu’na kesilen vergi cezası ‘kaygı verici’ olarak nitelendiriliyor

8 DESTEK

Gül’ün Irak ziyaretinin ‘açılım’a katkısı oldu


1 Ergenekon: Ergenekon davasıyla Türkiye, tarihinde ilk kez bir darbe girişimini soruşturuyor. Demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanan örgüte ait cephane ve silahlar ele geçirildi. Türkiye tarihinin en kapsamlı soruşturmasında, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök kendi isteğiyle tanık olarak ifade verdi. Bu dava, demokratik kurumların doğru işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için Türkiye’ye bir fırsat sunuyor.

2 Sivil yargı: Askeri personelin barış döneminde sivil mahkemelerde yargılanmasına yönelik yasal düzenleme ile Türkiye AB standartlarına ulaştı. Hükümet, jandarma teşkilatı görev ve yetkileri yönetmeliğinde değişiklik yaparak kırsal ve kentsel alanlarda polis ve jandarmanın yetki alanlarında düzenlemeye gitti.

3 Gül’e övgü: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, siyasi partiler ve devlet kurumları arasında diyaloğu teşvik etmesi ve dış politikada aktif rol oynadı. Önde gelen siyasi partiler arasındaki kavgacı siyasi atmosfer ortamında Cumhurbaşkanı, devlet kurumlarının doğru işleyişi yanında siyasi partiler arasında ve sivil toplumda diyaloğu teşvik etmeye çalıştı. Sık sık Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin önemini vurgula***** AB reformlarının hızlandırılması çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı, dış politikada aktif rol oynamayı sürdürerek sık sık dış geziler gerçekleştirdi. Irak’a Cumhurbaşkanı düzeyinde 33 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ziyaret, Kürt meselesinde olumlu bir atmosfere katkıda bulundu.

4 AB yolunda adımlar: AB sürecinde Hükümet’in Ocak ayında Ulusal Program’ın kabul etmesinin yanı sıra ilk kez tam zamanlı bir başmüzakereci göreve başladı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Türkiye’nin AB üyeliği hazırlıklarını daha etkin hale getirerek katılım müzakerelerinde bakanlıklar arası işbirliğini geliştirdi. Türkiye’de son bir yıldaki siyasi gelişmeleri ve reformları değerlendiren AB belgesinde Bağış, sivil toplum örgütleri dahil ilgili tüm taraflarla toplantılar düzenleyerek AB sürecinin daha iyi anlaşılması ve buna herkesin katılması yönünde çalıştı.

5 Ermenistan ile ilişkiler: “200 Türk aydını” tarafından 1915 olaylarıyla ilgili özür için başlatılan sanal imza kampanyasına 30 bine yakın katılım oldu ve devamında geniş bir tartışma başladı. Ermenistan’la normalleşme sürecini memnuniyetle karşılıyoruz.

6 Demokratik açılım: Hükümet Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek için geniş kapsamlı bir danışma süreci başlattı ve kapsamlı bir plan hazırladı. İçeriği henüz açıklanmasa da demokratik açılım sürecini somut önlemlerin takip etmesi hayati önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün Irak ziyareti ve kuzey Irak bölgesel yönetimiyle Türkiye arasındaki yakınlaşma Kürt sorununun çözümünde olumlu atmosfere katkı yaptı. Olumlu gelişmeler arasında; TRT 6’nın Kürtçe yayına başlaması ve açılışta Başbakan Erdoğan’ın “birkaç kelime Kürtçe konuşması”, yerel seçimlerde partilerin siyasi faaliyetlerinde kısmen Kürtçe kullanması, bu yılki Nevruz kutlamalarının geçen yıllara göre sakin geçmesine yer verilen raporda, özel televizyon kanalları ve radyoların Kürtçe yayını önündeki kısıtlamaların kaldırılması, anadili Türkçe olmayan öğrencilerin okullarda anadillerini öğrenebilmesi, anadili Türkçe olmayanların kamu hizmetlerinden faydalanmalarının kolaylaştırılması, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün güçlendirilmesi, Güneydoğu’nun sosyal ve ekonomik açıdan kalkındırılması, kara mayınların temizlenmesi ve koruculuk sisteminin kaldırılması yer alıyor.

7 Alevi politikası: Hükümet Alevilerin beklentilerini karşılamak için çalışma başlattı ve olumlu tepkiler aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Bakanı Ertuğrul Günay geçmişte yapılan yanlışlar nedeniyle devlet adına özür diledi. Başbakan Erdoğan bu yıl ikinci kez Alevilerin iftarına katıldı. Kültür Bakanlığı 1993’te olayların kurbanlarının anısına Sivas’taki Madımak Oteli’ni kültür merkezine dönüştürmek için çaba gösterdi. Alevilerin cemevlerinin ibadet yeri olarak tanınması ve zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muafiyet talepleri sürüyor.

8) Ekonomik adımlar: Hükümetin ekonomi konusunda attığı adımlar ekonomik krizin daha kolay şekilde atlatılmasını sağladı.

5 TALEP

Reformlar ilerlemeli, sivil anayasada uzlaşılmalı...


1 Kıbrıs: Türkiye’nin Kıbrıs’ta BM gözetimindeki kapsamlı çözüm müzakerelerine desteği sürüyor. Buna karşın Türkiye’nin süren müzakereleri aktif şekilde desteklemesinin ve kapsamlı çözüm için uygun iklim yaratılmasına katkıda bulunacak adımlar atması bekleniyor. Türkiye limanlarını Kıbrıs gemilerine açma yükümlülüğünü yerine getirmiş değil.

2 Reformlar: Hükümet daha etkin çalışabilmesi için Haziran ayında AB Genel Sekreterliğini (ABGS) yeniden yapılandırdı. Dışişleri, İçişleri ve Adalet bakanlarıyla Devlet Bakanı ve Başmüzakereciden oluşan Reform İzleme Grubunun iki ayda bir düzenli toplanarak AB reformlarına büyük destek verdi. Buna karşın

(hükümet tarafındaki) bu tür çabalar daha somut ilerlemeyle sonuçlanmalı.

3 Yargı bağımsızlığı: Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve yeterliliği hakkındaki endişeler sürüyor. Üst düzey yargı ve ordu mensuplarıyla bir dernek, önemli davalarda yargının tarafsızlığını tehlikeye sokabilecek açıklamalarda bulunuyor. Şemdinli İddianamesi’ni hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya, HSYK tarafından meslekten ihraç edildi. Bu orantısız karar HSYK’nın bağımsızlığı hakkında şüpheler uyandırdı. Hükümetin Ağustos ayında onay verdiği yargı reformu stratejisi, herkesin görüşü alınarak hazırlanması ve doğru yönde reformlar içermesi nedeniyle memnuniyetle karşılandı. Kapsamlı strateji, yargının tarafsızlığı, bağımsızlığı, verimliliği ve etkinliği, mesleki uzmanlaşması ve yargıya güvenin artırılması sorunlarına çözümler içeriyor.

4 MGK ve TSK: Türk Silahlı Kuvvetleri siyaseti etkilemeyi sürdürüyor. Üst düzey ordu mensupları birçok fırsatta etnisite, Güneydoğu, laiklik ve siyasi partiler gibi iç ve dış politika konularında görüş açıklıyor. Genelkurmay, birçok fırsatta siyasetçilere ve basına kamuoyu önünde tepki gösteriyor. Nisan ayındaki basın toplantısında Genelkurmay, Ergenekon iddianamesi hakkında yorum yaparak yargıyı baskı altına aldı. Üst düzey bazı ordu mensupları yargılanan askeri personele destek verdi. TSK İç Hizmet ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kanunları değiştirilmeli. Sivil-asker ilişkileri kapsamında askeri mahkemelerin yargılama yetkisinin daraltılmasında bazı ilerlemeler sağlansa da üst düzey ordu mensupları yetkilerini aşan konularda açıklamalar yapmayı sürdürüyor. TBMM’nin savunma harcamaları üzerinde tam denetimi de sağlanamadı. Ergenekon soruşturmasında ortaya çıkarıldığı gibi bazı askeri personelin hükümet karşıtı eylemlerde rol aldığı iddiaları ciddi endişe uyandırmaktadır.

5 Sivil anayasa: 1980 askeri darbesi döneminde yazılan mevcut Anayasa’nın AB standartlarına uygun şekilde birçok alanda daha fazla demokratikleşmeye izin vermesi ve temel özgürlüklere daha güçlü güvenceler sağlaması için değiştirilmesi gerektiği konusunda farkındalık arttı. Siyasi partiler anayasa değişikliği konusunda uzlaşamadı. DTP’nin kapatılması istemiyle 2 yıl önce açılan dava Anayasa Mahkemesi’nde görülüyor. Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nun, Anayasa’nın 68 ve 69’uncu maddeleriyle Siyasi Partiler Kanunu’ndaki ilgili maddelerin değiştirilmesi talebi henüz karşılanmadı.

SERT UYARI

Doğan’a vergi cezası adil ve orantılı değil: Türkiye’nin önde gelen medya gruplarından Doğan Yayın Holding’e karşı iki vergi cezası kesildi. Maliye tarafından kesilen bu cezalar ekonomik açıdan grubun yaşayabilirliğini tehlikeye düşürme potansiyeli taşıyor. Bu açıdan pratikte basın özgürlüğünü de etkiliyor. Vergiyle ilgili işlemlerde orantılı ve adil davranılmalı.




vtn

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
1, 5, 8, ab, ilerleme, ovgu, raporu’nda, raporuand#8217nda, sert, talep, uyari, uyarı, İlerleme, övgü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
AB İlerleme Raporu açıklandı . LeyLa Haber Arşivi 0 12 Ekim 2011 15:01
2010 AB İlerleme Raporu Chelt Havacılık Haberleri 0 10 Kasım 2010 23:43