IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Kasım 2009, 11:14   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye konusunda haksızsın




Türkiye konusunda haksızsın

Le Monde, Fransa Cumhurbaşkanı'nın Türkiye politikasını yerden yere vurdu

Fransa’nın en saygın gazetelerinden Le Monde, dünkü sayısında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye politikasını yerden yere vurdu. Türkiye için ısrarla “imtiyazlı ortaklık” talep eden Sarkozy’nin stratejisini “cambazlık” olarak nitelendirdi

Önüne gelen her fırsatta Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye Fransız medyasından da tepkiler yükselmeye başladı. Ülkenin en saygın gazetelerinden Le Monde, dünkü sayısında Sarkozy’nin Türkiye stratejisini eleştiri bombardımanına tuttu. Gazetenin İstanbul muhabiri Guillaume Perrier tarafından kaleme alınan “Türkiye ve Avrupa: Fransa’nın Sürdürülemez Pozisyonu” başlıklı makalede Fransa’nın “katılımsız katılım süreci” pozisyonu için “cambazlık” ifadesi kullanıldı. Sarkozy’nin Türkiye konusunda Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’ni yanına çekme çabaları için “bir takdir hatası daha” yorumu yapıldı.

Tutarsız ve mantıksız

Fransa’nın yaklaşımının Türk aydınlarınca “tutarsız” ve “mantıksız” olarak değerlendirildiğini kaydeden gazete Pekin Baran’ın “Bu, evlenilmeyeceğini bile bile nişan yapmak gibi olur” sözlerini de aktardığı analizinde şu ifadelere yer verdi:

Türkiye’nin ekonomik, jeopolitik ve enerji gücü gibi yükselişi, gözardı edilemeyecek kadar belirgin oldu. Hiperaktif bir diplomasi, ülkeyi yeniden bölgesel oyunun ortasına konuşlandırdı, kültürel etkisi de Müslüman dünyasının yanısıra Kafkaslar ve Batı Avrupa’da yayılıyor. Türkiye büyük bir ekonomik potansiyele ve 72 milyonluk dinamik bir pazara sahip. Fransa üçüncü Boğaz Köprüsü ile ilgileniyor ve sürekli Türkiye’deki kamu ihalelerinden dışlanan Fransız şirketleri de bu durumun sürmesini istemiyor. Son olarak Areva’nın ilgi gösterdiği nükleer santral projesi konusunda Ruslara söz verildi. Avrupalı bir diplomat “Eğer Fransa, büyük kontratları, muğlak olan bu pozisyon ile kurtarmayı umuyorsa, yanılıyor” derken işadamları da, Nicolas Sarkozy’nin büyük projeleri Fransa’ya sağlamak amacıyla Brezilya, Çin ve Kazakistan gibi çoğu yükselen ülkelere giderken G20 içinde yer alan dünyanın 16’ncı büyük ekonomisi olan Türkiye’ye surat asmasından şikayetçi.

Takdir hatası yapıyor

Tüm bunlara karşın Fransa 5 müzakere başlığını veto ederek Türkiye’nin AB müzakere sürecini yavaşlattı. İktidardaki UMP’li 20 kadar milletvekili Türkiye’ye sağlanan katılım öncesi fonların önemli ölçüde azaltılması için harekete geçti. Son olarak Paris, Yunanistan ve Kıbrıs’a (Rum Kesimi) Türkiye’ye ilişkin pozisyonunu benimsetmeye çalışarak bir takdir hatası daha işliyor. Komşu ülkeler için Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Avrupa’ya entegre olması önemli. Zaten Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, “2014’den itibaren üyelik” lehinde tavır aldı bile.

Sarkozy, Türkiye’nin eşit aday olduğunu unutmasın


AB’nİn ilk başkanı olarak adı geçen, Nobel Barış Ödülü sahibi Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Nicolas Sarkozy’in ısrarla dile getirdiği “imtiyazlı ortaklık” önerisini reddedetti. AB’nin 1999 yılında Türkiye’yi eşit aday olarak kabul ettiğini anımsatan Ahtisaari, “Bırakalım müzakereler normal seyrinde devam etsin ve ’imtiyazlı ortaklık’ gibi başka bir alternatif gündeme getirmeyelim” dedi. Başkanlık ettiği Türkiye Bağımsız Komisyonu’nun son raporunu sunmak için bulunduğu İspanya’da El Pais’ye konuşan Ahtisaari, AB’nin 1999’da Türkiye’yi eşit aday olarak kabul ettiğini, 2005’te müzakerelere başladığını anımsattı. Daha sonra Türkiye’de reform sürecinde fren yapıldığını, müzakere başlıklarının kapatılmadığını kaydeden Ahtisaari, durumun dramatize edilmemesi gerektiğini belirterek İspanya’nın AB’ye katılmasının 9 yıl aldığını anımsattı. Ahtisaari, “Ankara’ya söz verdiğimiz gibi tam üyelik dışında bir alternatif gündeme gelmesin” dedi.




vatan

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
haksizsin, haksızsın, konusunda, türkiye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Clinton İran konusunda Türkiye'ye baskı yapmış PassioN Haber Arşivi 0 01 Mart 2012 20:15
Türkiye ve Suriye konusunda şok iddia N999 Haber Arşivi 1 01 Şubat 2012 11:03
Times: Türkiye konusunda Obama'nın çelişkisi Cemalizim Haber Arşivi 0 21 Mart 2009 02:11
Türkiye ile İran PKK konusunda anlaştı Lee Haber Arşivi 0 16 Aralık 2007 13:32