IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Kasım 2009, 07:05   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Dünyanın en yaşlı insanı Türkiye'de çıktı




Yaşlı kadının kayıtlı olduğu Beşiri ilçesinin Nüfus Müdürü İrfan Ertaş, ''Kayıtlarımızda Halim Solmaz 1884 yılı doğumludur ve sağdır. Bismil'de ikamet etmektedir'' dedi.
Bismil'e bağlı Ulutürk köyünde yaşayan Halim Solmaz'ın nüfus kayıt örneğine göre, Ağrı'nın Patnos ilçesinde 1 Temmuz 1884'te doğduğu, 4'ü erkek 3'ü kız 7 çocuk, 54 torun ile yaklaşık 150 torun çocuğu sahibi olduğu belirtildi.
Kürtçe konuşmalarını Türkçe'ye çeviren Solmaz ninenin torunu Mehmet Beşir Solmaz (38), AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir asırı deviren ninesinin dedesi Şemsettin Solmaz ile 1917 yılında Patnos'tan Siirt'in Kurtalan ilçesi Güvercinlik köyüne göç ettiğini söyledi.
Babaannesinin, yaklaşık 3 yıl evli kaldığı ilk eşinin 1. Dünya Savaşı'nda askerdeyken ölmesi üzerine amcasının oğlu Şemsettin Solmaz ile hayatını birleştirdiğini anlatan torun Solmaz, şöyle konuştu:
''Şimdi 125 yaşında olan ninem artık konuşmakta ve hareket etmekte güçlük çekiyor. Ninemin tüm bakımını annem yapıyor. Ninem ve dedem 1917 Rus ihtilalinden sonra Kurtalan ilçesine bağlı Güvercinlik köyüne yerleşiyorlar. Uzun süre orada kalıyorlar. Tabii çok zor bir yaşamları oluyor. Örneğin, o günün koşulları gereği mağarada yaşıyorlar. Kıtlık görüyorlar. Daha sonra fahri imamlık yapan babam yaklaşık 20 yıl önce Bismil yöresine taşınıyor. Bizim ailemiz, amcalarım, halalarım ve çocukları Siirt, Batman ve Diyarbakır'da yaşıyorlar. Babaannemin 7 çocuğundan 54 torunu, yaklaşık 150 de torununun çocuğu var. Torununun torunu da var, ancak ben sayıyı bilmiyorum.''
-ATATÜRK'E AYRAN İKRAM ETMİŞ-
Halim nine, torunu aracılığıyla Atatürk'ün Kurtalan ilçesinden geçişi sırasında köylerine geldiğini söyledi.
Atatürk'ün atla köye geldiğini, kendileriyle yakından ilgilendiğini, kendisinin de Atatürk ve arkadaşlarına ayran ikram ettiğini anlatan Halim nine, ''Atatürk mavi gözlü ve çok yakışıklı idi. o atına binmiş, arkadaşları da süvariydi'' dedi.
Mehmet Beşir Solmaz, ninesinin 3 çocuğunu kaybettiğini, hayatta kalan büyük amcasının 90, bir halasının 80, diğerlerinin ise 55 ve 50 yaşında olduklarını belirterek, ''Ninemle dedem 60 yıl evli kalmışlar. Dedem 1972 yılında vefat etmiş. Ninem konuşabildiği zaman 'keşke ölseydim, yeter çok yaşadım' diyor. En çok yoğurt tüketiyor. Eskiden tereyağını da sofrasından eksik etmezdi. Kronik bir rahatsızlığı yok, ancak yaşlılıktan bizim bakımımıza muhtaç. Ninem bence dünyanın en yaşlı insanı.''
Solmaz, ninesine yaşlılık maaşını henüz bağlatamadıklarını, bu amaçla yaşadığını kanıtlamak için sağlık kurulu raporu aldıklarını ifade ederek, tüm işlemleri ilgili yerlere ibraz etmelerine karşın hala maaşının bağlanmadığını söyledi.
-40 YILDIR KAYNANASINA BAKIYOR-
Torun Solmaz'ın annesi Selime Solmaz da Kürtçe olarak kayınvalidesi ile 40 yıldır aynı evi paylaştığını ve Halim ninenin tüm bakımını üstlendiğini söyledi.
Ninenin herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunmadığını, birkaç ay önce geçirdiği kısmi felç yüzünden tek başına yürümekte ve konuşmakta güçlük çektiğini belirten gelin Solmaz, yaşlı kadının konuşabildiğinde isteklerini gayet güzel dile getirdiğini anlattı.
Halim ninenin gezmeyi, temiz olmayı çok sevdiğini belirten gelin Solmaz, ''40 yıldır baktığım kaynanamın gözleri görmüyor. Tuvalet ihtiyacından banyosuna, yemesine, içmesine kadar her şeyi ile ben ilgileniyorum. Bazen 'keşke genç olsaydım' diyerek eskiye özlem duyuyor. En çok yoğurt seviyor. 'Eskiden kocalar eşlerini döverdi, şimdiki gelinler çok şanslı, çünkü eşleri onları dövmüyor' diyor. Yaşlılıktan dolayı zaman zaman yemeyi içmeyi bile unutuyor'' dedi.
-NÜFUS MÜDÜRÜ-
Bu arada, yaşlı kadının Batman'ın beşiri ilçesinde nüfusa kayıtlı olduğu kaydedildi.
Beşiri İlçe Nüfus Müdürü İrfan Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halim Solmaz'ın Beşiri ilçe Nüfus Müdürlüğü'nde kaydının bulunduğunu belirterek, ''Kayıtlarımızda Halim Solmaz 1884 yılı doğumludur ve sağdır. Bismil'de ikamet etmektedir'' dedi.
Öte yandan, Guinness Türkiye Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kural da 2010 yılı basımlı Guinness Rekorlar Kitabı'nda dünyanın en yaşlı insanının 16 Nisan 2009'da 115 yaşındaki 1894 doğumlu ABD'li kadın Getrude Baines'in kayıtlara geçtiğini bildirdi. Kural, Baines'in yaşadığını kaydetti.
-ADİLCEVAZ'DA BİR KADIN 123 YAŞINDA ÖLMÜŞTÜ-
Diğer yandan, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, kimliğinde doğum tarihi 1884 olarak işlenen ve böylece ''dünyanın en yaşlı kadını'' unvanına aday olan Seher Bulut, 2006 yılında 122 yaşındayken, Guınness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural tarafından, Adilcevaz'da yaşadığı Evren Paşa Mahallesi'nde ziyaret edilmişti.
Tarihe tanıklık eden Seher Bulut'un 13 doğum yaptığı ve 250'nin üzerinde de torununun bulunduğunu bildirilmişti.
Sağlık sorunları bulunan ve sık sık hastaneye götürülüp tedavi altına alınan Seher Bulut, 2007 yılında 123 yaşındayken hayata veda etmişti.

haber7

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cikti, çıktı, dunyanin, dünyanın, en, insani, insanı, turkiyede, türkiyede, yasli, yaşlı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dünyanın en yaşlı insanı 116 yaşında öldü Violent Haber Arşivi 0 12 Haziran 2013 09:26
Dünyanın en yaşlı insanı 157 yaşında mı? Dilara Haber Arşivi 0 07 Haziran 2010 20:27
Dünyanın en yaşlı insanı ile röportaj yapılırsa :DD aLKoLiK Komedi ve Mizah 5 26 Ocak 2008 13:19