IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Kasım 2009, 07:00   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kürtçe izni çıktı ama...




Kürtçe izni çıktı ama...

Yayın yapacak adam yok!



Özel radyo ve televizyonlarda Kürtçe yayın sınırlamasını kaldıran yönetmelik, TBMM’de açılımın görüşüldüğü gün yürürlüğe girdi. Kürtçe yayın yapanlar ise dilin yeteri kadar bilinmemesinden şikayetçi

Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik” ile TRT dışındaki radyo ve televizyon kuruluşlarının farklı dil ve lehçelerdeki yayınlarına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi. Bu konuda 25 Ocak 2004 tarihinde yayımlanan ve yayınlara bazı sınırlayıcı düzenlemeler getiren yönetmelik ise yürürlükten kaldırıldı.

Eski yönetmelikte, izin alınması halinde farklı dil ve lehçedeki yayın süresi, radyolar için günde 60 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam 5 saat, televizyonlar için ise günde 45 dakikayı aşmamak üzere haftada toplam 4 saatle sınırlıydı.
Yeni yönetmeliği olumlu bir adım olarak değerlendiren bölgedeki yayıncılar ise Kürtçe’nin yeteri kadar bilinmemesinden şikayetçi.

‘Diksiyon ve spikerlik kursları açılmalı’

* Diren Keser (Diyarbakır Gün TV Genel Müdürü): Demokratik açılım sürecinde çok olumlu bir adım. Kürtçe yayıncılık konusunda pozitif ayrımcı bir bakışa ihtiyaç var. Biz spiker ve programcı açısından 24 saat yayına hazır sayılırız. Ancak diğer kuruluşlar çok zorlanacak. Çünkü Kürtçe’yi düzgün konuşan spiker ve programcı bulmak çok zor. Önümüzde TRT 6 pratiği var. Onlar çok yatırım yaptılar ama düzgün Kürtçe konuşan adam bulamadılar. Üç cümle Kürtçe ise iki cümle Türkçe oluyor. Diyarbakır,
İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde Kürtçe ve lehçeleri konusunda eğitim veren spikerlik ve diksiyon kursların açılması lazım. Bu akademik süreci de geliştirir. Reytinglerin artması için Kürtçe yetmez. Biz Türkçe ve Kürtçe yayın yapmaya devam edeceğiz. Kürtçe’nin iki lehçesi Kurmanci ve Zazaca konusunda hazırlıklıyız. Diğer lehçeler için çalışmalarımız var.

‘Kürtçe büyük sektör yaratacak’

* Ömer Büyüktimur (Diyarbakır Söz TV Genel Müdürü): Yeni yönetmelikle büyük bir engel kalktı ve teknik sıkıntılar giderildi. Bu reytinglerimize de olumlu yansıyacaktır. RTÜK’ün iznine rağmen 24 saat Kürtçe yayın yapamayacağız. Çünkü hem bizi sadece Kürtler izlemiyor hem de Kürtçe yayın yapacak kalifiye eleman bulmak çok zor. Şu anda bizdeki yayıncı arkadaşlar Diyarbakır’daki kurslarda Kürtçe dil eğitimi almış kişiler. Ancak Kürtçe spikerlik ve diksiyon kursu şart. Ayrıca Kürtçe dublajlanmış
film bulmakta çok zor. Kürtçe dublaj yapacak sanatçılara ihtiyacımız var. Diyarbakır’da konuşulan Kürtçe ile Hakkari ya da Şırnak’ta konuşulan Kürtçe çok farklı. Yayında ortak lehçeyi kullanmak için geniş katılımlı bir çalışma şart. Kürtçe yayıncılıkla ilgili dil, spikerlik, diksiyon, dublaj gibi mesleki eğitim veren kuruluşlara talep artacak. Önümüzdeki dönemde Kürtçe çok büyük bir sektör yaratacak.

Medyada yeni açılımlar

‘Medyada Yeni Açılımlar’ konulu 10’uncu Alman-Türk Yerel Gazetecilik Semineri, Antalya’da yapıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Konrad Adenauer Stiftung, Alman-Türk Vakfı işbirliğinde düzenlenen Seminere Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Milliyet Gazetesi yazarı Nail Güreli, Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve yazarı Tufan Türenç, VATAN Gazetesi Genel Yayın Müdür Yardımcısı Atilla Güner, Stuttgarter Gazetesi’nden Wolfgang Molitor, Konrad Adenauer Stiftunf Türkiye Temsilcisi Jan Senkyr ile çok sayıda gazeteci ve akademisyen katıldı. Seminerlerde konuşan Tufan Türenç, hükümetin basına baskı uyguladığını ileri sürdü. Seminerde konuşan VATAN gazetesi Genel Yayın Müdür Yardımcısı Atilla Güner ise medyadaki teknolojik gelişmelere dikkat çekti. Güner, hızlı teknolojik gelişmelerin gazeteciliğin geleneksel yapısını bozacak etki yaratmayacağını söyledi.



vatan

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
ama, cikti, çıktı, izni, kurtce, kürtçe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tercüman Kürtçe'den Kürtçe'ye çevirince güldürdü! Desmont Haber Arşivi 0 21 Kasım 2014 19:32
Doğum izni 6 aya çıkıyor 2013 Dogum izni Zen Merak Ettikleriniz 0 16 Şubat 2013 12:20
Erkeğe iz bırakmadan dövme izni çıktı Süslü Esrarengiz Olaylar 0 19 Ekim 2010 17:35