IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ocak 2010, 14:35   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Barolar çözümü sivil inisiyatifte görüyor




Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, ülkenin temel sorunlarının çözümünün sivil inisiyatifle, katılımcı yeni bir anayasanın hazırlanması ve yürürlüğe konulmasıyla mümkün olacağını belitti.
Diyarbakır Barosu tarafından düzenlenen ve iki gün süren ''Barolar Açılımı Tartışıyor'' konulu toplantının sonuç bildirgesi, Hasanpaşa Hanı'nda yapılan basın toplantısıyla açıklandı.
42 ilin baro başkanlarının katıldığı toplantının sonuç bildirgesini Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar okudu. Aktar, demokratik açılımın tüm ülkeyi kapsayacak, eksiksiz demokrasi ve gerçek hukuk devleti temelinde ele alınması gerektiğini vurguladı.
Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına ilişkin sorunlarını henüz çözememiş Türkiye'de Kürt meselesinin de bu sorunlarla bağlantılı olarak Türkiye'nin temel sorunlarının başında yer aldığının bir gerçek olduğunu ifade eden Aktar, ''Diğer sorunlarla birlikte Kürt meselesi de Türkiye'nin demokrasi içerisinde, şiddet dışlanarak, özgürlük, eşitlik ve adalet temelinde, birlikte ve barış içerisinde çözümlenebilecek ortak bir meseledir'' dedi.
Bölgede son çeyrek yüzyılda yaşanan çatışmanın binlerce insanın ölümünün yanı sıra ağır insan hakları ihlallerine, çok büyük ekonomik kaynakların heba edilmesine ve toplumun her kesiminde giderek çok tehlikeli bir ayrışma duygusuna yol açtığını savunan Aktar, şöyle dedi:
''Türkiye, sağduyu ve uzlaşı paydasında, bütünleştirici bir barış diliyle, bu sorunların üstesinden gelebilecek irade, birikim, inanç ve dinamiğe sahiptir. Ülkemizin temel sorunlarının çözümü sivil inisiyatifle, katılımcı yeni bir anayasanın hazırlanması ve yürürlüğe konulmasıyla mümkündür. Tüm yurttaşlar yönünden eşitliği esas alan, farklı kültürlere saygı gösteren ve onları koruyan, hukukun üstünlüğünü bütün kurumlarıyla birlikte demokratik bir işleyiş içerisinde düzenleyen bir anayasa, hem toplumumuzun hem de tüm devlet kurumlarının öncelikli ve acil gündemi olmalıdır. Şiddeti reddeden, yöntem olarak benimsemeyen bütün siyasal oluşumların örgütlenmesinin ve siyasi parti olarak faaliyet göstermesinin önündeki anayasal ve yasal engeller ivedilikle kaldırılmalıdır.
İfade özgürlüğü tam olarak sağlanmalı, temsilde adaleti esas alan demokratik bir seçim ve siyasi partiler yasası hazırlanmalıdır. Meşru siyaset yapanların sistem dışına itilmelerinin, şiddeti yöntem olarak kullananları güçlendireceği göz ardı edilmemeli, kamuoyunu inciten, ayrışmayı derinleştiren uygulamalardan vazgeçilmelidir.
Demokratik açılım sürecinin siyasi olmasının yanı sıra, sosyal ve ekonomik boyutlarının da olduğu göz önüne alınarak ülkenin ve bölgenin ekonomik sorunlarının çözümlenmesi için gerekli önlemler acil olarak alınmalıdır.''
''ÇÖZÜM YOLUNDA ORTAK ZEMİNDE BULUŞMA ÇABAMIZ DEVAM EDECEKTİR''
Türkiye'de silahlı çatışma riskini ortadan kaldıracak tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Aktar, sözlerine şöyle devam etti:
''Silahsızlanma koşullarının yaratılması bağlamında öncelikle silahlı örgüt üyeleri Türkiye sınırları dışına çekilmeli ve operasyonlar durdurulmalıdır. Bu suretle oluşacak barış ortamında sorunların çözümünün sağduyu ve demokrasi içerisinde sağlanabileceğine inanıyoruz. Demokratik açılımın Diyarbakır'da tartışılmasının, görüşlerin ortaklaştırılması çabasının barış ve uzlaşı bakımından öneminin bilinci ile Türkiye baroları olarak toplumumuzun temel meselelerini Türkiye'nin farklı illerinde tartışmaya, çözüm yolunda ortak zeminde buluşma çabamız devam edecektir.''
''Yargının siyasallaşması Türkiye'de adalete olan inancı ve güveni zayıflatmaktadır'' diyen Aktar, yargı bağımsızlığına saygı gösterilmesi ve yargının bağımsızlığıyla bağdaşmayan uygulama ve düzenleme arayışlarından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Aktar, Türkiye'deki diğer meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının da bu çabalarına katkı ve destek vermelerini beklediklerini sözlerine ekledi.

__________________
Her$eyimi saf dı$ı ßıraktım korkularımı ßiLe sancıLarım ipi kopan ßir Oltanın ucunda kaLdı ßeLki'de ßir ßaLığın ßoğazında sakLı..
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
barolar, cozumu, çözümü, goruyor, görüyor, inisiyatifte, sivil


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kabus mu Görüyor? Sim Aile Evlilik ve Çocuklar 0 19 Temmuz 2013 05:15
Van’da Yananı Kim Görüyor N999 Haber Arşivi 0 04 Ocak 2012 01:42