IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mart 2010, 11:51   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Mahkeme kararıyla 'şehit' hükmü verildi




İdare mahkemesi, yerel mahkeme kararını bozarak arkadaş kurşunuyla yaşamını yitiren askeri "terör şehidi" saydı. Karar, çocukları "görev şehidi" olduğu için bazı haklardan yararlanamayan aileler için emsal olabilir.
Yıllardır tartışılan "görev ve terör şehidi" farkı Ankara İdare Mahkemesi'nin verdiği kararla yeni bir boyut kazandı. Mahkeme, arkadaş kurşunuyla ölen asker için, "ölümün terör eyleminin neden ve etkisiyle gerçekleştiğinin kabulü gerekir" dedi.
Piyade Komando Çavuş Hüseyin Taşkın (21) Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Hanımçeşme Mahallesi'nde yaşayan Osman-Emine Taşçı çiftinin biri kız iki çocuğundan biriydi. Vatani görevini Siirt 3'üncü Komando Tugay Komutanlığı'nda bomba atar nişancısı olarak yapıyordu. 17 Nisan 2007 günü ailenin kapısını çalan Tavşanlı İlçe Kaymakamı ve Jandarma Bölük Komutanı, baba Osman ve anne Emine Taşkın'a sağlık görevlilerinin yardımı ile "Başınız sağ olsun" diyerek oğullarının çatışmada şehit olduğunu bildirdi.
Tek erkek evladı olan ve onun terhis yolunu gözlerken şehit olduğu haberiyle yıkılan Osman-Emine Taşkın çifti yürekleri yansa da "Vatan sağ olsun" dediler. Şehit Taşkın'ın cenazesine yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Osman-Emine çiftinin kapısı 2 ay sonra bir kez daha çalındı. Ellerinde bir dosya ile gelen bir yüzbaşı ve bir üsteğmen Taşkın ailesine Şehitlik Beratı'nı verdi. Ancak bu sırada komutanlardan aldıkları şok haberle ikinci defa yıkıldı aile...
Komutanlar, Hüseyin'in, operasyon sırasında silahının tetiğine yanlışlıkla dokunan arkadaşının kurşunuyla öldüğünü söylediler. Bu arada baba Taşkın da oğlunun şehit maaşı için Emekli Sandığı'na başvurdu. Ancak Emekli Sandığı cevabında "Vefat eden oğlunuz 3713 sayılı terörle mücadele kanun kapsamında olmadığı için bu kapsamdaki şehitlik maaşı bağlanamaz. 5434 sayılı kanunun vazife malulü (görev şehidi) hükümleri kapsamında değerlendirilecektir" deyince aile hukuk mücadelesi başlattı.
Açılan davada Kütahya Asliye Hukuk Mahkemesi, Emekli Sandığı'nı haklı buldu. Aile bu kez de Ankara 2. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İdare Mahkemesi önceki gün davayı karara bağladı. Mahkeme Emekli Sandığı'nı haksız bulduğu kararında şu dikkat çekici tespite yer verdi; "Ölümün, terör eyleminin neden ve etkisiyle gerçekleştiğinin kabulü gerekmektedir."
'MİSKET OYNAMAYA GİTMEDİ'
Mahkemenin kararının Danıştay aşamasında olduğunu belirten ailenin avukatı, kararın onanmasıyla 'emsal' oluşturacağını söyledi. Aile şehidin geçmiş dönemdeki 3 aylık maaşını da alabilecek. Baba Osman Taşkın da "Oğlum oraya misket oynamaya gitmemişti. Umarım benim gibi benzer durumda olan yüzlerce aileye örnek olacaktır" şeklinde konuştu. Şehit Anneleri Derneği Başkanı Pakize Akbaba da pek çok ailenin benzer nedenlerle mağduriyet yaşadığını belirterek şunları söyledi: "Bu gibi örnekler bizde yüzlerce var. Kaza kurşunu olsun, trafik kazası olsun, sonuçta asker olduğu için şehit sayılmalı. Aileler hiçbir haktan yararlanmadığında sıkıntı yaşıyorlar. Umarım emsal bir karar olur. Bu şekilde mağdur olan çok aile var. İnsanların yüzü güler, az da olsa acıları diner. Acıları yetmiyor gibi bir de bunlarla uğraşılmasın. Hassas davranılsın."
Cenaze var, hak yok
GÖREV şehidi rütbesiz askerler için terör şehitlerinde olduğu gibi cenaze töreni düzenleniyor. Ailelerine, belli miktarda nakdi tazminat ödeniyor, varsa eşi, yoksa anne ve babası maaşa bağlanıyor. Ancak bu maaş terör şehitlerinin yaklaşık 10'da biri oranında kalıyor. Aileler konut yardımı, eşine ya da çocuğuna kamu kurum ve kuruluşlarda iş verilmesi, kira yardımı, eğitim yardımı ve OYAK'ın ölüm yardımı gibi haklardan yararlanamıyor.
Başka davalar da var
ŞIRNAK'TA 3 Mart 2007'de operasyon dönüşü kaza kurşunuyla şehit olan jandarma er Aslan Eren'in ailesi 3 yıldır şehit maaşı bağlattırabilmek için hukuk mücadelesi veriyor. İdare Mahkemesi tarafından reddedilen dava Danıştay'da bekliyor. Şanlıurfalı Yüksek ailesi önce şehit olduğu açıklanan ardından askeri savcılık yazısında kendisini askerlikten elverişsiz duruma getirmek için intihar ettiği belirtilen oğulları için tazminat davası açtı.
Sabah

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 01 Mart 2010, 11:58   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mahkeme kararıyla 'şehit' hükmü verildi




bi bu eksikti tam oldu
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Keşke dedim, ateşten, yazıdan önce insanlığı bulsaydılar
 

Alt 01 Mart 2010, 18:26   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Mahkeme kararıyla 'şehit' hükmü verildi




Başlığı okuyunca, 'haydaa mahkemeler artık insanlara şehitlik mi bahşeder oldu' dedim. Oysa hukuki bir mevzuatı ilgilendiriyormuş. Şehit sayılırsa tazminat ve diğer haklardan yararlanır, haybeye öldüyse yararlanmaz imiş kural. Ne günlere kaldık..

 

 

Etiketler
hukmu, hükmü, karariyla, kararıyla, mahkeme, sehit, verildi, Şehit


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mahkeme Kararıyla Çocuk Gelin Thetis Haber Arşivi 0 14 Temmuz 2012 14:50
Mahkeme kararıyla ana yolu kapattı PassioN Haber Arşivi 0 28 Nisan 2012 17:35