IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Mart 2010, 10:38   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
IMF artık yok




IMF artık yok

Erdoğan: IMF artık yok, tek çıpa Mali Kural...

IMF ile stand-by’ın bittiği Mayıs 2008’den bu yana yeni stand-by anlaşması yapılacak mı yapılmayacak mı tartışmaları nihayet bir sonuca vardı. Türkiye yoluna IMF’den kredi almaksızın devam edecek ve kendi çıpalarının üzerinde ayakta durmaya çalışacak. Temel çıpa ise Mayıs’a kadar yasalaşması beklenen Mali Kural olacak. Başbakan Erdoğan IMF ile başta yerel yönetim borçları olmak üzere, siyasi müdahale olarak gördükleri bazı talepler yüzünden görüşmelerin kesildiğini söyledi

19’uncu stand by-anlaşmasının Mayıs 2008’de bitmesinin ardından yeni stand-by için yaklaşık 2 yıldır süren görüşme trafiği önceki gün kesildi. Türkiye yeni dönemde artık yoluna IMF kredisi olmaksızın devam etme kararı aldı. Sözkonusu karar piyasalarda çok önemli bir hareket yaratmazken,
dünyasının da Hükümet’in de genel tavrı “Türkiye kriz döneminde kendi ayakları üzerinde durabileceğini ispat etti. Artık IMF’ye ihtiyacı yok” şeklinde oldu. Ancak temkinli olan bazı taraflar ise işsizliğin azaltılması için IMF kredisinin hayati olduğunu, dolayısıyla dünyada yeni bir kırılma olması halinde Türkiye’nin ciddi yara alabileceğini belirtiyor.

IMF kararı piyasaları etkilemedi

Hükümet kaynakları da yeni dönemde artık çıpanın orta vadeli program ve mali kural olacağını belirtiyorlar. Mali kuralda parametrelerin 15 gün içinde açıklanması mali kuralın da en geç Mayıs ayında yasalaşması bekleniyor. Bazı analistler IMF çıpası olmaksızın Türkiye’nin kendi çıpaları üzerinde olası ekonomik dalgalara direnmesinde problemler yaşayabileceğine de dikkat çekiyorlar.

Siyasi dayatma olursa yapmayız demiştik

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, IMF ile yapılan görüşmeleri değerlendirerek, “Siyasi dayatma olursa kabul etmeyeceğimizi belirtmiştik. Bir tanesini örnek vereyim. Belediye gelirleriyle alakalı konu. Bu ilkelerimiz üzerinden taviz vermemiz mümkün değil. Bize dayatırlarsa bunu kabul etmeyeceğimizi söylemiştik” dedi. Erdoğan, anlaşmaya gerek kalmadığı kanaatinin IMF’de de oluştuğunun altını çizerek, “IMF ayakları üzerinde duramayan ülkelere yardım ediyor. Türkiye artık ekonomik olarak ayakları üzerinde duruyor” diye konuştu. Erdoğan, IMF’ye üye olan her ülkenin ortalama yılda 2 defa 4. madde çerçevesinde gözden geçirme yaptığını belirterek, bu yöndeki çalışmaların rutin bir şekilde devam edeceğinin altını çizdi.

Büyümede bizi başka noktaya götürebilirdi

STAND-BY görüşmelerinin kesilmesini değerlendiren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin IMF ile bir anlaşma yapma mecburiyeti bulunmadığını, Türkiye ekonomisinin bu dönemde kendi politikalarıyla güçlü bir şekilde devam edebildiğini ortaya koyduğunu belirterek, “Eğer bir anlaşma yapsaydık, bu anlaşma mevcut tabloyu
büyüme noktasında biraz daha iyi bir noktaya götürebilecek bir anlaşma olabilirdi” dedi. Babacan, “Orta vadeli program artık içeride ve dışarıda kendi güvenilirliğini sağlamış bir program. Görüşmelerin ufak bir detaydan dolayı sonuçlanmayabileceğini, ara verilebileceğini, aksayabileceğini daha önce de söyledik. Dolayısıyla bu beklenmeyen bir sonuç bir sürpriz değil” diye konuştu.

Mayıs’ta yasalaşır


Yola IMF’siz devam edileceği açıklaması piyasalarda etkili olmadı. İMKB günü sadece yüzde 0.39’luk düşüşle 52.753 puandan tamamladı. Önceki gün 1.54 TL’den kapanan ve gün içinde 1.5430 TL’ye çıkan dolar, 1.5390 TL’den kapandı. Bono faizleri ise 0.07 puan gerileyerek yüzde 9.27’ye indi. Uzmanlar, IMF anlaşmasının olmayacağı beklentisinin fiyatlara yansımış olması nedeniyle piyasalarda ciddi bir hareketin yaşanmadığını belirtti.

8 milyar dolarlık borç var

IMF’yle Türkiye arasındaki ilişkiler 1961 yılında başladı. IMF’den Türkiye’ye 49 yılda 50 milyar dolarlık kredi geldi. Türkiye bu süre zarfında IMF’yle 19 kez anlaşma yaptı. Ancak yapılan stand-by anlaşmalarından sadece son ikisini başarıyla tamamladı.

Türkiye’nin IMF’ye halen yaklaşık 8 milyar dolar borcu var. Bu borç geri ödeme planı içinde 2013 yılında sona eriyor. IMF’nin sağladığı esnek geri ödeme planı nedeniyle, borç geri ödemelerinde bir sorun yaşanmıyor.



vtn

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 11 Mart 2010, 10:44   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: IMF artık yok




2013'de biter 2015'de yenileriz
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
60 yil tekrardan öderiz sonrada..
Hadi bakalim

__________________
Rakı geçmişe, bira şimdiye, şarap geleceğe içilir..
 

 

Etiketler
artik, artık, imf, yok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gel artık Tufan Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 10 Şubat 2015 13:35
Küstüm Artık Gecelere, Çünkü Geceler Artık Sensiz Vesaire Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler 0 17 Aralık 2014 15:45
-Yok artık! Sametold Haber Arşivi 0 01 Eylül 2011 16:53
Yok artık! Feronia Haber Arşivi 3 31 Ocak 2010 14:11