IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Mart 2010, 15:54   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye soykırımı tanıyan ülkelere dava açabilir




Birbiri ardına soykırımı tanıyan 21 ülkeye karşı Türkiye’nin dava açması gündemde. CHP ve MHP’li vekiller konuyu tartışmaya açtı. Ancak parlamentolarında soykırımı tanıyan ülkelere karşı dava açılıp açılmayacağına ilişkin son kararı hükümet verecek. Hükümetten ise şu ana kadar ses yok.


Dava konusundaki ilk tartışmayı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Milletvekili [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gündeme getirdi. Bölükbaşı, hafta başında yaptığı açıklamada, Ermeni iddialarının



uluslararası alanda tanınması çabalarıyla Türkiye'nin bugüne kadar "siyasi zeminde" mücadele ettiğini belirterek, yargı zeminine geçilmesinin tartışılması gerektiğini söylemişti.

Yaklaşık 35 yıl Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapan Emekli Büyükelçi Bölükbaşı, hukuki zeminin dayanağının ise 1948 tarihli [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Soykırım Sözleşmesi olduğunu ifade etmişti.

Meselenin hukuki zemine taşınması girişimleri bir süredir devam ediyor. Bölükbaşı'nın yanı sıra bir diğer emekli büyükelçi, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Milletvekili Şükrü Elekdağ da bu konuda bir çalışma hazırladı.

Elekdağ’ın ilk olarak 2008 yılında hazırladığı bu kapsamlı çalışmayı, güncelleyerek kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'e de sunduğu bildiriliyor.

İKİ HUKUKİ YOL

BM Soykırım Sözleşmesi'ne ve soykırımla ilgili bugüne kadar içtihat oluşturan mahkeme kararlarına dayanarak yapılan bu çalışmalara göre, Türkiye'nin önünde iki hukuki yol var.

Bunlardan ilki, bugüne kadar Ermeni iddialarını tanımış olan 20'yi aşkın ülke hakkında Uluslararası Adalet Divanı'na başvurulması.

İkinci yol da Ermenistan'a 1915 olaylarının değerlendirilmesi için Lahey Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne gidilmesi önerisi yapılması.

BM Soykırım Sözleşmesi, geçmişe dönük olarak işletilemiyor. Bu nedenle de Türkiye'nin ikinci seçeneği gündeme getirmesi için ilk etapta yapması gereken Sözleşme'nin 1915 olaylarına uygulanmasını kabul etmesi.

BİRİNCİ SEÇENEK: TÜRKİYE SOYKIRIMI TANIYAN ÜLKELERE DAVA AÇAR

Elekdağ'ın yaptığı çalışmaya göre, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve iddiaları kabul eden diğer ülkeler, BM Sözleşmesi'ni iki açıdan ihlal ediyor.

Sözleşme'ye göre, bir devlete yöneltilen soykırım suçlamasının yetkili hukuki mercilerin tahkikatına dayanması gerekiyor. Ayrıca, soykırım eyleminin varlığının saptanması için yine Sözleşme'de belirtilen yetkili mahkemenin karar alması bir zorunluluk.

Dolayısıyla Türkiye, söz konusu iki gerekliliğin olmamasına rağmen Ermeni iddialarının tanınmış olmasına itiraz etme hakkına sahip.

Soykırım Sözleşmesi'nin 9'uncu maddesine dayanarak Uluslararası Adalet Divanı'na yapılacak bu başvuruda, dünya parlamentolarının 1915 olaylarının "soykırım" olduğuna karar verme yetkilerinin olup olmadığı ve yine Sözleşme'nin 2'nci maddesine göre olayların "soykırım" tanımına girip girmediği sorularının yanıtlanması istenebilir.

İKİNCİ SEÇENEK: TÜRKİYE, ERMENİSTAN’I İKNA EDİP, TAHKİME GİDER

İkinci seçeneğin izlenmesi durumunda birinci yoldakinin aksine Türkiye'nin tek başına hareket etmesi mümkün değil. Çünkü ülkeler arasındaki ihtilafların tahkime götürülebilmesi için bütün tarafların rıza göstermesi şartı bulunuyor.

Bu durumda, Lahey Tahkim Mahkemesi'nin konuyu değerlendirebilmesi için Türkiye'nin yanı sıra Ermenistan’ın da bunu kabul etmesi gerekiyor.

Elekdağ'ın hazırladığı çalışmada, Ermenistan'ın bu öneriyi kabul etmesi veya reddetmesi durumunda yaşanabilecekler inceleniyor.

Ermenistan'ın öneriyi kabul etmesi durumunda, tahkimle ilgili hukuki süreç de başlamış olacak. Ancak iki tarafın birlikte kuracağı hakemlik organının çalışabilmesi için tarafların bir "tahkimname" yani süreci belirleyen bir metin üzerine anlaşması gerekiyor. Bu metnin hazırlanmasının yıllar sürebileceği belirtiliyor.

Ancak çalışmada, "Erivan'ın tahkim yolunu kabul etme olasılığı sıfırdır" deniliyor. Çünkü Ermenistan'ın elinde yeterli kanıt olmadığı için kabul etmeme olasılığı ağır basıyor.

Üstelik, tahkim seçeneğini kabul edecek bir Erivan hükümetinin 1915 olaylarını tartışma konusu haline bile getirmeyen Ermeni halkına bu kararını anlatması da oldukça zor.

Ermenistan'ın kabul etmemesi durumunda, Türkiye'nin uluslararası alanda moral ve siyasi üstünlüğü ele geçireceği ifade ediliyor.

Çalışmanın sonuç bölümünde ise, "Türkiye'nin tahkim önerisinde bulunması, her açıdan yararınadır. Hiçbir riski yoktur. Türkiye'nin bu yolda bir önerisi dünyanın ezberini bozacak, Türk savlarına inandırıcılık sağlayacaktır" deniliyor.

'
Kaynak: Hurriyet
I.k

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 19 Mart 2010, 16:19   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye soykırımı tanıyan ülkelere dava açabilir




İKİNCİ SEÇENEK: TÜRKİYE, ERMENİSTAN’I İKNA EDİP, TAHKİME GİDER

Ben bunu diyince beni vatan haini ilan etmistiniz sitede.. neyse turkiyenin yararina olan olmasi gereken budur .Ermenistaninda daglik karabagdan cikmasi lazim ve turkiyeden ozur dilemesi gerekir. Saygilarimla ..

 

Alt 19 Mart 2010, 16:32   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye soykırımı tanıyan ülkelere dava açabilir




E onlarıda zaten şahsım adına vatan haini ilan ediyorum
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
değişen birşey yok canını sıkma... İşin şakası bir yana söylediğin sözde haklısın ermenistan Karabağ'dan çıkmadan Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerinin yapacağı her türlü sözüm ona olumlu ilişki girişimi Türk Milletine ihanettir, Azeri kardeşlerime ihanettir.

 

Alt 19 Mart 2010, 22:25   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye soykırımı tanıyan ülkelere dava açabilir




Sanırım bu çok riskli bir hareket olur. Kimi kime şikayet edeceğiz ki ? Ya mahkeme sonucu aleyhimize sonuçlanırsa.. Hani derler ya 'it itin kuyruğunu ısırmaz', kendi ayağımıza sıkmış oluruz. Bizim başvurduğumuz mahkeme lehte karar vermezse bunu tanımak zorunda kalırız. Ve ötesini tahmin etmek hiz de güç değil.

Şahsi kanaatim bu konuda dirençli, güçlü, şahsiyetli dış politika izlenmesi. Ancak 10 yıllardır bu konuda çok geride kaldı Türkiye. Bundan sonra inşallah böyle dirayetli politika izlenir ve diplomasi ile yıllardır bizi mağlup edenlere hadleri bildirilir.

 

Alt 20 Mart 2010, 07:58   #5
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye soykırımı tanıyan ülkelere dava açabilir




Bence de bu olayın elimizde kalma olasılığı çok yüksek. Bu yüzden yapılması gereken gerekirse bu ülkelerin hepsine rest çekip yaptırımlar uygulamaktadır. Artık silkinip kim olduğumuzu dünyanın neresinde ne kadar Türk olduğunu hatırlamamız gerekmektedir. Düşünün Almanya'nın en büyük çalışan kesimi Türk'lerdir. Almanya'da farklı milletlere mensup en kalabalık olan Türk'ler. Bunun yarısının pkk sempatizanı olduğunu varsayın geriye yine büyük bir rakam kalıyor. Bu insanların yaşadığı ülke ise kalkıp ermeni soykırımını kabul edebiliyor. İşte burada ki Türkler organize olup bunu protesto için sokağa dökülürse Almanların paçaları tutuşacaktır.

 

 

Etiketler
dava, soykirimi, soykırımı, taniyan, tanıyan, türkiye, ulkelere, ülkelere


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pizzacı Size De Dava Açabilir Zen Haber Arşivi 0 22 Mayıs 2013 11:45
HP, Türkiye'ye Dev Data Center Açabilir ALeMCi Ağ, Network ve Networking 0 20 Nisan 2012 20:04
Sözde soykırımı tanıyan ülkelerle ticaretimiz arttı PassioN Haber Arşivi 0 09 Şubat 2012 20:42
Adaylar dava açabilir System Haber Arşivi 0 08 Eylül 2010 15:46