IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Haziran 2010, 12:42   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Altına yatırım yapmadan önce okuyun




"Altın kısa vadede riskli"

Altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmesinin beklendiğini söyleyen Yapı Kredi Kişisel Bankacılık Bölüm Başkanı Aksoy, `Ancak altına yapılacak kısa vadeli yatırım çok riskli. Orta ve uzun vadeli portföylerde ise mutlaka olmalı` dedi.

Halen 1000-1200 bandında dalgalanan altının ons fiyatının 1500 hatta 3500 dolarlara kadar tırmanacağı söylentileri bugüne kadar takı olarak algılanan altını en cazip yatırım aracı haline getirdi. ‘Altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi bekleniyor’ diyen Yapı Kredi Kişisel Bankacılık Bölüm Başkanı Pınar Aksoy, buna karşın altına kısa vadeli yatırımın çok riskli olduğunun altını çiziyor.

Halen bankada 50 ile 250 bin TL arasında toplam varlığı bulunan üst gelir grubunun altına büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Aksoy, çok kısa bir geçmişi olmasına karşın Türkiye’de altın mevduatı büyüklüğünün 272 milyon TL’ye ulaştığını ve talebin çok yoğun olduğunu söyledi.

Aksoy son günlerin gözde yatırım aracı altın ve altına dayalı enstrümanları ayrıca mevduata ilişkin sorularımızı yanıtladı:

Altın fiyatlarındaki yükseliş sürecek mi? Nasıl bir fiyat hareketi yaşanır?

Fiyatlardaki artışın sürmesi için en önemli etken spekülatif amaçlı yatırımcı talebinin ekonomik toparlanmadaki gecikmeye bağlı olarak devam etmesi. Bu yüzden açıkçası fiyatların çok aşağıya düşeceğine inanmıyoruz. Teknik analistler ons başına 1500 dolarları gösteriyor. FMS’nin 2010 için ortalama fiyat tahmini ise ons başına 1170 dolar civarında.

Ancak yine de belirtmişler; ‘2010 boyunca dış faktörler altın fiyatlarını yukarı yönde destekleyecek’ diye. Sizce bu fiyatlardan altına yatırım riskli mi?

Altın fiyatlarının tarihi yüksek seviyelerinde dolaşması sonucu fiziksel talebin ertelenmesi ve global ekonomide düzelme sinyallerinin görülmesi altın fiyatlarının artışında sınırlayıcı etkenler olarak öne çıkıyor. Buna karşın altın yatırımı riskli mi sorunuzun yanıtı biraz vade tercihinize bağlı... Kısa vade için riskli tabii... Ama orta ve uzun vadede mutlaka portföylerin belli büyüklerinde altının bulunması lazım... Ama bu illa para kazanma amaçlı olmamalı. Kısa vadeli ben altından para kazanacağım diyorsanız çok ciddi risk almış oluyorsunuz.

Kısa vade tanımınız nedir?

Altı aya kadar kısa vade diyebiliriz. Çünkü kısa vadede oynaklık çok fazla olabilir. Bu yüzden altı ay ve daha az vadeli bir yatırımı düşünen için altına yatırım riskli olabilir. Bu seviyeler biraz zorluyor.

Türk yatırımcısının altın ve altına dayalı enstrümanlara yönelimi arttı mı?
Sadece Türkiye’de değil tüm dünyadaki yatırımcılarda altın ve altına dayalı enstrümanlara yönelimde artış görülüyor. GFMS’nin nisanda yayınlanan altın raporuna göre; 1980’den bu yana ilk defa geçen sene altının yatırım ve tasarruf amaçlı talebi, mücevher imalat talebinin üzerine çıktı. Yine GFMS’ye göre yatırımcıların ilgisi altın fiyatlarının yükselişinin ardındaki en büyük sebeplerden biri.

Mevduattan altına kayış var mı?

Faizler yüzde 20’lerden 8’lere kadar düştü şimdi 9-10’larda ama mevduat yatırımcısı hala mevduata yatırımı tercih ediyor. Vadesi ise 30-45 gün arasında. Yani Türk yatırımcısı vade sonunda alacağı parayı bilen güvenli liman arayışında... Ancak faizdeki düşüşle birlikte mevduat yatırımcısı alternatif ürün arayışlarına da başladı.

Tabii burada mevduata çok yakın ürünlere bakıyorlar. Veya yerine koyabilecekleri bir ürüne bakıyorlar. Yani A tipi fona çok sıcak bakmıyorlar. Portföy çeşitlenmesi açısından ilk baktıkları altına dayalı ürünler. Yapı Kredi özelinde baktığımızda mevduat müşterilerinin portföy çeşitlendirmesi için kullandıkları ürünlerin başında da altın fonumuz ve anapara garantili fonlarımız geliyor.

Özellikle döviz kuruna bağlı anapara garantili fonlarımız oldukça fazla ilgi çekiyor. Döviz kurlarındaki istikrarsızlık nedeniyle DTH’larda ise çok önemli bir erime görmüyoruz. Bir miktar avroda azalma var. Ancak çok büyük boyutlarda değil.

En çok talep hangi ürünlere var?

Ana para garantili fonlarda en iyi sattığımız ürünler dövize endeksli fonlar. Özellikle bireysel bankacılıkta. Genelde küçük ve orta ölçekli müşterilerimiz çok tercih ediyorlar. Son dönemde dövizde hareketlenme başladığı için dövize endeksli ürünlere olan talepte de canlanma gördük ve ana para garantili frekans fonu çıkarttık.

Türkiye’de kimler altın ve altına dayalı bu ürünleri alıyor?

Türkiye’de zaten her zaman altına yatırım yapan bir yatırımcı kitlesi var. Bu kitlenin 2008’den itibaren global krizle birlikte güvenli liman arayan döviz yatırımcıları tarafından genişlediğini gözlemledik. Nitekim hemen hemen tüm bankalar altın va altına dayalı yeni ürünler çıkarttılar. Dövize yatırım yapan müşterilerin yanı sıra TL’de çeşitlenme isteyen müşterilerimizin de bir bölüm tasarrufunu kaydırdığını gördük.

Altın mevduatı hakkında bilgi verir misiniz?

İki tip altın mevduatımız var. Birincisi bir yıla kadar vade yapma imkanı sağlayan vadeli altın hesabı, diğeri vadesiz. Müşteri sistem üzerinden kaydi altın alarak bu hesabı açtırabiliyor. Vadesiz altın mevduatı için 1 gram bile altın alabiliyor. Vadeli altın hesabı ise 10 gram ve üzerinde açılabiliyor. Vadesiz altın mevduatına talep vadeliye göre daha yüksek çünkü vadelide verilen faiz çok da yüksek değil.

Kimler daha ziyade altına dayalı ürünlere yöneliyor?

Bizim kendi müşterilerimizden gördüğümüz kadarıyla üst bireysel müşteri segmentinde yönelim var. 50 bin ile 250 bin TL arasında bankada toplam varlığı bulunan yatırımcıların portföylerinin bir kısmını yönelttiğini görüyoruz. Ortalama mevduat büyüklükleri ise yüksek aslında. 15-20 bin TL üzerinde altın varlığı tutuyorlar.

Altın mevduatının çok geçmişi yok ancak çok hızlı gelişti.
Bu anlamda Yapı Kredi olarak, vadesiz altın mevduatı müşteri sayımızda ocak ayından itibaren yaklaşık yüzde 15 bir artış oldu. Zaten yatırımcılarda vadeli yerine vadesiz altın mevduatına yöneliyor.

Altına dayalı yeni enstrümanlar çıkaracak mısınız?

Şu anda ürün skalamızda vadeli/vadesiz altın mevduat hesapları, altına endeksli mevduat hesabımız ve altın fonumuz bulunuyor. Altına endeksli mevduat ürünümüzü talep toplama yöntemi ile sattık. Müşterilerimizden talep gelmesi durumunda bu ürün grubunda talep toplama usulü satışlarımıza devam edeceğiz.

Türkiye’de altın mevduatı ne büyüklüğe ulaştı?

Türkiye’de altın mevduatı toplamı 272 milyon TL. Bunun 1 Milyar TL’si mevduat bankalarında, 271 Milyon TL’si katılım bankalarında bulunuyor.

Mevduat faizi yüzde 12’lere çıkmaz

Merkez Bankası bu yıl sizce ne zaman faiz artırır?


Bizim tahminimiz Merkez Bankası bu yılın son çeyreğine kadar faiz artırımı yapmaz yönünde. Ancak başka önlemler alarak piyasadaki likiditeyi kısıyor. Dolayısıyla mevduat faiziyle ilgili beklenti hem bu nedenle hem Avrupa’daki gelişmeler yüzünden yılsonuna kadar çift haneli rakamların çok üst seviyelerine gelmeyeceği yönünde. Ancak bu süreçte dalgalanmalar olabilir. Ama ben yüzde 12’leri göreceğimizi düşünmüyorum. Tabii global piyasalardaki hareket, Türkiye’de enflasyonun seviyesi ve Merkez Bankası’nın faiz artırımı yapıp yapmayacağı burada önem taşıyor.

Sizce enflasyon yılsonunu ne düzeyde kapatır?

Yapı Kredi olarak 2010 yılı enflasyon beklentimiz yüzde 8.3 civarında...

Müşteri altın ürünü istedi biz de çıkarttık

Altına dayalı ürünlerin fikir babası kim?


“Biz burada yoğun olarak müşterilerimizin nabzını tutmaya çalışıyoruz. Zaten son bir senedir altına yönelik altın fon, altın mevduat gibi ürünlere çok yoğun şekilde talep geliyordu. Bu istekleri genelde şubelerde bulunan müşteri temsilcilerimizden alıyoruz.

Ürün komitesi var

Bizim aylık yatırım ürün komitelerimiz var. Bu komitelere sahadan arkadaşlarımızda her ay düzenli olarak katılıyor. Sahadan arkadaşlarımız yani şubelerden portföy yöneticileri, bölge müdürleri gibi. Bunlar tabii müşterinin nabzını en iyi tutan arkadaşlar. Biz burada arkadaşlarımızın görüşlerine de başvurarak 3-6 ay içinde ne tip ürünler çıkartmamız gerektiğini konuşuyoruz. Onlar da müşterilerden şöyle talepler geliyor diye çalışmalara katılıyorlar. Şimdi yeni çıkarttığımız hareketli ana para garantili frekans fonda yine o komiteden çıktı.”

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
altına, okuyun, yapmadan, yatırım, önce


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Konu Açmadan Değişim Yapmadan Önce Mutlaka Okuyunuz !! aLKoLiK Link değişimi 0 03 Nisan 2008 01:36