IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02 Temmuz 2010, 09:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
BBC Türkçe 2 Temmuz 2010 Basın Özeti





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Times gazetesine verdiği mülakatta, Türkiye ile ilgili endişelerin yersiz olduğunu belirterek "Biz Avrupa'nın bir parçasıyız" diyor.

Times'a göre Gül mülakatta Türkiye'nin Batı'ya sırtını döndüğü eleştirileriyle ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın, Türkiye'nin Orta Doğu'daki ilişkililerini geliştirme çabalarını memnunlukla karşılaması gerektiğini, zira Türkiye'nin büyük oranda baskıcı rejimlerin iktidarda olduğu bir bölgede Batı değerlerini teşvik ettiğini söylüyor.

Gül: 'Türkiye ilham kaynağı'

Sessiz bir devrim yaşayan Türkiye'nin demokrasi, insan hakları ve serbest pazarı benimsemiş büyük bir ekonomi haline geldiğini belirten Abdullah Gül, "Türkiye bölgede bir ilham kaynağına dönüştü. Bunun takdir edilmemesi yazık olur" diyor.

Abdullah Gül demecinde Türkiye'nin İsrail'in her zaman dostu olduğunu belirterek "Ama bir devletin ordusu, uluslararası sularda vatandaşlarınızı öldürürse siz nasıl tepki verirdiniz" diye soruyor.

Times, yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 oranında büyüyen Türkiye'yi, Avrupa'nın en hızlı hatta neredeyse tek büyüyen ve kıtanın en istikrarlı mali sistemine sahip ülkesi olarak tanımlıyor. Gazete, ekonomik gelişmeye paralel olarak Ankara'nın giderek daha iddialı ve bağımsız, çatışmaya değil ilişkileri geliştirmeye ve ticarete odaklı bir dış politika gütmeye başladığını belirtiyor. Gül, "Dah a önce başkalarının programlarını uyguluyorduk" diyor.

'Türkiye ile İsrail'in ilişkileri normalleştirme çabası'

Financial Times gazetesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Ticaret Bakanı Benyamin Ben-Eliezer arasında Çarşamba günü Brüksel'de yapıldığı açıklanan gizli görüşmeyle ilgili haberinde, iki ülkenin dokuz kişinin öldüğü Gazze filosu baskınından sonra diyaloğu yeniden tesis etme arayışında olduğunu belirtiyor.

Haberde Davutoğlu, çabuk öfkelenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a göre, daha sakin bir muhatap olarak tanımlanıyor. Aynı şekilde İsrail Ticaret Bakanı'nın da daha uzlaşmacı bir çizgisi olduğuna dikkat çekiliyor. Haberde özetle şöyle deniyor:

"Ben-Eliezer, İsrail'de koalisyonun tek merkez partisi olan İşçi Partisi'nin üyesi. Geçmişte Davutoğlu'yla ilişkisi olan Ben-Eliezer, gemi baskını konusunda uluslararası soruşturma açılmasını isteyen az sayıdaki İsrailli bakandan biriydi. İki ülke de görüşme talebinin karşı taraftan geldiğini söylüyor. Bir Türk diplomat 'Biz hala bu ilişkiyi kurtarmak istiyoruz. İsrail'in de bunu aşmak istediğine inanıyoruz. Bir çıkış yoluna ihtiyaçları var' dedi. Kamuoylarına yönelik tavırlarıyla çelişse de iki ülke de uzun bir geçmişi olan ittifaklarını kurtarma arayışında. Amerika Birleşik Devletleri de Türkiye ve İsrail'in barışmasını istiyor ve sessizce iki ülke arasında dolaylı temas kanalları açıyor.”

Times gazetesi de görüşmeyle ilgili haberinde, "Gizli buluşmanın" ABD'nin teşvikiyle gerçekleştiğinin düşünüldüğünü aktarıyor. Haberde, Hüsnü Mübarek gibi bazı Müslüman liderlerle bireysel yakınlığı olan Ben Eliezer'e Türk tarafının teklif götürdüğü savunuluyor.
Seçim sistemi için referandum

Guardian, manşetindeki özel haberde, İngiltere'de koalisyon hükümetinin, Mayıs ayında seçim sisteminin değiştirilmesi konusunda referanduma gitmeyi planladığını yazıyor.

Habere göre, koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'in Salı günü bu konuda açıklama yapması bekleniyor. Oy sisteminin değiştirilmesi, seçim bölgelerinin büyüklüğünün eşitlenmesi de öngören bir anayasa paketinin parçası olacak. Seçim bölgeleriyle ilgili düzenlemenin koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti'ye yarayacağı düşünülüyor.

Seçimlerde yüzde 23 oy almasına rağmen İngiltere'de yıllardır uygulanan dar bölge basit çoğunluk sistemi nedeniyle parlamentodaki sandalyelerin ancak yüzde 9'unu elde eden Liberal Demokratlar, kampanya boyunca seçim sistemini değiştirecekleri vaadinde bulunmuştu.

Guardian, 13 yıl iktidar olduktan sonra Mayıs ayındaki seçimlerde muhalefete düşen İşçi Partisi'nin, Liberal Demokratlar'a karşı hasmane bir tutum içine girdiğini ve seçim reformunu desteklemeyeceği yolunda işaretler vermeye başladığına dikkat çekiyor. Gölge Sağlık Bakanı Andy Burnham, Guardian'a mülakatında seçim sisteminin değiştirilmesinin ikincil önemde bir konu olduğunu söylüyor ve "Onlar için çok önemli olan bir referandumu kazanmalarına neden yardımcı olalım" diyor.

'100 yaş testi'

Independent birinci sayfasında, Amerikalı bilim adamlarının insanların uzun yaşayıp yaşamayacaklarını yüzde 77 doğruluk payıyla belirleyen bir genetik test geliştirdiklerini duyuruyor. Gazete araştırma kapsamında 100 ve yukarı yaştaki 1055 kişinin genomlarının tarandığını belirtiyor.

'Yoksullar zenginlerden 10 yıl daha az yaşıyor'

Guardian'ın birinci sayfasında yer alan bir haberde, İngiltere'de yoksulların zenginlerden 10 yıl daha az yaşadıkları tespitine yer veriliyor.

Kamu harcamalarını denetleyen kurumun yıllık raporuna göre, ülkede ortalama yaşam beklentisinin artmasına karşın, bu alanda zenginlerle yoksullar arasındaki farkı kapatmaya yönelik çabalar sonuç vermedi.

Raporda, bu farkın kapatılabilmesi için yoksullara daha fazla tansiyon ve kolesterol düşürücü ilaç verme uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor.

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
2, 2010, bbc, temmuz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
BBC Türkçe 30 Temmuz 2010 Basın Özeti Lucifer Haber Arşivi 0 30 Temmuz 2010 18:53
BBC Türkçe 29 Temmuz 2010 Basın Özeti Lucifer Haber Arşivi 0 29 Temmuz 2010 14:14
BBC Türkçe 28 Temmuz 2010 Basın Özeti Lucifer Haber Arşivi 0 28 Temmuz 2010 15:15
BBC Türkçe 23 Temmuz 2010 Basın Özeti Lucifer Haber Arşivi 0 23 Temmuz 2010 13:58
BBC Türkçe 22 Temmuz 2010 Basın Özeti Lucifer Haber Arşivi 0 22 Temmuz 2010 20:04