IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Temmuz 2010, 08:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
ABD Milli Günü resepsiyonla kutlandı




Katılanlar arasında, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Enerji ve Tabİi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başykanı Marc Pierini, eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ve eşi, İsrail Büyükelçisi Gabby Levy, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker, Kamu Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, CHP Konya milletvekili Atilla Kart, İstanbul milletvekili Şükrü Elekdağ, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de vardı.

Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi James Jeffrey, zaman zaman iki ülke arasında ilişkilerde iniş çıkışların olduğunu belirterek, "Amerika 4 Temmuz 1776 tarihinde bağımsız olmadı. Sadece kendi bağımsızlığını 4 Temmuz 1776'da ilan etti. Daha sonra 20 yıl boyunca savaşmayı sürdürdü. Mustafa Kemal Atatürk 1919'da Sivas Kongresi'nde bağımsızlığı ilan etti. Ancak zor bir savaştan sonra 1923 yılında bağımsızlığını ilan etti. Bu nedenle Amerika ve Türkiye aynı tarihsel kaderi paylaşıyoruz. Zor ve güç
zamanlarda iş birliği yaparken ortak ruhu hatırlamak lazım. Bugün Türkiye, NATO müttefikimiz, global lider ülkeler arasındadır. Hepimiz Türkiye'nin başarılarına hayranız" şeklinde konuştu.


Jeffrey, Amerikan Senato'sunun kendisini Irak'a atadığını, hedeflerinin aynı olduğunu, barış ve istikrar sağlamak olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk Amerikan ilişkilerinin modern dünyanın en köklü ve kapsamlı ilişkileri olduğunu belirterek, "Amerika Birleşik Devletleri dünya siyasi tarihinde önemli bir rol oynamıştır. İlk uluslararası anlaşmasını Cezayir üzerinden Osmanlı ile yapmıştır. Cumhuriyet döneminde ilişkilerimiz gelişti. Hele hele 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra çok zor şartlarda, Soğuk Savaş döneminde aynı değerleri savunmak üzere jeopolitik konumda aynı kulvarda mücadele ettik. Bu dönemde ilişkilerimiz ikili ilişkiler olarak kalmadı, çok güçlü askeri perspektifin yanında toplumlar arası ilişkiler de kökleşti. Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye'nin etrafında oluşan kuşakta Bosna, Kosova, Afganistan'da ortak idealler çerçevesinde birlikte çalıştık. 11 Eylül saldırılarında Amerika, halk olarak da devlet olarak da Türkiye'yi yanında buldu. Teröre karşı mücadelede dayanışmamızı gösterdik" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, ABD Başkanı Obama'nın geçen sene ülkemize yaptığı ziyarette tanımladığı 'model ortaklık' kavramı çerçevesinde ilişkilerin devam ettiğini söyleyerek, "Amerikalı ile Türk yetkililer bir araya gelse 10 konudan 8 veya 9'u ortak çıkar olur. Irak'tan Afganistan'a, Ortadoğu'dan Kafkaslar'a, Balkanlara, güvenlik teşkilatı NATO'ya kadar birlikte çalışıyoruz. Türk-Amerikan ilişkileri bu yeni modelle ikili ilişkiler olmaktan çıkmış, çok boyutlu bir perspektifle birçok unsuru içeren, çok taraflı bir
zemine oturmuştur. Özellikle Sayın Obama'nın geliştirdiği çok taraflılık politikaları, diplomasinin öne çıkması gibi ilkeler bugün Türk dış politikasında benimsediğimiz ilkelerdir. Hem değerler zemininde, hem dış politika hem de dış politikada kullandığımız hedeflerde tamamiyle ortak bir perspektife sahibiz" dedi.


Jeffrey basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Görev döneminde en hatırlanacak olay ve en zor anları sorulduğunda Jeffrey, en zor olayın PKK saldırıları olduğunu söylerken, Türkiye ile büyük mücadelede bulunduklarını belirtti. Askeri, siyasi ve diplomatik hamlelerin önemli olduğunu altını çizen Jeffrey, kayıplar için üzgün olduklarını dile getirdi.

Üçlü mekanizma çerçevesinde ABD yönetiminden destek gelmesi ile ilgili soruya Jeffrey şöyle cevap verdi: "Yeni destek imkanlarını gözden geçiriyoruz." İsrail-Türkiye gerilimi konusunda ise Jeffrey, "Her ülke gibi Türkiye ve İsrail bir araya gelip ciddi konuları görüşüp çözüm bulabilir. Arabuluculuk yapmıyoruz, iki tarafa da destek oluyoruz" cevabını verdi.
Bir gazetecinin, büyükelçi olarak Irak'a gideceğini hatırlatarak, 'Terör konusunda oraya telkininiz olacak mı?' diye sorması üzerine ABD Büyükelçisi Jeffrey, PKK'nın saldırılarının hem Türkiye hem Irak hem de tüm bölge için bir tehdit oluşturduğunu kaydederek, "Hep birlikte bir çözüm bulmamız gerek. Türkiye son zamanlarda iç siyasette birkaç cesaretli adım attı ve bu inşallah devam edecek. Askeri önlemler de tabii çok önemli" şeklinde konuştu.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
abd, günü, kutlandı, milli, resepsiyonla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tayland'da Çocuklar Günü Kutlandı Desmont Haber Arşivi 0 10 Ocak 2015 19:55
Azerbaycan Milli Günü Kutlandı Liaaa Haber Arşivi 0 29 Mayıs 2012 01:36
Mini’nin 50. doğum günü kutlandı Juventus Otomobil Haberleri 0 27 Haziran 2009 10:43